Jennifers ode aan Flores & Sulawesi

Jennifers ode aan Flores & Sulawesi

Er zijn zo van die plekken die je recht in het hart raken. Flores, een eiland in Indonesië, is zo’n plek voor reisbegeleidster Jennifer… Dus ging ze terug, met een KrisKras-groep in haar kielzog. Geluk moet je kunnen delen!

Jennifer: "Flores is voor mij een beetje ‘thuiskomen’. De warme, hartelijke ontvangst, de humor, de joie de vivre…  Een handvol woordenschat Bahasa Indonesia volstaat om authentieke contacten te leggen. Apa kabar? Baik!

Voor de rondreis op het eiland werk ik terug samen met Agustinus, een goedlachse, ietwat gekke chauffeur. De naam ‘Full of friendship tours’ is niet gelogen, want vriendschap wordt hier echt gesloten. Met allerlei verhalen, anekdotes, grapjes, raadsels, … zorgt hij voor entertainment op de acht dagen durende rondrit op wat hij zelf benoemt als FBI: Flores Bumpy Island.

Dat ‘bumpy’ valt best wel mee, maar sneller dan 60 km per uur gaan we nooit met de talloze bochten die Flores rijk is. Intussen genieten we van prachtige, groene landschappen.

Zowel qua natuur als cultuur, is Flores een ‘rijk’ eiland. We beleven verschillende hoogtepunten: na een onvergetelijke snorkelervaring tussen scholen mantaroggen en het spotten van de zeldzame komodovaranen, zwemmen dolfijnen nog even met onze boot mee. In het Ngadadorp Luba socializen we met de bewoners en eindigen we al dansend. Ook de overnachting in het in de bergen gelegen Mangarrai dorp Wae Rebo, blijft iedereen bij. Alsook de meren van de Kelimutuvulkaan die zich langzaam onthullen na zonsopgang, proeven van het heerlijke sate kambing, …

Na afloop pols ik bij de deelnemers wat ze vonden van Flores. En ja, ook zij hebben het eiland in hun hart gesloten. Yes! Missie geslaagd…

Na Flores verkennen we een ook voor mij nieuw Indonesisch eiland: Sulawesi. 

Ook hier wordt je bespaard van massatoerisme, en is authenticiteit ten top. We genieten er volop en laten ons verwonderen.  Een begrafenisritueel meemaken bij de Toraja is echt een unieke ervaring. Doorheen een tweedaagse trekking genieten we van schitterende landschappen. We overnachten in een tongkonan, het traditionele huis van de Toraja, en worden ‘s morgens gewekt door het geluid van kippen. Zalig gewoon! In Sengkang bezoeken we een drijvend dorp. ’s Morgens vroeg op een bootje, met enkel water, vogels, en het geluid van de motor. Je wordt er stil van…  Na heerlijk luieren, snorkelen en uitrusten in het mooie kustdorpje Pantai Bira, sluiten we af in de hoofdstad Makassar. Sulawesi is helemaal goedgekeurd!

Indonesië smaakt opnieuw naar meer. Ik kom hier zeker nog terug, met een verrijkte woordenschat Bahasa Indonesia.

Terima kasih dan selamat tinggal indah Flores & Sulawesi!  (Bedankt en tot ziens mooie Flores en Sulawesi)"