Portugal is het meest westelijke land van continentaal Europa. We nemen ruim de tijd om deze oude wereldmacht te ontdekken. Het land kende een grote bloei in de 15e en 16e eeuw. Dit liet zijn sporen na in de cultuur en architectuur.

We brengen enkele dagen door in Porto en laten ons overdonderen door kilo’s goud in de Igreja Sao Francisco. De pracht, praal en Arabische invloeden in de Palacio da Bolsa zijn overweldigend en ook de zoete smaak van de port laat een onvergetelijke indruk na. Daar willen we meer over weten: langs de Douro bezoeken we de wijngaarden van de bekende porthuizen.

De landelijke gebieden verkennen we vanuit een uitvalsbasis in Coimbra, Evora of vanaf de rand van het nationaal park Serra Da Estrela. In Conímbriga lopen we in de voetsporen van de Romeinen. Verder beklimmen we de meest exuberante ‘stairway to heaven’ in Braga en kajakken we op de Rio Mondego.

In de Serra Da Estrela kiezen we opnieuw voor een vaste uitvalsbasis. Onthaasting is geen hol begrip tussen de olijf- en fruitbomen, wijngaarden en akkers.

In Lissabon sluiten we deze reis af. We ontdekken de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jéronimos en verdwalen in het labyrint van steegjes in de Alfama-wijk op zoek naar weemoedige fadomuziek.

We rijden kronkelend met onze minibus van Noord- naar Centraal-Portugal. In de steden verplaatsen we ons met het openbaar vervoer.

dag
01
02

port, fado en stadswandelingen

We vliegen vanuit Brussel naar Porto. Deze stad is schitterend gelegen aan de oevers van de Douro, grenzend aan de Atlantische Oceaan. We hebben 2 dagen de tijd om Porto en zijn porthuizen beter te leren kennen.

De verschillende buurten hebben elk een eigen uitstraling. Het hart van de stad is de karaktervolle wijk Ribeira, die zich uitstrekt langs de Douro. De portkelders vind je aan de andere oever in Villa Nova de Galicia. Liefhebbers kunnen een boottocht boeken op de Douro.

’s Avonds luisteren we naar de melancholische fado onder het genot van een glaasje.

dag
03

op bedevaart

De minibus komt ons ophalen, maar we blijven nog even in de buurt. Braga, onze bestemming voor vandaag, is een dagtrip meer dan waard. Zo’n 50 km ten noorden van Porto ligt deze levendige universiteitstad. Braga is ook een belangrijk pelgrimsoord. Bom Jésus de Monte is een heilige heuvel, 600 trappen leiden naar een monumentale kerk. Terwijl je de trappen beklimt, kom je langs fonteinen, barokke sculpturen, …

Na de klim kan je uitblazen op een van de vele terrassen. Vergeet niet de specialiteit van Braga te bestellen: frigideras, een vleespastei met bladerdeeg.

dag
04

waar Porto de mosterd haalde

Vandaag gaan we op zoek naar de herkomst van de port: de wijngaarden in de Douro-vallei. Als we willen, kunnen we onderweg stoppen om te proeven en meer te weten te komen over het productieproces. Maar we genieten vooral van het uitzicht!

Aan ons om het tempo te bepalen, even de benen te strekken, of een bezoek te brengen aan Lamego. Dit is een charmante stad, gedomineerd door alweer een bedevaartsoord: Nossa Senhora dos Remédios.

Onze eindbestemming voor vandaag is het natuurpark Serra da Estrela.

dag
05
06

de Serra da Estrela

De Serra da Estrela is de grootste en hoogste bergketen van Portugal. Een groot deel ervan is erkend als beschermd gebied. Het kappen van bomen is er verboden en er gelden strenge regels inzake jacht en toerisme. De valleien van enkele rivieren vormen het landschap. Vaak is het stromende water het enige geluid in deze indrukwekkende omgeving.

Aan jou de keuze: wil je uitblazen van de opgedane indrukken, dan is hier rust te vinden om je dagboek bij te werken, een boek te lezen, een praatje te maken, … Verkies je actie, dan trek je er met de groep op uit.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de omgeving te verkennen, wandelend of op de mountainbike. Opgelet! Er zijn stevige hoogteverschillen en de bewegwijzering is minimaal. Gelukkig zijn er goede kaarten beschikbaar.

dag
07
09

een duik in het verleden

’s Ochtends verlaten we de Serra da Estrela en  rijden door naar Coimbra. Deze stad huisvest één van de oudste universiteiten ter wereld. We trekken een dag uit om Coimbra te verkennen. Zoals het een oude universiteitsstad betaamt, bulkt de stad van geschiedenis. Een groot deel werd gebouwd in de Portugese bloeiperiode. Coimbra is een stad om in te verdwalen, in een park tot rust te komen en vinho verde te drinken op een gezellig pleintje.

Verder kajakken we van Penacova naar Coimbra. Deze rustige trip op het water geeft ons de mogelijkheid om peddelend de omgeving in ons op te nemen. Verwacht geen grote waterversnellingen, maar geniet van de vallei van de Mondego.

Als je dat wil, kan je Conímbriga bezoeken. Dit is een oude Romeinse stad die het grootste Romeinse erfgoed van Portugal herbergt. Je waant je in de tijd van toen. De straten en de huizen hebben met mozaïek beklede binnenplaatsen, waarop goden en mythologische figuren te zien zijn. Je ontwaart er ook kleurige complexe labyrinten en verwarrende geometrische vormen.

Ontdek hoe de Romeinen voor hun gezondheid en rust zorgden door het bouwen van een koud zwembad bij de thermen. Het water uit de bronnen stroomde door de Aqueduto Augustano, een viaduct van 3,5 km lang. We wandelen door het Casa dos Repuxos, het Huis van de Sproeiers, met vloeren van mozaïek.

dag
10
11

iedereen zijn stempel

Vandaag zetten we koers naar een ander stukje Portugal. We rijden door een landschap dat overwegend dor is, maar de eindeloze zonnebloemvelden lokken bewondering uit. De streek is dunbevolkt, bezaaid met heuvels en kurkeiken. Af en toe zien we dorpjes, gebouwd op de heuveltoppen.

Evora is een door UNESCO beschermde stad en was al een vesting toen de Romeinen heersten in Portugal. Ze herbergt een staalkaart van de volkeren die Portugal onder de voet liepen. Zo zijn de Moorse invloeden duidelijk aanwezig. Evora bulkt van de musea en staat bekend om zijn eerlijke landelijke keuken. Verder zijn er vele nauwe straatjes met arcades, mooie terrassen en betegelde patio’s te ontdekken.

We maken ook een uitstap naar de megalieten net buiten Evora.

Daarna reizen we door naar Lissabon. We zeggen ons minibusje vaarwel. Vanaf nu maken we gebruik van de metro en oude trams.

dag
12
13

Lissabon

Lissabon is een mengelmoes van wijken, stijlen, culturen en sferen. De ene wijk ademt luxe en een rijk koloniaal verleden uit. In de andere komt de volkse sfeer je tegemoet. In sommige wijken vind je de nieuwste mode, muziek en kunst. In andere liggen pleinen, parken en botanische tuinen. We doorkruisen de hele stad te voet, met de metro, met de bekende ‘tram 28’, kabeltrams en een antieke lift. Zo belanden we van de ene verbazing in de andere.

Door de steegjes van het levendige en volkse Alfama wandelen we naar het imposante Castelo de São Jorge, waar we een fenomenaal uitzicht hebben over de alomtegenwoordige Taag. In Baixa, het commerciële centrum van Lissabon, kunnen we van de Praça do Comércio de winkelstraten induiken. Op bruisende pleinen zien we een allegaartje van mensen.

Of wat dacht je van de fascinerende wijk Barrio Alto met fadocafés, hippe bars, restaurants, designwinkels en kruideniers met de beste en wijnen en port?

Uiteraard trekken we naar Belém, waar we ons laten overdonderen door de pracht van het indrukwekkende Mosteiro dos Jerónimos. Ook de Torre de Belém, die weerspiegeld wordt in de Taag, is ongelofelijk.

dag
14

Sintra

Vandaag staat Sintra op het programma, een stadje boven Lissabon, op de noordelijke hellingen van de Serra. We nemen de minst bewandelde route door de bossen naar boven. Na een stevige klim komen we aan het Castelo dos Mouros, een Moors kasteel waarvan de wallen over de toppen van de Serra slingeren. Vanaf de kasteelmuren hebben we een prachtig uitzicht.
Laat ons duimen voor mooi helder weer!

Daarna kuieren we in het nabijgelegen Parque da Pena, een weelderig park met exotische bomen en struiken. De vijvers, brugjes en wandelpaden met mooie uitzichten geven dit park extra glans. Op de top staat het extravagante Palácio da Pena, in een bonte mengeling van bouwstijlen. ‘Hoe chiquer hoe beter, hoe gekker hoe liever,’ moet men hier gedacht hebben.

dag
15

afscheid van een sfeervolle mix

We nemen afscheid van dit bijzondere land vanuit deze fantastische stad. Een beter einde van deze vakantie kan je je niet dromen!

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Porto / Lissabon-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, quinta of jeugdherberg)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer + 10 d. huurwagen)
 • huur kajak (1d)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen, 1 dagtocht per kajak

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 33 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden