Reisverslag: Te Quiero, Colombia!

Reisverslag: Te Quiero, Colombia!

KrisKras-reisbegeleidster Kristel reisde 7 maanden door Zuid-Amerika en had daar the time of her life! Voor KrisKras deelde ze haar enthousiasme over het continent. Vandaag aan de beurt: Colombia!

Besmet door de reismicrobe

Ik kan me nog perfect herinneren wanneer de reismicrobe me effectief te pakken heeft gekregen.

In de zomer van 2009 heb ik voor de eerste keer een lange reis gemaakt met een vriendin. De bestemming? Zes weken vertoeven in het heerlijk tropische Indonesië.

Toen ik op het vliegtuig stapte, besefte ik nog niet dat toen mijn hele leven ging veranderen. Sinds die reis is reizen echt een passie geworden, ware het niet een verslaving. Na Indonesië ben ik de eerste keer in contact gekomen met KrisKras omdat ik doodgraag naar Peru wou en niemand mee wou of mee kon. De uitvluchten `het is te ver, te duur, te dit, te dat, …` gingen voor mij niet op. En dus schreef ik me in voor een eerste groepsreis met KrisKras. Los van het feit dat Peru eerst en vooral een TOPbestemming is, waren ook de reisbegeleidster en de groep fantastisch! Ik denk nog heel graag met veel fijne en warme herinneringen terug aan die reis.

En na Peru kwam Ijsland. Nog zo`n zalig mooie bestemming! Ongelooflijk anders maar het zou op ieders bucket list moeten staan!

Hoe ik bij KrisKras belandde

En dan besliste ik om mijn kans te wagen als reisbegeleidster. En van het ene kwam het andere. Ik volgde de opleiding, werd opgenomen binnen de KrisKras familie en ik ben nog steeds ongelooflijk blij dat mijn keuzes in het verleden ertoe geleid hebben dat ik hier nu sta en reizen mag begeleiden.

Noorwegen, West-USA, de Italiaanse Rivièra , Sri Lanka en deze zomer Costa Rica! U gotta love KrisKras! :-)

Naast het begeleiden van reizen, reis ik uiteraard ook zelf. Werkende binnen de paramedische sector heb ik het voordeel dat ik vrij gemakkelijk van bepaalde verlofstelsels kon genieten. En dus ben ik de afgelopen jaren ook bezig geweest met het realiseren van eigen dromen. 

Ik ben namelijk van de overtuiging dat dromen er zijn om te verwezenlijken. Je moet enkel de stap zetten en ervoor gaan!

En dus zo gedroomd, zo gedaan met als gevolg dat ik net terug ben van een 7 maand durende reis doorheen Zuid-Amerika. Graag laat ik jullie meegenieten van de mooie landen die ik bezocht heb, te beginnen met Colombia!

Destination Colombia

Het eerste land was Colombia. Een bestemming die eigenlijk eerst totaal niet op de lijst stond maar waarvoor ik toch gezwicht ben nadat het mij zo sterk werd aangeraden en ik me er meer in begon te verdiepen. En ik moet zeggen dat ik nu heel blij ben dat men mij een duwtje richting Colombia gegeven heeft!

De eerste reacties van vrienden en familie waren niet zo positief. Ze dachten dat ik helemaal zot geworden was want ja, Colombia is toch oh zo gevaarlijk?! De gruwelverhalen kwamen al tot leven en ik was nog niet goed en wel vertrokken. Wel, ik kan jullie nu allemaal geruststellen dat Colombia helemaal GEEN gevaarlijk land meer is! Integendeel! Het is een land waar zowel ik, als alle andere backpackers die er reeds geweest zijn, zeer positief over spreken!

Colombia pakt je, het omhelst je, het kruipt in je hart! Het is mijn eerste bestemming ooit waar de tranen in mijn ogen schoten toen de vrouw van de douane de EXIT stempel in mijn paspoort zette.  Ik wou niet weg, ik wou blijven…

Veel mensen associëren Colombia nog steeds met geweld, drugs, Pablo Escobar, enz..  Niet onterecht natuurlijk want het is en blijft een land met een zwaar verleden. Een verleden dat nog steeds zijn sporen nalaat bij de lokale bevolking.

Gelukkig is Colombia nu niet meer wat het toen geweest is! En dit merk je ook aan het stijgende toerisme. Wij zijn het levende bewijs voor de Colombianen dat hun imago naar de buitenwereld aan het veranderen is. En terecht, want zo`n gastvrij land als dit wil je gewoonweg niet missen!

Colombia heeft ALLES wat je je maar inbeelden kan. Levendige steden, prachtige natuur, stranden, jungle, woestijn, ritme, tejo, voetbal, passie, muziek, salsa, … . En bovenal vind je er de zaligste mensen! Doordat ik 2,5 maand door Colombia gereisd heb waarvan ik 1 maand `gewoond` heb in Medellin bij de gekste hostfamilie aller tijden, heb ik echt de lokale mensen en hun gebruiken leren kennen! Het fantastische aan hen is dat ze zo warm en open zijn dat je heel snel een fijne band opbouwt. Toevallige ontmoetingen draaien uit op echte `amistad`, echte vriendschap!

Wat zal mij vooral bij blijven aan Colombia? 

De omgeving

Ciudad Perdida doet je zweten. La Guajira doet je genieten in de zalige chinchorro`s.  Cali doet je dansen. Bogotá, Cartagena en Medellin doen je verwonderen. San Gil doet je adrenaline stromen. Salento doet je mond open vallen. Caño Cristales dwingt je respect voor de creaties van Moeder Natuur af. Dat en nog zoveel meer…  Zoveel moois om te ontdekken!

Het ritme en de passie

De muziek doet je bewegen zoals nooit tevoren. Of het nu salsa, vallenato, kumbia of reggaeton is. Grenzen vallen weg, afstanden zijn er niet meer. Men danst met alles wat door Moeder Natuur gegeven is en hoe dichter, hoe liever! Fantastisch toch?

Het eten en drinken

Qua eten en drinken vind je hier de lekkerste arepa`s con aguacate, sopa de frijoles, menus del día en drink je tinto, heerlijke fruitjuices, agua de panela (con leche) en MOET je gewoonweg het lokale gevaar `aguardiente` proberen. En als je zo moedig bent om je aan de aguardiente te wagen, vergeet dan vooral niet voldoende water te drinken, en dans het uit je lijf want voor je het weet, zit je de dag nadien met `lagunas` in het geheugen.

De taal

Aan de kust spreken ze costañol en slikken ze de helft van de woorden in terwijl ze als een sneltrein praten. Maar elders in Colombia praat men mooi, verstaanbaar Spaans. Spaans dat gekleurd wordt door het gebruik van ongelooflijk veel verkleinwoorden en uitdrukkingen. Spaans dat zodanig melodieus wordt uitgesproken dat je alleen al daarvan een lach op je gezicht krijgt. 

De mensen

En tot slot de Colombianen zelf. Ik kan het niet genoeg benadrukken maar het zijn fantastische mensen! Por siempre en mi corazón!

COLOMBIA, TE QUIERO!

Na het pijnlijke afscheid van Colombia ben ik via een korte tussenstop in Peru doorgereisd naar Bolivia. Daar heb ik 5 weken gereisd wat me ook een mooi beeld gegeven heeft van alweer een prachtig land.

Maar dat is voor een volgende blogpost!

Goesting gekregen?

KrisKras reist twee keer naar Colombia dit jaar: een keer in augustus en een keer in september.