Dat de Charente-Maritime ook voor de Fransen tot een van de populairste vakantiebestemmingen behoort, hoeft niet te verbazen. Deze zonovergoten streek, gelegen naast de Atlantische Oceaan, biedt met zijn 450 kilometer lange kustlijn, natuurlijke schoonheid, rijke erfgoed en milde zeeklimaat voor elk wat wils.

Aan het water

Starten doen we in La Rochelle. Deze bruisende havenstad boordevol gezellige steegjes en pleintjes kent na de reis geen geheimen meer voor ons. We zetten vervolgens koers naar Île de Ré, ‘het witte eiland’. Met een stralende zon en een warme zeebries in de rug fietsen we langs verschillende idyllische vissersdorpjes. 

Maar ook het avontuur roept: zo varen we langs het legendarische Fort Boyard naar Île d’Aix. Napoleon kwam er na zijn nederlaag in Waterloo herbronnen, wij spelen er een ontdekkingsspel vol raadsels … Na een duik in een van de grootste aquaria in Europa, laten we ook de matroos in ons los in een avonturenpark in Rochefort. 

Transport en accomodatie

Op een actieve manier verkennen we deze gevarieerde regio, die op slechts zes uur treinen van België ligt. We verplaatsen ons vooral met de fiets (zonder bagage) en het openbaar vervoer. Tot slot overnachten we in jeugdherberg La Rochelle en in ingerichte mobilhomes op Île de Ré.  

dag
01

met de TGV naar La Rochelle

Met de TGV reizen we naar de hoofdstad van het departement: La Rochelle. We komen aan in de loop van de namiddag en installeren ons in de jeugdherberg van La Rochelle, waar we overnachten in kamers van vier tot zes personen. We verkennen de stad en ’s avonds bekomen we van onze reisdag in een gezellig restaurantje in de buurt.

dag
02

historisch La Rochelle

Vandaag ontdekken we per fiets  La Rochelle en haar nabijgelegen stranden. Beginnen doen we met een bezoek aan de historische binnenstad, gekend om zijn charmante steegjes met booggewelven, middeleeuwse daken en impressionante voorgevels uit de 16e en 17e eeuw. Eindigen doen we in de oude haven, ooit het kloppende hart van een handelsstad die zijn eigen koers bleef varen.

Na de lunch zetten we onze fietstocht verder langs de Atlantische Oceaan. We houden halt in Châtelaillon-Plage, een charmant badplaatsje dat nog stamt uit de Belle Époque. We waaien uit met een stevige strandwandeling en sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd in La Rochelle. Dat zal smaken na ongeveer 30 km fietsen.

dag
03

fietsen op ‘het witte eiland’

Vandaag staat zo’n 25 km fietsen op het programma. Na een stevig ontbijt zetten we koers naar Île de Ré: een fietsersparadijs dat natuurpracht afwisselt met idyllische dorpjes vol witte vissershuisjes. We maken tussenstops aan de ruïnes van Châteliers, een voormalige Cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw, het Fort van Prée en het pittoreske vissersdorpje La Flotte. Daar  installeren we ons voor 2 nachten op een camping in ingerichte mobilhomes. 

Nadien bezoeken we Saint-Martin, de hoofdstad van het eiland. De voormalige citadel, waarvan de stadswallen deels bewaard bleven, is één van de belangrijkste werken van bouwmeester Vauban en prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor we naar de camping terugkeren, beklimmen we de klokkentoren van de kerk en genieten we van een magnifiek uitzicht op de stad, het eiland en de oceaan. 

dag
04

van Loix naar La Patache

We blijven op Île de Ré en beginnen de dag rustig in het charmante dorpje Loix. Naast oesters en wijn behoort ook zout tot het natuurlijk erfgoed van het eiland. In het ecomuseum van de ‘marais salants’ leren we hoe ‘het witte goud’ gewonnen wordt. 

We vervolgen onze tocht naar de stranden van La Patache. Op het meest westelijke punt van het eiland passeren we de Vuurtoren van Baleines, één van de hoogste in Frankrijk, en het natuurreservaat Lileau de Niges. Met onze fietstocht van circa 50 km vandaag krijgen onze benen voldoende training. Daarna is het de beurt aan onze armspieren: met de kano steken we de baai van Fier d’Ars over tot in de haven van het dorpje Ars-en-Ré.

dag
05

een duik in de oceaan

Langs de zuidelijke kustlijn van Île de Ré fietsen we van dorpje naar dorpje (Couarde-sur-Mer, Sainte-Marie-de-Ré, Rivedoux-Plage) om uiteindelijk terug te keren naar de intussen gekende jeugdherberg in La Rochelle. Goed voor zo’n 25 km fietsplezier.

Nadien laten we ons onderdompelen in het wonderlijke Aquarium de La Rochelle: met zijn meer dan 12.000 zeedieren in 3 miljoen zeewater is het één van de grootste aquaria in Europa. 

De rest van de namiddag voorzien we vrije tijd.  Wie nog zin heeft om te fietsen vindt zeker zijn gading op de mooie fietsroutes langs het kanaal van Marans.

Vanaf nu slapen we opnieuw in onze jeugdherberg.

dag
06

het mysterie van het vergeten paradijs

Vanuit de oude haven van La Rochelle varen we langs Fort Boyard, het bekendste fort in Frankrijk, en naar Île d’Aix. Op dit eilandje waan je je meteen in een vergeten paradijs: de kronkelige paden langs kreekjes, bossen en stranden bereik je enkel te voet of met fiets of paardenspan. We brengen er de namiddag door en verkennen het eiland aan de hand van een teambuildingspel vol raadsels. 

dag
07

van de werf tot in de masten

Vandaag reizen we met de trein naar Rochefort. Deze mythische militaire haven bloeide pas op na 1666, toen Lodewijk XIV zijn hofarchitect Colbert de opdracht gaf om er – met de natuur als schild – het grootste maritieme arsenaal ter wereld te bouwen. Centraal ligt het fregat de Hermione: de grootste replica van een traditioneel schip dat ooit in Frankrijk werd gebouwd. Een bezoekje waard!

In het avonturenpark Accro-mâts komt de ware matroos in ons naar boven. Aan boord van een schip wacht ons een uitdagend hoogteparcours in de masten, waar we behendig in de netten moeten klauteren om onszelf marinier te mogen noemen.

dag
08

afscheid en vertrek

Na een laatste ontbijt in de jeugdherberg nemen we afscheid en reizen we voldaan huiswaarts. 

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • TGV Brussel-La Rochelle (h/t)
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (5x jeugdherberg, 2x ingerichte mobilhome)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • fietshuur (4d) en bagagetransport
 • gids in La Rochelle
 • toegang tot klokkentoren
 • zoutmuseum (incl gids)
 • aquarium
 • fregat l’Hermione
 • avonturenparcours
 • huur kano
 • boottrip naar île d’Aix via Fort Boyard
 • teambuilding île d’Aix
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 170
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

actieve reis: 4 fietstochten van 25 tot 50 km, avontuurlijk hoogteparcours


Onze voorwaarden