De steppe van Mongolië

De steppe van Mongolië

Tomas reisde met zijn gezin naar Mongolië en pende zijn ervaringen voor ons neer. Mongolië te avontuurlijk? Als zijn kleine kindjes het kunnen, dan jij toch ook? :)

Foto’s van de weidse Mongoolse landschappen spreken enorm tot de verbeelding. Wij bezochten Mongolië met het gezin in september om de steppe zelf te beleven. We ondervonden dat de realiteit veel indrukwekkender is dan alle Lonely Planet foto’s samen. Of je nu te voet, te paard, op een yak of met de fiets het land ontdekt: het landschap krijgt voortdurend een andere dimensie. Door de uitgestrektheid heb je tijd om het allemaal in je op te nemen. Echt genieten is het! En je fototoestel stop je best niet te ver weg.  

Herfst in Mongolië

 

Tijdens de herfst kleurt het landschap groenbruin en oranje. Vooral ’s morgens en ’s avonds zijn de kleuren prachtig. In september is het af en toe fris, maar overwegend zonnig. Perfect voor trekkingen dus. In de Noordelijke heuvels van het Khangai gebergte trokken we er op uit te paard. Onvergetelijk! Onze gids was een sympathieke Mongoolse nomade die met toerisme een centje bijverdient.  

 Paard1.jpg  Paard2.jpg

  

De joerts van onze gids bevonden zich op dat moment op een sublieme setting vlakbij de kronkelende rivier aan de voet van de heuvel. Geen betere plek om Mongolië te beleven, vonden we. Onze kinderen hadden een grenzeloze tuin om zich in uit te leven. We ondervonden de puurheid van de bevolking. Een verademing voor verwende westerlingen als we zijn. Prachtige taferelen speelden zich af in en rond de joert.  

 Joert.jpg  Joert-binnen.jpg  Joerts.jpg

 

Yaks lopen overal rond en steppe-arenden cirkelen boven je hoofd. Wilde paarden worden gevangen en op enkele minuten getemd om als vervoersmiddel te gebruiken. Zeer indrukwekkend om dat te zien gebeuren. Echte cowboys zijn het! Ondertussen kruipt de Mongoolse baby van het gezin wat in het rond zonder pamper. Een gat in de broek achteraan is toch een stuk gemakkelijker.  

 Baby.jpg

Gezien de Mongoolse nomaden regelmatig verhuizen is er geen tijd om groenten te kweken. Het traditionele Mongoolse dieet bestaat dan ook uit vlees en melk van hun gedomesticeerde dieren zoals paarden, kamelen en schapen, maar ook van yaks. De lekkere paardenmelk die we dronken had iets weg van karnemelk. De melk wordt ook gebruikt om kaas en yoghurt mee te maken. In gefermenteerde versie wordt dat dan een soort Mongoolse vodka. Heerlijk!  Tulgatsgaaya (proost)!  

 

Moto Mongolië motorfiets

 

Voor brood, groenten, rijst en dergelijke gaat de moderne nomade ook wel eens naar de winkel in de dichtstbijzijnde stad. Dit gebeurt dan met de moto of pick-up. De hedendaagse Mongoolse nomade leeft trouwens echt in de 21e eeuw. Zonnepanelen zie je bijna op alle joerts. En binnenin de joert staat meestal een TV en frigo. De modernisering merk je dus niet alleen in Ulaanbaatar (een stad die meer en meer op Hong Kong begint te lijken). 

 Pagode Mongolië

 

Gelukkig blijft traditie belangrijk in Mongolië en kan er niet veel op tegen de sublieme natuur.  We hebben nog maar een klein deel van Mongolië gezien en beleefd, maar de indruk is diep.  

 Steppe.jpg

 

Zelf zin gekregen om Mongolië te ontdekken? KrisKras reist er in september naartoe en maakt zelfs een omwegje langs Peking in China. 24 heerlijke dagen vol avontuur, nieuwe culturen en prachtige natuur. Bekijk hier het programma van onze Mongolië-reis!

 

Tekst & foto's: Tomas Vanderplaetse