Zelfs de naam past perfect bij de feeërieke sfeer die er heerst: IJsland...

Beklijvende natuurpracht

Zoveel natuurpracht samengebald in een land is zeldzaam! De solfatarenvelden, pseudokraters en watervallen doen je snakken naar adem. 

De rotsformaties van het nationaal park Jökulsargljufur wisselen we af met een 3-daagse in Skogar. We zwemmen in de Mývatn Nature Baths en wandelen tussen de gletsjers in Skaftafell. Uiteraard citytrippen we in Reykjavik!

Nog natuurhonger? We doen er nog het spuitende water van de geiser Stokkur bovenop. Of wat dacht je van drijvende ijsbergen in het gletsjermeer Jökulsárlón of diep ingesneden fjorden bij Eskifjördur, …?

De perfecte smaakmaker

Vanuit Denemarken bereiken we over zee onze bestemming. Onderweg houden we 3 dagen halt op de Faeröer Eilanden. Vogelrotsen, groene fjorden en idyllische dorpjes dompelen ons langzaam onder in het hoge noorden.

Praktische richtlijnen

De meeste natuurverschijnselen verkennen we te voet. De tochten verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad, maar een doorwinterde stapper hoef je niet te zijn. Een gezonde wandelconditie is wel vereist.

Vanuit België nemen we voldoende voedsel mee om ons budget ter plaatse te beperken. Om ongestoord te kunnen genieten van de immense natuurpracht, leven we vooral buiten. We koken ons eigen potje en kamperen op rustig gelegen campings en af en toe in een berghut of jeugdherberg. 

dag
01

Eerste halte

We laden bagage en proviand in en installeren ons in de minibus voor de heenreis naar Denemarken. Tijdens de rit hebben we tijd om elkaar beter te leren kennen. Af en toe houden we halt om de afstand wat te breken. 

’s Avonds genieten we van onze eerste kampeeravond. Een leuke strandwandeling en het plezier van samen gezellig koken, geven deze reisdag een extra toets. 

dag
02

Een frisse neus

We profiteren van de gezonde zeelucht tijdens een duinenwandeling langs de Deense kust in Limfjordslandet. Deze kronkelende ingesneden zeearm is een van de mooiste natuurplekjes van Denemarken. 

In de late namiddag rijden we met de minibus de ferry op. Tijd om ons te installeren en te genieten van onze eerste avond aan boord van de Norröna. Wat zou je liefst doen: gezellig samen eten, het zwembad aan boord verkennen of gewoon rustig wegdromen bij het uitzicht over zee? En wie zet vanavond de eerste danspassen in de bar? 

We beschikken over alle comfort aan boord. Er is zelfs een gratis sauna voor de liefhebbers. Slapen doen we in een couchettes.

dag
03

Als volleerde zeelui

Ook vandaag blijft het genieten op het schip. Mogelijkheden genoeg: rustig een boek lezen, iets eten, luieren op het dek, zwemmen, de eerste pagina’s van ons reisdagboek schrijven, winkelen of gezelschapsspelen spelen. 

Een eilandgevoel maakt zich van ons meester. Fantastisch! Onze vakantie is begonnen en deze ‘cruise’ is een heerlijke start.

Tegen 21.30 komen we aan op de Faeröer Eilanden. We zetten voor een eerste keer onze tent op.  

dag
04

Uitstap op zee

We rijden naar het schilderachtige Gjógv, de meest zonnige kant, waar we een wandeling naar de vogelrotsen maken. 

In de namiddag wandelen we van Lambi naar Rituvik. We krijgen een prachtig pittoresk dorpje te zien. Het uitzicht over de aangrenzende eilanden versterkt de bewondering nog meer. 

dag
05

Een opwarmertje

Warm je beenspieren op, vandaag wordt een stapdag! Eerst maken we een strandwandeling in Saksun. Deze tocht geldt meteen als een van de mooiste wandelingen op de Faeröer Eilanden.

Zodra we terug zijn, staat onze minibus startensklaar om ons een stukje verder te brengen. We stappen van Fuglafjordur naar de top Rustakanbur. De beloning voor die inspanning is de moeite waard: een magnifiek uitzicht over de ruwe rotsen van de achterliggende eilanden, een aantal zalmkwekerijen en een prachtig amfitheaterachtig dal. 

Vanzelfsprekend houden we, in zo’n omgeving, een picknick aan zee!

dag
06

Op de fjorden

Onze laatste dag op de Faeröer Eilanden beginnen we met een wandeling op Strymoy in Kirkjubour. We kunnen maar liefst 7 van de 14 Faeröer Eilanden zien! Daarna gaan we naar het mistige Tórshavn. Deze havenstad verdient beslist een bezoekje.

In de namiddag schepen we terug in. We nemen een duik in het zwembad, keuvelen wat in de bar en bereiden ons voor op een zalige nachtrust. 

dag
07

Borrelende poelen

’s Anderendaags meert ons ‘cruiseschip’ al vroeg aan op het tweede grootste eiland van Europa: IJsland! Een immense natuurpracht en fascinerende geologische verschijnselen wachten ons op. We rijden naar het eerste boeiende fenomeen: de kokende en pruttelende modderpoelen van Hverarönd. Een beeld dat we kennen uit sprookjesfilms. 

We maken een solfatarentocht in Hverir naar de top Námafjall. Overal rondom je heen zie je de dampen van het kokende water. De eerste indrukken van IJsland zijn alvast veelbelovend.

We zoeken een leuke plaats op de camping aan het Myvatn meer en slaan onze tenten op. Myvatn, ook het muggenmeer genoemd, is de meest betoverende plek van IJsland. Hier heerst vaak droog weer. Bovendien zijn temperaturen boven de 20°C geen zeldzaamheid. Een korte wandeling naar Vindbelgjarfjall, met uitzicht over het meer, kan er nog net bij. 

dag
08

De warmte van de aarde

In de voormiddag bezoeken we Dimmuborgir, grillige gestolde lavarotsen, en wandelen we op de rand van de explosiekrater Hverfjall.

’s Namiddags gaan we op stap naar de kleurrijke berg Leirhnjúkur. Een uitgelezen kans om over de broze korst van warme en wispelturig gevormde lava te lopen. Ook de solfatarenvelden, met hun mooie kleuren, maken een onvergetelijke indruk. Kokend water dat uit de grond opborrelt, grote waterdampwolken en de geur van rotte eieren: het zijn geen alledaagse taferelen. 

Balancerend op de kraterrand van de Viti besef je onmiddellijk de ongekende kracht van een vulkaanuitbarsting. Tegelijkertijd is het panorama adembenemend! 

’s Avonds is het tijd voor ontspanning in een warmwatermeer: Mývatn Nature Baths. In deze lagune is het minder druk dan in de Blue Lagoon bij Reykjavik. Hier is het water warmer én het bad blijft langer open. Een aanrader op alle fronten! Volgens sommigen heeft dit meer een genezende werking. Wat er ook van is, het zal onze wandelspieren ontspannen.

dag
09
10

Het vallen van water

Via een hobbelig baantje rijden we tot aan de grootste waterval van Europa: de Dettifoss. Hou je fototoestel klaar! Daarna bezoeken we de nog mooiere watervallen Selfoss en Hafragilsfoss. Hobbeldebobbel rijden we verder naar Asbygi, waar we een korte wandeling maken in de kloof van het Jökulsárgljúfur Nationaal Park.

De volgende dag staat een grote dagwandeling op het programma. De tocht leidt ons langs de basaltformaties Hljódaklettar en de kleurrijkste vulkaan van IJsland, Raudhólar. Daarna brengen we bij Hólmatungur een bezoekje aan 3 kleinere watervallen: Urridafossar, Vigabjargfoss en Rettarfoss.

dag
11

Wie spot de eerste walvis?

We stoppen kort in Husavik, de ‘Walvishoofdstad van IJsland’. Bij mooi weer kunnen we een walvisobservatietocht doen in de Skalfandi-baai. Deze grote beesten in levende lijve ontmoeten is een unieke belevenis. Maar wie er geen zin in heeft, kan pauzeren in het stadje of een wandeling maken langs de onregelmatige rotskusten. Daarna rijden we door naar de waterval van de goden: de Godafoss. 

We verlaten de natuur om de mooiste stad van IJsland te bezoeken: Akureyri. In deze uitzonderlijke stad – gelegen te midden van de besneeuwde bergen – zien we niet alleen hagelwitte huizen, maar ook een groot bloementapijt. In de botanische openluchttuin bespeuren we zelfs gewassen die in Afrika, Spanje en Nieuw-Zeeland groeien.

dag
12

hip in Reykjavík

Nog meer cultuur vinden we terug in Reykjavík, de sprookjesachtige hoofdstad. We slenteren door de kleine straatjes en langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Dit is de perfecte gelegenheid om souvenirs te kopen. 

’s Avonds rijden we door naar Geysir. Het kolkende en spuitende water van de geisers Stokkur en Geysir zorgt voor een spectaculair tafereel.

dag
13
15

3-daagse trekking

Tijdens de reizen met vertrek 07/07/17 en 28/07/17 doen we de Skogar trekking

Onze minibus brengt ons naar Hella, waar we de openbare bus nemen naar Emstur. Hier start onze eerste wandeling. Een enorm glooiend landschap leidt ons langs opmerkelijke canyons naar het einddoel van deze dag. We overnachten in de berghut van Básar.

De tweede dag beginnen we met een fikse klim naar Falkhöfud. Hierna loopt het pad veel gemoedelijker en krijgen we zicht op twee vulkanische kegels die pas in 2010 zijn gevormd tijdens de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Na 14 km stevig doorstappen, komen we aan in de idyllische gelegen berghut Fimmvörðuskáli. Het uitzicht vanuit de berghut  richt zich op de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. 

De laatste dag trekken we verder naar Skogafoss. Het wisselende, maar altijd wondermooie landschap blijft ons verbazen.  We bereiken de Skógaá rivier, die we volgen langsheen verschillende verscholen kloven en watervallen. Uiteindelijk komen we aan bij de  Skógafoss waterval, de mooiste en bekendste waterval in deze regio.

We nemen de bus terug naar Hella en dan rijden we met de minibus naar Reykjavik.

Tijdens de reizen met vertrek 04/08/17 doen we de Landmannalaugar trekking

Onze minibus brengt ons naar Hella, waar we de openbare bus nemen naar Landmannalaugar. Hier start onze eerste wandeling. We passeren het Laugahraun lavaveld, de Brennisteinsalda ‘brandende berg met solfataren’, hete waterbronnen, sneeuwvelden, gletsjers en modderkuilen.

We overnachten in de berghut van Hrafntinnusker. Vroeg in de ochtend beginnen we aan de zwaarste, maar ook de mooiste dag van onze trektocht. Aanvankelijk gaat het bergop, daarna stappen we door groene vlaktes, waar we de gletsjers goed zien. Af en toe moeten we onze schoenen uittrekken om ijskoude riviertjes over te steken. Na 27 km stevig doorstappen, komen we aan in de idyllische berghut Emstrur. 

De laatste dag trekken we verder naar Porsmörk. Het wisselende, maar altijd wondermooie landschap blijft ons verbazen. Eenmaal aangekomen laten we onze stramme spieren even weken in een weldoende ‘hot tub’. 

We nemen de bus terug naar Hella en dan rijden we met de minibus naar Reykjavik.

dag
16

op de lijn

We lopen in het niemandsland op de scheidingslijn tussen Noord-Amerika en Europa in Thinsvellir. Je mag dit letterlijk opvatten, aangezien je een duidelijk zichtbare breuklijn ziet. 

Als iedereen daar zin in heeft, zakken we daarna af naar de eerder vermelde Blue Lagoon, de meeste bekende ‘hot tub’ van IJsland. Na een zalig en deugddoend bad rijden we verder naar Hvolsvöllur. Hier zullen we vlakbij een waterval overnachten. 

's Avonds bewonderen we de Seljalandsfoss, waar je onder de waterval door kan lopen, en de verborgen Glúfrafoss. 

dag
17

naar het zuiden

We beginnen de dag met een wandeling langs de Skogarivier en zijn bekende Skogafoss. Een stevige klim naar het ruige gebied erachter wordt beloond door de ene waterval na de andere. (reis 4/08/17- 27-08-17)

In de buurt van Vik gaan we naar Dyrhólaey, het zuidelijkste punt van IJsland. In Vik maken we een strandwandeling langs de basaltformaties Hálsanefshellir en Reynisdrangar, met 60 meter hoge rotspunten in zee.

dag
18
19

tussen de gletsjers

We wandelen de komende twee dagen in het Nationaal Park Skaftafell, dat gelegen is tussen twee grote gletsjers: Skeidararsandur en Skaftafellsjökull. Dit is wandelgebied bij uitstek!

We krijgen hier een fantastisch beeld te zien van de Hvannadalshnúkur, de hoogste top van IJsland (2119 m). De Svartifoss is één van de watervallen die we niet mogen missen en de immense gletsjer Skaftafellsjökull behoort tot dezelfde categorie. 

dag
20

opgelet, een ijsberg!

Onze tocht gaat verder langs de zuidkust. Tijdens onze laatste dagen in IJsland komen we het mooiste gletsjermeer tegen: de Jökulsárlón. Dit is niet zomaar een meer, maar een meer vol ijsbergen, losgekomen ijs van de Breidamerkurjökull. De aanblik bezorgt je kippenvel! Het staat niet gepland, maar we kunnen een bootje huren om te varen tussen de ijsbergen. 

Daarna rijden we verder langs de diepe fjorden in Eskifjördur.

dag
21

Laatste stappen op IJslandse bodem

Vandaag moeten we onverbiddelijk de ferry op. Wedden dat de meesten onder jullie hier ooit nog terugkomen? 

dag
22

Terug aan boord

Een volle dag op zee en we genieten van de rust. Tijd om een gezelschapsspel boven te halen, je reisdagboek te vervolledigen, een praatje te slaan met de IJslanders aan boord of te verpozen in het zwembad. 

’s Avonds varen we langs de Shetland Eilanden.

dag
23
24

De terugtocht over land

We komen aan in het Deense stadje Hirtshals rijden terug naar België. 

Onze laatste avond brengen we door op het Europese vasteland. De betaalbare prijzen op een terrasje of in een gezellige pub zijn een welkome verademing. Het is tenslotte niet voor niets zaterdagavond!

’s Anderendaags komen we thuis aan. Nu kunnen we het thuisfront jaloers maken met fantastische verhalen en prachtige foto’s. 

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • openbaar vervoer tijdens de 3-daagse
 • overtocht Denemarken-Faeröer-IJsland (h/t, inclusief 4 maaltijden)
 • slaapcouchettes (h/t)
 • alle overnachtingen (camping en vrije natuur)
 • gebruik kampeermateriaal
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage en KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • optionele activiteiten
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

zeer actieve wandelvakantie, inclusief 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak moet dragen, kamperen in de vrije natuur

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Heen en terug

KrisKras kiest er bij deze reis bewust voor, om de heen en terugreis per minibus en ferry te organiseren. Het geeft je de tijd in alle rust de veranderingen in klimaat en landschap op te nemen. Per ferry garanderen we een ontspannen start en afsluiten van deze reis. Bovendien vermijden we een berg vliegtuigkilometers. 

Reisroute

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de berghutten kan de volgorde van het programma wijzigen.

Bagage

We reizen met de minibus en de ferry; we hebben dus voldoende bagageruimte. Die extra trui, dat hoofdkussen, die extra lekkernij kan gerust mee! 

Maaltijden

Omdat voeding duur is in IJsland, kopen we zoveel mogelijk producten van hieruit en nemen we mee wat we kunnen vervoeren.

Overnachtingen

We slapen in totaal 5 nachten op de ferry. Daar slapen we in couchettes, niet te verwarren met hutten. Het zijn goede bedden, maar vergeet niet je slaapzak en hoofdkussen mee te brengen. 

De overige nachten slapen we afwisselend op een camping, in de vrije natuur, in een jeugdherberg of in een berghut. 

Budget

Het voorziene budget voor deze 3 weken ligt op ongeveer 450 EUR. We kunnen dit budget handhaven door eten van thuis mee te nemen, altijd zelf te koken en budgetvriendelijk te reizen. Maar dit wil zeker niet zeggen dat we iets tekort komen of dat we niet lekker zullen eten! 

Conditie

Elke dag wandelen we naar een bezienswaardigheid. De tochten die we maken, gebeuren meestal zonder grote rugzak. Enkel tijdens de 3-daagse trekking moet je zelf je eigen grote rugzak dragen. Gelukkig kan je alleen het hoogstnoodzakelijke meenemen en de rest achterlaten in de minibus. Dit maakt de wandelingen draaglijk, maar af en toe zitten er pittige stukjes in. 

Wie niet graag wandelt, heeft niet veel aan deze reis. Maar voor wie wel graag stapt, wordt deze reis, dankzij de fascinerende landschappen en de unieke natuurpracht, een ervaring om nooit meer te vergeten!

Aangezien we midden in de natuur zitten, ver weg van alle luxe, wordt een zekere ‘mentale conditie’ en flexibiliteit verwacht. Vaste tijden om te eten, slapen, … zijn er niet. We volgen het tempo van de natuur, van het reizen. Ook het kamperen op IJsland is niet altijd vanzelfsprekend, maar het zorgt voor een bijzondere belevenis. 

We kunnen je geen 100% zongarantie geven. In ruil verzekeren we je wel een pak onvergetelijke momenten en prachtige foto’s.


Onze voorwaarden