Fair Trade on our mind bij KrisKras!

Fair Trade on our mind bij KrisKras!

Nog tot en met zaterdag 15 oktober vindt al voor de 15e keer de ‘Week van de Fair Trade’ plaats, een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet. 

De Week van de Fair Trade is een mooi initiatief van het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap in samenwerking met diverse andere organisaties.Mensen motiveren om voor fair trade te kiezen is het doel, want met elke fairtradeaankoop geef je een kleine producent in het Zuiden de kans op een beter leven. Je hebt als consument de macht om hieraan bij te dragen en ja, je kan wel degelijk méé het verschil maken.

Wat doet Kriskras?

Enkel Fair Trade in onze koelkast

Ook KrisKras draagt haar steentje bij. In ons kantoor enkel fair trade drankjes in de koelkast: want Fair Trade is naast eerlijk ook … lekker! Het water loopt ons in de mond bij lekkere worldshake, tropicalsap of een lekker fairtradewijntje. Ook onze koffie, honing en suiker zijn fair trade. Hiervoor werken we samen met de Wereldwinkel. Op deze manier laten we onze vrijwilligers en deelnemers zien dat het ook anders kan.

Eerlijk loon voor lokale partners

Ook bij het maken van een keuze met wie we samenwerken voor onze reizen kiezen we voor eerlijke partners en projecten die investeren in de lokale gemeenschap. Zo zorgen de mensen van ‘Vamos Expeditions’ in Peru er bijvoorbeeld voor dat zij ter plaatse eerlijke belasting betalen en voorzien zij een correct loon voor de dragers en koks tijdens de trektochten op de ‘Inca Trail’. Er wordt lokaal eten geserveerd waar een eerlijke prijs voor wordt betaald. 

Bewustmaking reisbegeleiders

Natuurlijk besteden we ook aandacht aan eerlijke handel tijdens de vormingen voor onze reisbegeleiders. Tijdens het voorjaar nog vond de themadag ‘Go Green’ plaats met de focus op duurzaamheid en organiseerden we een kledingruil na het bekijken van de docu ‘True Cost’, over de kledingindustrie, die nog heel wat stappen te zetten heeft op fair trade vlak. Voor alle reisbegeleiders is eerlijke handel vanzelfsprekend een belangrijk focuspunt tijdens het voorbereiden van de reis en op reis zelf.

Waar wacht jij nog op? Ook jij kan je steentje bijdragen! En zeg nu zelf, zo’n heerlijk fair trade brokje chocolade kopen en verorberen is nu ook weer niet zo moeilijk, toch?

Meer info over fair trade, labels en producten? Ga naar www.weekvandefairtrade.be of www.befair.be , waar je o.a. je Facebookprofiel van een 'Fair Trade Fan'-badge kan voorzien.

Veerle Devillé