Uitgestrekte stranden, azuurblauwe zee, pastelkleurige dorpjes, turqoises calanques en moderne kunst van wereldniveau … Tijdens deze ontdekkingsreis van Nice naar Marseille toont de Côte d’Azur zich van zijn mooiste kanten.

Mondaine steden

Nice, Cannes, Monaco, Saint-Tropez, Antibes en Marseille zijn stuk voor stuk plaatsen die tot de verbeelding spreken. In Cannes wanen we ons filmsterren in het Palais des Festivals, om nadien in Nice te dwepen met Matisse. We genieten van de betoverende geuren van parfumstad Grasse en in Marseille komen we terecht in een hippe smeltkroes van culturen waar we genieten van bouillabaisse en pastis.

Strandwandelingen

Naast de steden wandelen we af en toe stukjes van de paden die langs de kustlijn lopen. Zo volgen we de Sentier du Littoral dwars door Monaco. Geflankeerd door de Middellandse Zee aan de ene kant en de prachtige Zuid-Europese begroeiing – cortexeiken, kastanjebosse, garrigue en mimosa – aan de andere zijde.

Voor de kust vinden we tal van idyllische eilandjes. Iles de Lérins en Iles d’Hyères verwelkomen je in een oase van stilte, ver weg van alle drukte. Ze vormen het ideale kader voor een fietstocht of strandnamiddag.

Kortom …

Laat je meevoeren naar een van de meest tot de verbeelding sprekende streken van Zuid-Europa en geniet van het evenwicht tussen adembenemende natuur en bruisende steden.

dag
01

onderweg naar Nice

We vertrekken ’s ochtends in België en komen tegen de avond aan in ons hostel in Nice.

dag
02

Nice, die zuiderse schone

Het hele jaar zon en ontelbare marktjes: Nice is niet voor niets la Belle du Côte d’Azur. In de wirwar van straatjes van Vieux Nice lopen we tussen winkels, terrassen, restaurants en kraampjes. We kuieren door de bloemenmarkt en voorbij de fruit- en groentenmarkt. Ook de vlooienmarkt kunnen we bezoeken.

Nadien blazen we uit in het Parc du Château, waar we genieten van het prachtige zicht op de oude stad. Liefhebbers van moderne kunst kunnen kiezen uit het Musée Matisse of the Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain.

 ’s Avonds installeren we ons op de wereldbefaamde Promenade des Anglais. Wie dat wil, kan zich uitleven op rollerskates. Overnachten doen we in de Villa St. Exupéry Beach.

dag
03

tussen kust en kunst in Monaco

Vandaag trekken we onze stapschoenen aan voor een prachtige wandeling in de voormiddag van Cap d’Ail naar Menton over het kustpad Sentier du Littoral. De tocht begint aan de Plage Mala naar de plage Marquet in Monaco. Wie wil kan nog verder naar de beboste kustlijn tussen Cap Martin en Menton.

De middag brengen we door in het mondaine Monaco. Als we tijd overhebben, bezoeken we nog het prachtige Musée Jean Cocteau in Menton. ’s Avonds nemen we de trein terug naar Nice.

dag
04

op de rode loper

Vive le cinéma! Na een korte rit mogen we ons vandaag filmsterren wanen in Cannes. Aan de Promenade de la Croisette vergapen we ons aan de wereldbekende hotels en terrassen die tussen de palmbomen schuilgaan.

Maar in de straten en pleinen van Cannes valt nog zoveel meer te ontdekken. Op de Marché Forville ontdekken we waar de restaurants uit de buurt de mosterd halen. Na de middag proberen we een bezoek te brengen aan het Palais des Festivals. Daarna gaan we filmsterren – of op zijn minst hun jachten – spotten in de haven.

dag
05

autovrij paradijseiland

We nemen de boot naar Ile Sainte-Marguerite, een van les Iles de Lérins. Deze  minder bekende parel van de Côte d’Azur telt talloze kleine strandjes die zich perfect lenen tot wandelen en verpozen. De geur van eucalyptus- en dennenwoud, én het feit dat het eiland volledig verkeersvrij is, dragen bij tot een weldadig gevoel van rust.

dag
06

mediterrane sfeer opsnuiven

In de voormiddag ruilen we de ongerepte natuur in voor de typisch mediterrane gezelligheid van Antibes. Schrijver Graham Greene genoot er van zijn oude dag tussen de 16e-eeuwse stadsmuren, kasseistraatjes en woekerende bloemenpracht. Ook voor kunstenaars als Picasso en Max Ernst was Antibes een bron van inspiratie. In het Musée Picasso, dat uitkijkt op het 14e-eeuwse Château Grimaldi, zien we daar het bewijs van. Wanneer we daarna richting Cap d’Antibes wandelen, krijgen we een mooi zicht op de Alpen en de vele luxueuze landhuizen en miljonairsvilla’s.

In de namiddag staat Grasse op het programma. Het boek Het parfum van Patrick Süskind maakte de stad wereldberoemd. We bezoeken een bloemenboerderij en leren hoe geuren voor de parfumindustrie worden ontwikkeld. In juni staan alle bloemen in bloei en is het volop oogsttijd.

dag
07

Les gendarmes

Saint-Tropez, dat is Brigitte Bardot, Louis de Funès en luxueuze jachten. Maar ook: pastis drinken op de Place des Lices en een bezoek aan La Ponche, de historische wijk en de stranden. Als afsluiter wandelen we opnieuw een stukje van de Sentier du Littoral.

dag
08

dagje uit op Ile de Port-Cros

We nemen onze picknick mee en genieten van een hele dag natuur in Ile de Port-Cros, het kleinste nationale park van Frankrijk. Slechts één smalle strook van dit bergachtig eilandje is bebouwd. De steeneiken, pijnbomen en geurige kruiden langs de 30 kilometer-lange wandelpaden tonen hoe maagdelijk de hele Côte d’Azur ooit moet geweest zijn. Aan de stranden – enkel te voet bereikbaar – zien we verschillende soorten vissen, krabben, inktvissen en zeeanemonen in het heldere water. We kunnen fietsen huren om ons te verplaatsen.

dag
09

Cassis en de Calanques per zeekayak

Vandaag trekken we richting Marseille, maar eerst nemen we een tussenstop in Cassis en de nabijgelegen Calanques. Dankzij de pastelkleurige huizen is Cassis net een postkaartje. Na de middag stappen we in de zeekayak voor een tochtje naar de Calanques: witte kliffen die uit de azuurblauwe zee rijzen. ’s Avonds vervolgen we onze reis naar Marseille, waar we overnachten.

dag
10
11

citytrippen in Marseille

Marseille is de op één na grootste stad van Frankrijk en een absolute aanrader. Bovendien is het de oudste stad van het land en zelfs een van de oudste van Europa. De oude haven was sinds 600 voor Christus een belangrijk handelspunt. Elke morgen kan je hier vers gevangen vis kopen. En wie van de haven wegwandelt langs de La Canbière passeert talloze andere ochtendmarkten onder de palmbomen; bloemen, antiquiteiten, postzegels, en meer.

Le Panier, met zijn kleine straatjes en artistieke sfeer, is de zuiderse versie van het Parijse Montmartre. Blikvanger is de Cathédrale de la Major. Maar ook kunstliefhebbers komen aan hun trekken. Zo is er onder meer het nagelnieuwe Musée des Civilisations de l’Europe et de l’Europe Méditerranée.

Kortom: er valt heel wat te beleven in deze hippe, multiculturele en creatieve stad. Om ons helemaal onder te dompelen in de sfeer trekken we twee dagen en twee nachten uit.

dag
12

au revoir!

Bepakt en bezakt met goede herinneringen zeggen we het zonnige zuiden vaarwel en reizen noordwaarts richting België.

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen (hostel)
 • huur fiets (1dag)
 • gegidste kajaktour in de Calanques (3u)
 • Musée Picasso
 • overtochten naar Ile Sainte Marguerite en Ile de Port Cros
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

matig actief: stadswandelingen en korte natuurwandelingen, fietsen en kayakinitiatie.


Onze voorwaarden