Zambia en Malawi zijn de ideale landen voor wie zuidelijk Afrika op een authentieke manier wil ontdekken. We volgen het spoor van de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone. Laat je overdonderen door de natuurpracht en de hartelijkheid van de lokale bevolking.

Zambiaanse authenticiteit

Zambia slaagde erin uit de greep van het massatoerisme te blijven. Hier vind je het ongerepte Afrika. Laat je vervullen door de ruige schoonheid van het land. We raken onder de indruk van de Victoriawatervallen en beleven de ultieme safari in het South Luangwa National Park.

Groots Malawi

Malawi is een klein landje dat vaak vergeten wordt. Het relatief onbekende land herbergt nochtans grootse natuurpracht. We beklimmen de woeste pieken van Mount Mulanje en relaxen aan het reusachtige Malawimeer.
We doorkruisen beide landen met het openbaar vervoer. Daardoor leren we de lokale bevolking kennen. We genieten met volle teugen van de plaatselijke cultuur van de gastvrije bestemmingen.

dag
01

de heenreis

We stappen in Zaventem op het vliegtuig richting Lusaka. We dromen tijdens de nachtvlucht over het Afrikaanse avontuur dat ons te wachten staat. 

dag
02
03

acclimatiseren in Lusaka

Na de landing nemen we een taxi naar onze lodge in de Zambiaanse hoofdstad. We slapen de lange vlucht uit ons lijf en genieten van een gezellig ontbijt. Daarna krijgen we een eerste indruk van de Oost-Afrikaanse bedrevenheid in de straatjes van Lusaka.

dag
04

on the road to Livingstone

Vandaag hebben we een lange busrit voor de boeg. Na de middag komen we aan in Livingstone, een stadje dat naar de bekende Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone werd vernoemd. Hij ontdekte in 1855 de Victoriawatervallen. Morgen is het aan ons …

dag
05

de donderende rook

We laten ons bijna omverblazen door de breedste watervallen van Afrika. Een 2 km breed en 100 m hoog watergordijn. De lokale bevolking gaf het natuurwonder een passende geuzennaam: Mosi-oa-Tunya, de rook die dondert.

We begrijpen snel waar die naam vandaan komt. Op enkele kilometers afstand zien we een reusachtige nevel opstijgen. Het gebulder van de 500 miljoen liter water die per minuut over de rotswand valt, is ronduit overweldigend. Vol ontzag volgen we het pad dat ons naar het einde van de wereld lijkt te leiden. “Zulke liefelijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten”, schreef Livingstone. We kunnen het enkel beamen.

dag
06

plonsbad voor durvers

Na de indrukwekkende kennismaking verkennen we het gebied nog verder. Onze lodge organiseert tal van activiteiten. Wat denk je van een safari, een avontuurlijke rafting of een plonsbad aan de rand van de 100 m hoge waterval? Vergeet je stalen zenuwen niet.

Wie de kicks liever niet opzoekt, kan een stadswandeling maken en snuisteren in de lokale kraampjes met handgemaakte juwelen. Of misschien leer je graag meer over het nationale culturele erfgoed in het Livingstone Museum, het grootste en oudste museum in Zambia.

dag
07

op de bus

We nemen afscheid van de waterreus en doorkruisen het land per bus. In Lusaka overnachten we en we trekken dan voort oostwaarts.

dag
08
09

Katete

Een tweede lange busrit staat vandaag op ons programma. Met de lokale bus doorkruisen we verder het land. Onze bestemming: Katete, een gemeenschap in het oosten van het land. Daar verblijven we twee nachten in een Tikondane Lodge waar we tijdens tal van activiteiten kunnen proeven van het authentieke Zambiaanse leven.

dag
10
12

safari in South Luangwa

In de voormiddag vertrekken we naar het South Luangwa National Park. We worden warm onthaald in Croc Valley Camp, aan de oevers van de Luangwa. Het uitzicht is fenomenaal en het zwembad biedt aangename verfrissing. Stiekem hopen we dat een groep olifanten ons verrast aan de bar.

De wekker is ongenadig. We staan vroeg op voor onze eerste game drive. Een chauffeur brengt ons bij de giraffen, olifanten en buffels die het park bewonen. In en rond de rivier leven groepen krokodillen en nijlpaarden. We spotten vogels en bewonderen eeuwenoude baobabs. Vier uur later ontbijten we samen met zonnende krokodillen en nijlpaarden  aan de oevers van de Luangwa. ’s Avonds volgt een rit in het donker. De nacht is namelijk het jachtterrein van leeuwen en luipaarden. 

De volgende ochtend doen we het zonder wielen. Een gids brengt ons in het spoor van de olifantenkuddes. Tijdens de wandelsafari krijgen we uitgebreid uitleg over de lokale fauna en flora. ‘s Avonds nemen we afscheid van de leeuwen, olifanten en zebra’s tijdens een laatste game drive.

dag
13

Malawische hartelijkheid

We steken de grens met Malawi over. Kort na de middag bereiken we het centrum van Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. In de straatjes van Old Town maken we kennis met de Malawische hartelijkheid. We verdwalen in het stedelijke labyrint en passeren de moskee en enkele marktjes. In een gezellig restaurantje kluiven we op een kippenbil met nsima.

dag
14

de voorbereiding

Rond de middag vertrekken we vanuit Lilongwe naar de voet van Mount Mulanje. Het Mulanjemassief bedekt een gebied van 22 bij 26 km. De hoogste piek is ruim 3000 m hoog. We kruipen vroeg onder de veren, want er wacht ons een pittige beklimming.

dag
15
18

4-daagse trekking in de wolken

Rond zonsopgang beginnen we aan de eerste klim. Na ongeveer 8 uur klauteren bereiken we onder begeleiding van een lokale gids de berghutten op de bergflank. We koken ons eigen potje en kruipen stevig ingeduffeld onder de wol want de temperatuur op de berg kan namelijk dalen tot rond het vriespunt.

De volgende ochtend maken we een pittige wandeling op het plateau. We lunchen op het dak van Malawi en gunnen onze benen wat rust. Het uitzicht lijkt wel eindeloos.
De volgende dag nemen we afscheid van het hoogste punt in Malawi. Wanneer we de voet van het massief bereiken, hebben we een heerlijk avondmaal verdiend. We komen ’s nachts terug op krachten en bereiken de volgende middag Lilongwe.

dag
19

gezellig drukke busrit

Vanuit Lilongwe nemen we de bus naar het noorden. Onderweg trachten handelaars ons allerlei lekkernijen te verkopen door het busraampje. De bedrijvigheid in en rond de bus is charmant en altijd hartelijk. We overnachten in Joy’s Place, een kleine gezellige lodge nabij het centrum van Mzuzu. De kok bereidt voor ons en memorabel avondmaal!

dag
20
21

relaxen aan Lake Malawi

De stadsgeluiden wekken ons en we hijsen ons in een minibus voor een korte rit. Die brengt ons in Nkhata Bay aan de oevers van Lake Malawi. Het Malawimeer is een tropisch onderwaterparadijs dat ongeveer even groot is als België. 

Nkhata Bay vervult je moeiteloos met bewondering. Op de rotshelling aan de oevers bevinden zich houten hutjes met een balkon en een eigen strand. De kronkelende stenen paadjes leiden je naar de kleurrijke bar waar dagelijks nieuwe specialiteiten op het menu prijken. Smullen we vandaag van ‘the amazing bbq buffet’ of kiezen we voor ‘beautiful fresh bread roll sandwiches’? 

We maken kennis met Smiley en zijn groep: Kalambwe Disability Forum is een zelfhulpgroep voor mensen met een beperking. Dit hartverwarmende project toont ons hoe deze mensen, gedwongen om aan de rand van de maatschappij te leven, op een bewonderenswaardige manier hun boontjes proberen te doppen.

We stappen ‘s middags in een bootje en dobberen op het meer. Vogelliefhebbers beleven de tijd van hun leven. Een prachtige zonsondergang maakt het idyllische plaatje compleet. We sluiten de dag in stijl af in de bar met een lokale Kuche Kuche, een cocktail of een verse smoothie.

dag
22

jij kiest

Vandaag kunnen we alle kanten uit. Een frisse duik in het meer nemen, souvenirs scoren op de plaatselijke markt, een rubberplantage bezoeken of al snorkelend de Malawische vissen ontdekken? De keuze is aan jou.

dag
23

verdwalen in Mzuzu

We maken van ons hart een steen en laten Lake Malawi achter ons. Maar Mzuzu biedt ook veel leuks. We passen een kleurrijke chitengé en verdwalen in de bergen groenten, fruit, autobanden en schoenen. ‘s Middags brengen we een bezoek aan Kawaza Youth Organization in het iets noordelijker gelegen Rumphi. Projectleider Richard toont ons welke leeuweninspanningen hij levert om kwetsbare, jonge meisjes in de schoolbanken te houden.

’s Avonds worden we herenigd met het vriendelijke personeel van Joy’s Place.

dag
24

terug naar Lilongwe

De laatste lange busrit. We keren namelijk terug naar Lilongwe. Er is nog wat tijd om te winkelen en te genieten van de gezellige drukte. Tijdens ons laatste avondmaal praten we na over de voorbije weken. We kijken we nu al met heimwee terug.

dag
25
26

afscheid van Malawi

Vanuit het vliegtuigraampje nemen we afscheid van het rode zand en zijn mensen.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Lusaka / Lilongwe – Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • bezoek Victoriawatervallen
 • activiteit Tikondane Katete
 • Park fees South Luangwa NP
 • 3 game drives in South Luangwa NP
 • walking safari
 • boottocht Lake Malawi
 • trekking Mulanje (incl. transport h/t, vol pension, lokale gids, 5 dragers)
 • aanvraagkost visa
 • verzekeringen (assistance, annulatie, ongevallen en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve vakantie, inclusief 4-daagse bergtrekking waarbij je zelf je rugzak draagt. Een goede basisconditie is een vereiste!

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 120 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum voor Zambia en Malawi verplicht
 • Inenting gele koorts verplicht

Onze voorwaarden