Duurzaam reizen

Waarom duurzaam toerisme?

Juli, augustus, … iedereen wil op reis naar dat mooie stukje strand en natuur, op theevisite bij de lokale bevolking en ’s avonds nashaken in de disco.

Ieder jaar gaan steeds meer mensen, steeds meer en verder op reis. Ook de korte vakanties zijn in trek. Deze ware volksverhuizingen hebben heel wat implicaties.

Toeristen brengen veel geld in het laatje, maar hun aanwezigheid is niet altijd zonder gevolgen. Er zijn wel degelijk grenzen aan wat een cultuur en natuur aan extra belasting kunnen slikken. Het massatoerisme heeft de wereld op korte termijn grondig gewijzigd. Ongerepte stranden veranderden in betonnen burchten, natuurgebieden worden onder de voet gelopen en inheemse culturen raken verpletterd onder de toeristenvloed. Precies dat wat de toerist wil zien – schone stranden, een rijke natuur, boeiende culturen – wordt door het toerisme zelf platgewalst.

Gelukkig zit ook ‘Duurzaam toerisme’ in de lift! Duurzaam reizen betekent andere landen ontdekken met respect voor de natuur, de cultuur en de lokale geldstromen.

Wat doet KrisKras?

Onze reizen vertrekken vanuit een achterliggende visie om op een verantwoorde manier op bezoek te gaan in het gastland. Belangrijk daarbij is dat we reizen met respect voor de mensen, de cultuur en de natuur en dat we rekening houden met de economische gevolgen. In de vakliteratuur spreekt men over respect voor de 3 P’s: ‘People, Planet en Profit’

Hoe pakken we het in de praktijk aan?

 • We reizen in kleine groepjes van maximum 9 personen. Zo blijft de impact van onze aanwezigheid ter plaatse beperkt.
 • We kiezen er bewust  voor om niet meer dan 30% van onze reizen te organiseren naar verre bestemmingen. Zo hoef je niet steeds het vliegtuig te nemen en ontdek je ook de leuke plekken en mooie natuur dichter bij huis.
 • Het overwegen het vliegtuig als transportmiddel pas als de bestemming meer dan 1 500 km van België ligt.
 • KrisKras compenseert de CO2-uitstoot voor alle vluchten van haar begeleiders. We stimuleren deelnemers om dit ook voor hun eigen reizen te doen. 
 • We doen niet mee aan de uitbuiting van culturele minderheden. Alleen als deze lokale minderheden zelf een vorm van lokaal toerisme organiseren, hier achter staan en er ook baat bij hebben, gaan we er op bezoek.
 • We gaan altijd op zoek naar manieren om samen te werken met lokale organisaties die oog hebben voor degelijke arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers én die rekening houden met de ecologische impact van hun activiteit. Uiteraard moet de veiligheid van de deelnemers gegarandeerd blijven.
 • We hechten belang aan een goede voorbereiding van elke reis. We vormen daarom niet alleen onze begeleiders, maar hopen ook dat je als deelnemer met de nodige interesse uitkijkt naar je reis.
 • We hebben oog voor het reistempo. Trager reizen betekent meestal dat je meer contact hebt met de lokale bevolking en dat je ook het dagelijkse leven kan beleven. Daarnaast geeft het je vaak de kans om minder vervuilend vervoer te gebruiken.
 • We ondersteunen de lokale economie op een bestemming door bvb. te overnachten in kleine pensions, te eten in lokale restaurantjes, inkopen te doen bij de lokale kruidenier of op markten.
 • We voeren de zorg voor de natuur hoog in het vaandel! Alle kampeerreizen krijgen daarom ecologische producten mee.
 • We verwachten van alle deelnemers dat ze openstaan voor anderen en dat cultuurverschillen vooral als een verrijking voor je eigen leefwereld gezien worden.
 • We vinden het belangrijk dat je oog hebt voor de lokale leefgewoonten en omgangsvormen en een inspanning doet om een paar woordjes van de lokale taal te kennen.
 • Alle deelnemers van de reizen krijgen een reiswijzer, waar concrete tips in staan rond duurzaam reizen.
 • We leveren ook daadwerkelijk een bijdrage aan projecten van duurzame ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met de Protos, een NGO die zich inzet voor een beter waterbeheer. Ze onderstenen processen en projecten ivm drinkwater, sanitair en ander waterbeheer in samenwerking met lokale betrokkenen in het zuiden. Iedereen die zich inschrijft bij KrisKras levert automatisch een bijdrage van €5 voor het Protos steunfonds. Deze bijdrage is inbegrepen in het inschrijvingsgeld en gaat rechtstreeks naar de projecten van Protos.
 • KrisKras niet zozeer gaat kijken naar mensen, maar een cultuur veeleer probeert te beleven.
 • Duurzaam reizen niet hetzelfde is als budget-reizen. Een juiste prijs betalen voor een bepaald goed is niet altijd hetzelfde als de laagste prijs betalen.

Wat kan jij doen?

Als duurzame reiziger ben je er van bewust dat je gedrag gevolgen heeft in het land van bestemming. Een goede reis begint dan ook met de voorbereiding. Je kennis over het land, informatie over de cultuur, religie, gewoontes,… kunnen er voor zorgen dat je weet aan welk avontuur je begint.
Het is verleidelijk om zoveel mogelijk van het land te willen zien, maar heb je het dan wel echt gezien en beleefd? Sneller is niet altijd beter.
Huur je een auto of neem je het openbaar vervoer? Op de bus zie je, hoor je en beleef je meer.

Ola, merhaba, bonjour, dobry, selamat petang… zal je snel begrijpen als je de taalbarrière overwint. Enkele eenvoudige woorden helpen je tevens een keuze te maken in een lokaal restaurant. Chapati, çay, barackpalinka, pörkölt,… ontdek zo ook de cultuur in je bord of glas.

Doe je je inkopen voor een picknick of ga je op souvenirjacht? Op de markt of bij een kleine handelaar krijg je er een eerlijke glimlach bovenop; voor beide een verrijkende ervaring (letterlijk en figuurlijk)!

Tijdens een stevige wandeling in de natuur laten we niks achter behalve onze voetstappen.

En besef, voor je je derde douche neemt of lekker plonst in het zwembad, dat voor heel wat mensen, vooral op eilanden, zoet water dierbaarder is dan goud of juwelen.

Duurzaam reizen… het zit hem vaak in kleine dingen!