Andalusië, of Al-Andalus, ligt op de grens tussen het islamitische Afrika en het erg katholieke Spanje. Hier lieten zowel Romeinen, Moren, joden als christenen hun sporen na. Het resultaat is vaak oogverblindend mooi.

Een trio van schoonheidskoninginnen

Sevilla, Granada en Córdoba behoren – zonder te overdrijven – tot de mooiste steden van Spanje. De uitzonderlijke pracht en praal van het Alhambra in Granada wordt unaniem bewierookt. In Córdoba vervult de Mezquita de rol  van wereldvermaarde publiekstrekker en Sevilla heeft haar Giralda.

Deze toppers gaan we zeker bezoeken, maar de drieling biedt nog meer moois. We gaan op ontdekking in de streek van de witte huizen, de flamenco, de toreadors, de gazpacho en de castagnetten.

Zintuiglijk feest!

‘Genieten’ staat vooraan in ons woordenboek! Niet alleen van de schitterende monumenten en de prachtige tuinen, maar ook van de zuiderse sfeer, de verrukkelijke keuken en de adembenemende landschappen.

De tapas, sangria en sherry worden positief onthaald en zijn op zich al een reden om deze streek te bezoeken.

We laten ons onderdompelen en onder handen nemen in een van de oude Arabische badhuizen. En als de kans zich voordoet, pikken we een flamenco-optreden mee.

Op het ritme van de stad

We nemen het openbaar vervoer en logeren in kleine pensions of jeugdherbergen. Het programma is flexibel opgesteld; er is voldoende tijd voor een terrasje, een toevallig optreden of een leuke ingeving.

dag
01

aan de voet van de Sierra Nevada

We vliegen vanuit Brussel naar Malaga. Vandaaruit reizen we verder naar Granada. Nadat we onze bagage hebben afgezet, gaan we meteen op stadsverkenning.

dag
02

zalig gevoel

Gisteren kregen we een beknopt beeld van de stad, vandaag opteren we voor een grondige aanpak. We starten met een wandeling door het oude centrum.

We bezoeken het Albacin (de oude joodse wijk) en Sacramonte (de zigeunerwijk met grotwoningen).

 Wie wil kan zich laten verwennen in een echte hammam in de ‘Baños Arabes Al Andalus’.

’s Avonds proeven we van de smakelijke stoofpotjes van Granada, met ingrediënten uit de Arabische en Joodse keuken.

dag
03

een klassieker!

Granada wordt in één adem genoemd met het Alhambra. De enorme vesting, gebouwd op een rots boven Granada, wordt jaarlijks overspoeld door honderdduizenden bezoekers. Het is een architecturaal juweel, beladen met kunst.

Het bouwwerk is een streling voor het oog en een bewijs van de pracht en praal tijdens het kalifaat van Córdoba! Het Alhambra is meer dan een paleis, het is een echte vestingstad, omgeven door hoge muren. Paleizen, baden, een moskee, een fort, … vinden er allemaal een onderkomen. We flaneren door de schitterende tuinen die al deze rijkdommen op een harmonieuze manier met elkaar verbinden.

’s Avonds kiezen we opnieuw een gezellig restaurant uit. Op een terrasje of in een van de vele bars overlopen we al het moois dat we vandaag gezien hebben.

dag
04

verwarrend mooi

In de loop van de voormiddag nemen we de bus naar Córdoba. Deze stad was het intellectuele centrum van het gelijknamige kalifaat in de middeleeuwen. We bezoeken er de Mezquita. Dit was ooit de grootste moskee van de islamitische wereld. Midden in dit prachtige gebouw liet Karel V een kathedraal bouwen, wat een vreemde combinatie oplevert.

Tegen de avond gaan we naar de Puente Romano, waar we bij zonsondergang getrakteerd worden op een ongelofelijk uitzicht over de stad!

dag
05

zuiderse smaken

’s Morgens bezoeken we de markt van Córdoba. Allerlei kleuren en geuren prikkelen onze zintuigen. Wie graag kookt, vindt hier zeker zijn gading! Op de versmarkt kopen we onze ingrediënten in voor de picknick.

Daarna trekken we naar het Alcázar, een voorsmaakje van wat we in Sevilla te zien krijgen. Ook de joodse wijk met zijn smalle straatjes, de kathedraal en de Calle de las Floras staan op het menu.

In de late namiddag bezoeken we het Palacio de Viana.

dag
06

Vivir al día

Het enige wat moet vandaag, is de trein nemen naar Sevilla. Dit kan ofwel vroeg, ofwel laat in de namiddag, naargelang onze inspiratie.

dag
07

de geboortestad van de flamenco

Sevilla is een stad met vele gezichten. Eerst kwamen de Moren langs, die de stad 530 jaar lang tot hun hoofdstad kroonden. Daarna volgden de christenen, die de moskeeën ombouwden tot kerken. Ze bouwden ook extra kerken en kloosters om hun aanwezigheid te benadrukken. Die rijke geschiedenis zullen we vandaag aan den lijve ondervinden.

De kathedraal van Sevilla is de grootste kerk van Spanje, het beginpunt van onze ontdekkingstocht. Na een bezoek aan dit majestueuze gebouw beklimmen we La Giralda, de toren met de beroemde windvaan. We genieten hier van een schitterend uitzicht over de stad.

Zolang er interesse is, blijven we verdergaan: het Palacio Arzobispal, de Casa de la Lonja, het Parque de Maria Luisa, … teveel om op te noemen. Onderweg nemen we de tijd om te genieten van de lekkere tapas, om flamencodansers te bewonderen of om weg te dromen op een zonnig terrasje.

dag
08

in de buurt

In de voormiddag bezoeken we het Real Alcazar, waar vele Romeinse en oosterse schatten te bezichtigen zijn.

Afhankelijk van het weer huren we een fiets of nemen we de bus en trekken naar Italica, een tiental kilometer van Sevilla. Verschillende volkeren drukten hier hun stempel op, maar de stad bloeide pas echt open toen de Romeinen op het toneel verschenen. We genieten van de bas-reliëfs van het theater, de mooie mozaïeken en het schitterende amfitheater.

’s Avonds proberen we een flamenco-optreden mee te pikken.

dag
09

eigen voorkeur

Je mag zelf kiezen hoe je afscheid neemt van deze stad. Verkies je het archeologisch museum in het Maria Luisapark, een winkelmiddag of nog een stadswandeling?

‘s Avonds vieren we de fantastische vakantie die we samen meemaakten.

dag
10

afscheid vanuit Sevilla

Het is niet eenvoudig om deze warme streek te verlaten. Het Spaanse leven, de ongedwongen sfeer, de culturele hoogtepunten … Maar de herinnering is voor het leven.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Malaga/Sevilla-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension of jeugdherberg)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang Alhambra
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden en persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 380
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden