Zeus, Oedipus, Apollo ... Griekse mythen en sagen zijn na duizenden jaren nog steeds razend populair. Maar het land heeft veel meer te bieden dan de verhalen over helden, goden en halfgoden.

Tijdens een achttiendaagse rondreis verkennen we uitgebreid de bakermat van de westerse beschaving. Een groot deel van onze trip zullen we doorbrengen op het grootste schiereiland, de Peloponnesos. Hier bevinden zich enkele van de belangrijkste historische steden zoals Nafplio, Mycene, Epidaurus en Olympia. Onze uitvalsbasis is het bergdorp Dimitsana, dat aan de gapende afgrond van de Lousios-kloof ligt. Op het programma staat ook een kookworkshop.

De Saronische eilanden liggen tussen de Peloponnesos en hoofdstad Athene. Ze zijn de gedroomde verbinding tussen beiden. Een veerboot brengt ons van haven naar haven, en van het ene hoogtepunt naar het andere. Vaak blijven we ook overnachten om ten volle van de bijzondere architectuur en van de prachtige stranden te genieten. Wanneer we uiteindelijk enkele dagen later in Athene aankomen, kan een bezoek aan de Griekse goden in het Parthenon niet ontbreken.

dag
01

speeddate met Athene

Na aankomst in de luchthaven van Athene rijden we meteen richting jeugdherberg. Vergeet niet je klok een uurtje vooruit te draaien! De goden op de Akropolis zullen echter nog even geduld moeten hebben, want we vertrekken alweer de volgende ochtend.

dag
02

Nafplio, marmeren uitvalsbasis

We rijden enkele uren naar Nafplio, de hoofdstad van het schiereiland Peloponnesos. Elegantie troef in deze kuststad, want de homogene architectuur en de met marmer geplaveide straten zijn een streling voor het oog. We brengen drie nachten door in de schaduw van de twee statige burchten. 

dag
03

theatraal Epidaurus

In de voormiddag beklimmen we de burchtheuvels. De Akronauplia is de akropolis of citadel van de oude stad. Deze Venetiaans-Turkse vesting werd gebouwd op fundamenten uit het Hellenistische en Byzantijnse tijdperk. De Palamidi is dan weer het grootste vestingcomplex van Griekenland. Maar liefst 850 treden brengen ons naar boven, maar het prachtige uitzicht over de golf van Argolis doet onze vermoeide benen vergeten.

’s Namiddags rijden we naar een andere belangrijke stad van de Peloponnesos: Epidaurus. Hoogtepunt is het uitstekend bewaard gebleven theater, dat bekendstaat om zijn fantastische akoestiek. Van op de tribunes kan je op het middenplein letterlijk een speld horen vallen. Ondertussen staan we vol bewondering voor de wiskundige harmonie van dit gebouw uit de oudheid.

dag
04

in het hol van de leeuw

Mycene is een populaire trekpleister en dat zie je aan de busladingen toeristen. Toch loont het zeker de moeite om hier even halt te houden. Via de bekende leeuwenpoort krijg je toegang tot de prachtige koningsgraven. Ook het paleis en een reeks indrukwekkende koepelgraven lokken steeds een stroom van bezoekers. Het Schathuis van Atreus is veruit het mooiste en bekendste.

dag
05

aan de rand van de beschaving

We nemen afscheid van Nafplio en rijden de bergen in naar Dimitsana, gelegen aan de rand van de indrukwekkende Lousios-kloof. Het prachtige berglandschap is bezaaid met oude kloosters die het landschap een mysterieuze sfeer geven. 

dag
06

hoogtepunten uit de diepte

Vandaag trekken we onze stoute schoenen aan en gaan we een wandeling in de kloof maken. Met een hoogteverschil van 300 meter in het smalste gedeelte belooft dit een stevige uitdaging te worden. De aangegeven wandelroutes brengen ons naar de meest spectaculaire locaties.

dag
07

Olympia

Sportieve zielen komen alvast in vervoering, want vandaag trekken we naar de bakermat van de Olympische Spelen: Olympia. In 776 voor Christus vond in dit religieuze heiligdom de eerste editie plaats. In het lokale museum is een zaal volledig aan dit onderwerp gewijd. Bij het terugkeren nemen we een alternatieve route langs de Lousios-kloof, die ons enkele magnifieke vergezichten oplevert. 

dag
08
09

lekker ontspannen

Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg. Onze eindbestemming is het schiereiland Mani. Dat betekent ‘droog’, maar de aanwezigheid van de zee zal ons zeker verleiden tot een verfrissende duik. De volgende dag is een rustdag: lekker lang uitslapen, een boek lezen, zonnebaden ... Kan je moeilijk stilzitten? Dan kan je gaan duiken of snorkelen. Voor elk wat wils!

dag
10

langs de kustlijn

Via de kustlijn verkennen we het schiereiland, dat in het noorden wordt begrensd door het Taigetos-gebergte. Mani heeft een schaduwachtige westkust en een zonnige oostkust. Onderweg bezoeken we de druipsteengrotten van Pirgos Dirou. In het meest zuidelijke punt aanschouwen we de karakteristieke woon- en verdedigingstorens. Vandaar zetten we onze reis voort in westelijke richting. We overnachten de komende drie dagen aan de voet van de bergen, in het gezellige Xirokambi.

dag
11

kookworkshop

Een Grieks - Nederlands echtpaar met een taverna in Ageranos, dompelt ons vandaag onder in de wereld van de authentieke Griekse keuken. We steken de handen uit de mouwen en werken mee aan het bereiden van heerlijke gerechten.  Na het proeven is er nog tijd voor een siësta aan het strand dat vlakbij ligt.

dag
12

tussen Mystras en Monemvasia

Vandaag kunnen we kiezen tussen de steden Mystras en Monemvasia. De eerste is een spookachtige, verlaten stad in de bergen, terwijl Monemvasia aan de kust ligt en ook wel het ‘Gibraltar van Griekenland’ wordt genoemd. De vestingstad ligt op een rotsachtig eiland en is met een brug verbonden met het vasteland. Liefhebbers kunnen vandaag ook een wandeling maken in het natuurschoon bij Xirokambi.

dag
13
15

de Saronische eilanden

Het afscheid van de Peloponnesos komt dichterbij. We nemen meteen de bus naar Porto Heli waar onze minicruise langs de Saronische eilanden aanvangt.  Vandaag varen we naar Hydra, waar we de komende 3 nachten logeren. Hydra is bijzonder omdat er geen gemotoriseerd vervoer toegelaten is. Het rondbrengen van koopwaar gebeurt nog met paard en kar of door de lokale spierbundels. Met zijn statige herenhuizen aan de haven,  gezellige straatjes vol juwelenwinkeltjes en uitnodigende terrassen is het er fijn vertoeven.

We maken een daguitstap naar het kleinste eiland van de groep: Spetses. De gezellige drukte valt ons meteen op, heel anders dan Hydra.  Hier komen veel Atheners hun weekend doorbrengen.  De mooie stranden zijn ideaal voor een zwempartij. Wie het liever droog houdt, kan een wandeling maken langs de haven of een bezoek brengen aan de gezellige wijk Dapia.

dag
16
17

Terug naar Athene

Een bezoek aan Athene mag niet ontbreken in ons programma. We nemen de veerboot naar Pireas en trekken van daaruit de Griekse hoofdstad in. De Akropolis met het befaamde Parthenon, de wijk Monastiraki met zijn smalle en bochtige straatjes vol gezellige kraampjes en de talloze monumenten passeren de revue. Ook een bezoek aan enkele musea of shoppen behoort tot de mogelijkheden. In een gezellig restaurant in de wijk Plaka praten we na over de ervaringen van de voorbije weken.

dag
18

terugreis

Met in onze bagage een pak impressies en souvenirs stappen we op het vliegtuig naar huis.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Athene (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer en huurwagens)
 • begeleide kookworkshop (eten inbegrepen)
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

(stads)wandelingen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden