Het grote publiek kent Catalonië, de autonome regio in het noordoosten van Spanje, vooral van zijn hoofdstad Barcelona. Ook is de streek berucht geworden door het kusttoerisme in onder meer Lloret de Mar en Salou, badsteden die wij links laten liggen. Wij slingeren de trekkerszak op onze rug en exploreren de woeste natuur van het Catalaanse binnenland.

Ruig decor

Te voet verkennen we het gevarieerde Noord-Spaanse landschap. Ruige rotskusten gaan naadloos over in glooiende zandstranden. Woeste bergtoppen wisselen af met groene weilanden. Met een minibus duiken we ook dieper de Catalaanse Pyreneeën in, met zijn talrijke kraters en uitgedoofde vulkanen.

Culturele must sees

Catalonië biedt ook een flinke brok cultuur, die we zeker niet links laten liggen. Liefhebbers van musea vinden hun gading in Barcelona, waar in de late uurtjes ook de nachtbrakers aan hun trekken komen in een van de vele danscafés. Verder staan ook het klooster van Montserrat en het extravagante Dalí-museum in Figueres op het menu.

Ben je fit genoeg?

Tijdens een 7-tal wandelingen van 4 tot 6 uur wordt onze conditie op de proef gesteld. Sommige tochten zijn vlak, maar op andere dagen klimmen we tot een hoogte van 950 meter. Grotere afstanden overbruggen we met een minibusje, overnachten doen we in pensions, jeugdherbergen en berghutten.

dag
01

busrit naar de Catalaanse Pyreneeën

De morgenstond heeft goud in de mond. Voor dag en dauw starten we onze minibusreis naar het zuiden. We overnachten in een jeugdherberg in de buurt van Toulouse.

dag
02
04

prachtige plaatjes in het nationale park

De volgende dag steken we de Spaanse grens over. Nabij Val d’Aran ligt het Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici. Dit natuurpark is al even indrukwekkend als zijn naam doet vermoeden. Honderden bergmeren en adembenemende vergezichten over valleien en besneeuwde toppen: je vindt het er allemaal. In de namiddag maken we een mooie tocht van een vijftal uur. Ideaal om onze spieren los te maken en de schoenen in te lopen. Overnachten doen we in de berghut waar de wandeling begon.

De volgende ochtend starten we met de 2-daagse huttentocht tussen de pieken en langs de bergmeren.  We stappen elke dag zo’n 6 uur en overbruggen ongeveer 950 hoogtemeters. In  de berghut zijn matrassen en dekens voorzien, dus we dragen alleen onze dagrugzak.

dag
05

naar de top van Montserrat

Wat zeker niet mag ontbreken, is een bezoek aan Montserrat. Zijn vreemde vorm, indrukwekkende klooster en talrijke ruïnes maken van deze berg een unicum. Na een rit met de kabelbaan – we duizelen van de grote hoogte! – en een uurtje wandelen, bereiken we Sant Jeroni, de hoogste top van de Montserrat. Het uitzicht over het omliggende natuurschoon is om van te smullen.

dag
06
07

op verkenning in kunstzinnig Barcelona

Een reis naar Catalonië zonder een bezoek aan zijn hoofdstad Barcelona is ondenkbaar! Dit was de thuishaven van grootheden als Dalí, Picasso, Miró en Gaudí. Hun culturele erfenis wordt maximaal gewaardeerd, bewaard en getoond. Maar ook de vele gotische en art-nouveaugebouwen in de stad hoeven niet onder te doen.

Kuier langs de Ramblas, verdwaal in de gezellige straatjes of bestel een drankje in een van de vele hippe clubs en trendy cafés. Culinaire fans kunnen kiezen tussen eenvoudige tapasbars en verfijnde driesterrenrestaurants.

dag
08

uitzicht op de waterval

We rijden naar Rupit, het vertrekpunt van onze wandeling.  We stappen een gemakkelijke, korte tocht met weinig hoogteverschillen.  Het is een echte aanrader want onderweg zien we een grote waterval en genieten we van mooie vergezichten. Nadien slenteren we nog even door de smalle straatjes van Rupit waar we nog iets drinken.

dag
09

een frisse duik

We rijden door naar Sadernes, de startplaats voor een voettocht langs een bergrivier. Aan idyllische plekjes geen gebrek! Het koele water is te uitnodigend om er niet in te springen.
In Sant Aniol d’Aguja, waar we na vier uur stappen aankomen, is er zelfs een kleine waterval. Een prachtlocatie om te zwemmen, al is het water wel ijskoud. Nadien bezoeken we het middeleeuwse dorpje Besalu.

dag
10
11

laat je fantasie de vrije loop in Dalí-stijl

Wie daar zin in heeft, kan vandaag een bezoek brengen aan het excentrieke Dalí-museum in Figueres. We nemen in artistieke stijl afscheid van Spanje en bezoeken Cadaqués. Dit is een kunstzinnig dorp, waar Dalí van 1930 tot 1989 woonde.  Een laatste wandeling  voert ons naar Punta del Cap de Creus. Vanop de kliffen heb je een prachtig vergezicht over de open zee. Een mooie afsluiter van onze reis.

dag
12

terug thuis

We vertrekken ’s morgens vroeg en na  een dagje rijden bereiken we ’s avonds laat opnieuw het KrisKras-kantoor, met onze trekkerszak boordevol herinneringen aan Catalonië!

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen (pension, jeugdherberg)
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

zeer actief: 2-daagse huttentocht  + 5 wandelingen van 4 tot 6 uur stappen, met hoogteverschillen tot 950 meter. We dragen hierbij enkel een dagrugzak.

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden