Zeg Jamaica en spontaan denken we aan rumcocktails drinken op tropische, witte stranden, terwijl op de achtergrond een groepje rastafari’s reggae speelt. Maar er is zo veel meer.

Natuurlijke charme

Cockpit Country is met zijn kalkstenen ondergrond vol grotten en ondergrondse rivieren het ideale decor voor een dagtocht. We zullen inderdaad relaxen op paradijselijke stranden zoals Blue Lagoon, San San Beach en Negril, maar gaan ook bamboe-raften op de rivier Rio Grande. Bovendien maken we een heuse expeditie naar ’s lands hoogste berg: Blue Mountain Peak. In Black River spotten we vanuit de boot vogels en spitssnuitkrokodillen. Ook waterhyacinten, lelies, varens, mangroves en moerassen zien we passeren.

Music for life

Jamaica is het land van de wereldberoemde Bob Marley. We bezoeken er zijn geboorte- en rustplaats. In Kingston laten we ons leiden door de ragga-, reggae- en calypsodeuntjes. In de hoofdstad vinden we ook prachtige 19e-eeuwse landhuizen, de piratenhoofdstad Port Royale, de National Gallery of Art en het Bob Marley Museum.

Jamaicaans lekkers

Via het charmante Mandeville komen we terug in Cockpit Country waar we de culinaire toer opgaan met o.m. een bezoek aan een chocoladefabriek, koffiebranderij en rumdistilleerderij.

Kortom …

Dit wordt een actieve reis, met veel aandacht voor cultuur en natuur. We overnachten in charmante, bescheiden lodges en guesthouses. Door het aantal verplaatsingen te beperken, houden we ruim de tijd over om de lokale bevolking te leren kennen.

dag
01

welkom!

We vliegen naar Montego Bay. De landing is gepland voor de avond. Na onze intrek in een gezellig guesthouse in Falmouth, maken we een avondwandeling om voor het eerst kennis te maken met het kleurrijke Jamaica.

dag
02

acclimatiseren in de tropen

We gunnen onszelf voldoende tijd op het strand om te wennen aan het tropische klimaat en de Caribische zon. We wandelen een begeleide foodtour waar we kennis maken met de heerlijke Caraïbische keuken en frisse ingrediënten.

In de late namiddag rijden we naar Glistening Waters Luminous Lagoon. Wanneer het donker wordt geven micro-organismen in het water een lichtgevende kleur af.

We overnachten opnieuw in Falmouth.

dag
03

eten, drinken en dansen

We reizen verder naar Cockpit country. De kalkstenen ondergrond vol grotten en rivieren vormt een spectaculaire, ongerepte omgeving. Een paradijs voor wandelaars en speleologieliefhebbers. 

We installeren ons in het nabijgelegen Christiana. We wandelen naar Christiana Bottom en genieten van de natuur in het Gourie State Park. In dat natuurpark zijn verscheidene wandelpaden aangelegd, waaronder twee in spelonken.

Eenmaal terug in Christiana genieten we van de sfeer in het dorp.

dag
04

in memoriam van de King of Reggae

Brown’s Town is nog zo’n gezellig marktdorpje. Maar vooral het iets verder gelegen Nine Mile wacht op ons. In deze streek vol landbouwgebied vinden we de geboorte- en laatste rustplaats van Jamaica’s bekendste inwoner: Bob Marley. The Bob Marley Foundation bouwde er een museum, waar we een volledig overzicht krijgen van zijn leven. De opbrengst van ons bezoek wordt geïnvesteerd in educatieve, sociale en gezondheidsprojecten in de omgeving. 

We overnachten opnieuw in Christiana.

dag
05

zon, zee & cultuur

Het contrast met de oostkust is opvallend. De prachtige stranden in de omgeving van Ocho Rios brachten ook tal van resorts met zich mee, de keerzijde van de toeristische industrie.

In de voormiddag bezoeken we Saint Ann’s Bay, waar Marcus Garvey is geboren, een van de eerste strijders voor een groter zwart zelfbewustzijn. We bezoeken er onder meer het lieflijke kerkje Our Lady of Perpetual Help. Hier zette Christoffel Columbus voor het eerst voet aan wal. Het Jamaica National Heritage Trust legde er een historisch cultureel park aan.

’s Lands grootste toeristische trekpleister Dunns River Falls ligt vlakbij. Via een natuurlijke trap valt het water de zee in. We beklimmen de 200 m hoge top en baden onderweg in de bassins. Zalig! 

We overnachten in Ocho Rios.

dag
06

bamboe-raften

Zo’n 60 km verder belanden we in het district Portland, de groenste streek van Jamaica. Bananen- en suikerrietplantages liggen er verspreid over de heuvels. Paradijselijke baaien volgen elkaar op. Hier en daar kruisen ze met rivieren die hogerop ontspringen in de bergen.

De rivier Rio Grande zal ons naar Port Antonio brengen, in bamboe-rafts. Terwijl die vroeger dienden om de landbouwproducten naar de havens te transporteren, vervoeren ze nu vooral toeristen. Het drie uur durende traject tussen Berridale en Rafters Nets nabij Antonio Bay is veruit het indrukwekkendste in Jamaica. Als een Venetiaanse gondelier loodst de captain het vlot met een lange bamboestok langs plantages, tropische gewassen en stroomversnellingen. 

We overnachten in Port Antonio.

dag
07

zalig strandleven

Strandliefhebbers kunnen vandaag hun hart ophalen, want we bezoeken enkele van de mooiste baaien en stranden ter wereld. San San Beach en Blue Lagoon (van de gelijknamige film), Dragon Bay (denk aan Tom Cruise als cocktailspecialist), of Winifred Beach (rasta’s alom) zijn opties. We hebben maar te kiezen en te genieten van zon, zee, strand en cocktails.

We overnachten opnieuw in Port Antonio.

dag
08
09

enkele hoogtepunten

Op onze stapschoenen en onder de begeleiding van lokale gidsen verkennen we de Blue Moutains. Met zijn 45 km lengte is het een van de langste bergketens in het Caribische gebied. Vele regenbuien zorgen voor een unieke vegetatie en groene valleien. Wandelend door het regenwoud maken we kennis met het rijke insecten- en dierenleven. Er leven namelijk zo’n 120 soorten vlinders en tal van kleurrijke vogels zoals de langstaartkolibrie, de Jamaican tody, de wielewaal en de tjiftjaf. Orchideeën, bromelia’s, begonia’s en lobelia’s zorgen voor extra kleur.

Met zijn 2254 m hoogte is de Blue Mountain Peak de hoogste berg van het eiland. Langs smalle ezelpaden trekken we het dieper het regenwoud in. De sprookjesachtige sfeer doet de bijnaam Elfin Woodland of het Elfenbos alle eer aan. Onderweg ontmoeten we de Marrons die nog in de bergen leven. Als we uiteindelijk bij zonsopgang de top bereiken, is dat beslist een van de hoogtepunten van deze reis.

dag
10
12

Kingston, here we come!

Kingston is niet alleen de hoofdstad van Jamaica, maar ook het hart van de Jamaicaanse cultuur. Prachtige 19e-eeuwse landhuizen zoals Devon House en Kings House in Uptown of het vroegere piratennest van Port Royale zullen we zeker bezoeken. Ook de National Gallery of Art of het Bob Marley Museum zijn de moeite. 

Het rijke nachtleven lonkt. De vele bars, restaurants, disco’s en vermaarde dance halls staan garant voor een onvergetelijke avond uit.

dag
13

lift gevraagd

We zoeken de rust op aan de zuidkust. Old Harbour is al zeer lang een belangrijk handelscentrum en kent een rijk koloniaal verleden. Vanaf de indrukwekkende ruïnes van Colbeck Castle hebben we een goed zicht op de baai en de eilanden Little en Great Goat Island. 5 km verder ligt Old Harbour Bay. Beproeven we ons geluk en zoeken we een visser die ons wil afzetten op een van de eilanden?

dag
14

gezelligheid troef

Onze volgende stop is Mandeville, de hoofdstad van het district Manchester. Door zijn hogere ligging is het er aangenaam koel. De rustige, vriendelijke bevolking en de vele historische gebouwen maken indruk. Eerst zoeken we een gezellig pension, daarna trekken we de stad in. 

In Cecil Charlton Park – ook wel Mandeville Square genoemd – krijgt de stad het aangename gevoel van een dorp. We zien er onder meer het met paarden versierde Courthouse en de Rectory. Andere bezienswaardigheden zijn het Bloomfield Greathouse en Mrs Stephenson’s Garden. In deze botanische tuin word je ondergedompeld in geuren en kleuren.

Wie nog energie overheeft, kan naar de top van Shooters Hill klimmen. Daar vind je een van de mooiste uitkijkpunten van het eiland. Bij helder weer kijk je van de noord- naar zuidkust. En in het oosten herken je vast Blue Mountain Peak. 

We overnachten in Mandeville.

dag
15

lekkers uit bonen

Vandaag proeven we létterlijk van Jamaica. Zo drinken we in Williamsfield van de beruchte High Mountain-koffie. In de fabriek van Jamaica Standard Products leren we meer over het branden en verwerken van de koffiebonen. Wat verderop in de straat krijgen we bij de Pioneer Chocolate Company het productieproces uitgelegd van cacaoboon tot chocoladereep.

Nog in de buurt staat het monumentale Marshall’s Pen Greathouse. Het 18e-eeuwse hoofdgebouw van een koffieplantage werd volledig gerestaureerd. Binnenin vinden we een unieke collectie antieke meubels en huishoudelijke voorwerpen uit de koloniale tijd. Of ben je nog op zoek naar meer natuurschoon? Hier leven meer dan 90 van de ruim 250 vogelsoorten in Jamaica.

’s Avonds keren we terug naar Mandeville.

dag
16

het bruine goud

In Appleton Rum Estate, de grootste en oudste distilleerderij van Jamaica, krijgen we een rondleiding én de kans om te proeven. 

Het nabijgelegen Apple Valley Parc is een domein rond een 18e-eeuws greathouse. Voor veel lokale bewoners is het de ideale plaats voor een dagje uit. Op en rond de twee vijvers kan je kajakken, gocarten en meer. Maar het grootste gedeelte is beschermd natuurgebied. Zeker de moeite waard zijn de Maggotty Falls, een groep van ongeveer 30 kleine watervallen.

We logeren rond Accompong, de officieuze hoofdstad van Cockpit Country, een moeilijk toegankelijk gebied. De inwoners stammen af van de eerste vrijgevochten slaven, de Marroons. Het stadje dankt zijn naam aan de broer van kapitein Cudjoe, die in 1738 vrede sloot met de Engelse overheersers. 

dag
17

perfect voor een picknick

De YS Falls zijn volgens velen de mooiste watervallen van het eiland. Het water raast van een 40 m hoge natuurlijke trap naar beneden. Dit fraai staaltje natuur ligt op een landgoed dat al ruim een eeuw wordt beheerd door dezelfde familie. We bezoeken de watervallen in een boerenkar met trekker. 

Onderweg krijgen we meer uitleg over de landbouwactiviteiten en zien we onder meer guango-, papaja-, katoenbomen en ceders. Deze omgeving smeekt om een gezellige picknick. Afkoeling vind je in de natuurlijke bassins. We overnachten opnieuw in Accompong.

dag
18

op krokodillenjacht

Na een korte busrit arriveren we in het pittoreske Black River. Deze plek dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die er – na een tocht van 70 km door de bergen – in de zee uitmondt. Tijdens de Black River Safari gaan we op jacht naar krokodillen, vanuit een veilige boot weliswaar. Black River is de laatste plek in Jamaica waar de spitssnuitkrokodil nog in het wild leeft. Onderweg zien we ook tal van vogels, verschillende soorten mangroves, waterhyacinten, lelies, varens … Genieten!

dag
19

zeebar

Een korte rit langs de kust brengt ons in Treasure Beach. Langs deze indrukwekkende kliffen wandelen we naar Old Warf Beach en Great Pedro Bay. Op de terugweg stoppen we in Parrotee, waar we op zoek gaan naar een visser die ons naar de Pelican Bar wil brengen. In deze bar kan je bij een lekkere maaltijd en cocktail genieten van de zonsondergang. Deze ervaring vergeet je nooit meer.

’s Avonds slapen we opnieuw in Black River.

dag
20
21

rastafari’s en piraten

Onze laatste stopplaats is Negril. Als je de lokale rastafari’s beter wil leren kennen, moet je hier zijn. Ondanks zijn groeiende populariteit, weet Negril nog veel van zijn charme en zorgeloze sfeer te bewaren. Het is er zelfs bij wet verboden om hoger te bouwen dan de hoogste palmboom. 

Negril ligt op het meest westelijke punt van het eiland en strekt zich uit van de Bloody Bay in Hanover tot de vuurtoren van Negril in Westmoreland. Daartussen ligt 11 km witzandstrand. Calico Jack, de meest beruchte piraat uit de Jamaicaanse geschiedenis, werd hier gevangengenomen.

De eindeloze stranden van Negril zijn een paradijs voor watersportfans. Het koraal is er ideaal voor een dagje snorkelen. Landrotten kunnen paardrijden, fietsen of The Great Morass of Royal Palm Reserve bezoeken. Je waant je echt in een reclamespot!

dag
22

einde in zicht

We reizen terug naar Montego Bay, waar we met een beetje geluk nog net voldoende tijd over hebben om die laatste souvenirs te kopen en een terrasje te doen.

’s Avonds kunnen we het niet langer uitstellen, dan moeten we naar de luchthaven voor onze terugvlucht

dag
23

opnieuw op Belgische bodem

We landen in Brussel met ons hoofd vol zalige herinneringen. 

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Montego Bay (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • food tour in Falmouth
 • toegangsgelden (Bob Marley museum, Dunns River Falls, Marshall’s Penn Greathouse, Appleton rum estate, Y’s Falls)
 • begeleide tochten in Blue Mountains
 • bamboo raft
 • Black River safari
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 650
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Actieve reis, inclusief 2 dagen trekking waarbij je zelf je rugzak draagt. Door het tropische klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • ESTA verplicht (online aan te vragen reisvergunning)

Onze voorwaarden