Op zoek naar een mix van natuur, cultuur, avontuur en Engelse charme? Noord-Engeland brengt het allemaal samen.

Voor liefhebbers van middeleeuwse kastelen, Romeinse muren en uitgestrekte natuurgebieden.

Avontuur in de natuur

De Nationale Parken van Yorkshire Dales, Lake District en Cumbria vormen het decor voor avontuurlijke tochten in de uitgestrekte natuur.

Kastelen en gezellige dorpjes

Engeland is het land van kastelen. In de horizon duiken vaak kantelen op. We bezoeken regelmatig het middeleeuwse vastgoed. Maar we genieten ook van de couleur locale door halt te houden in karaktervolle Britse dorpjes.

Restanten uit verschillende tijdperken

We wandelen langs de befaamde Muur van Hadrianus, ontdekken het leven tijdens de industriële revolutie en leren dat Vikings niet alleen woestelingen waren. De geschiedenis in Noord-Engeland beperkt zich niet tot de middeleeuwen.

dag
01
02

met de ferry naar het noorden

We stappen in de late namiddag aan boord van de ferry, die ons de volgende ochtend aan land zet in Hull. Tijdens een fikse wandeling in het heuvelachtige Yorkshire Dales National Park schudden we onze zeebenen los en we snuiven voor het eerst de Britse sfeer op.

dag
03
04

ghyll scrambling

We dompelen onszelf onder in het avontuurlijke Lake District. Letterlijk, want we doen aan ghyll scrambling. We klauteren langs, over en vooral in ghylls of bergrivieren. In kleine watervalletjes dalen we af en springen de diepte in. Weer of geen weer: nat worden we toch.

We rusten uit in een hostel aan het meer. De tijd lijkt soms stil te staan in het Lake District. We stappen de middeleeuwen binnen in het historische Muncaster Castle en ontdekken zijn verhalen.

dag
05
06

eeuwenoude leistenen

We maken kennis met het toeristische hart van het Lake District: Keswick. Het gezellige stadje is de noordelijke toegangspoort tot de regio en doet dienst als uitvalsbasis voor kleinere uitstappen, zoals de excursie naar de Castlerigg Stone Circle, het kleine broertje van Stonehenge. Het is een mystieke plaats waar je ook onder de indruk raakt van de omliggende bergketen. 

De volgende morgen smeren we onze kuiten in en gaan we een drietal uur mountainbiken in het Whinlatter Forest Park. We beginnen met een gemakkelijke route, maar de avonturiers onder ons kunnen zich wagen aan de route voor gevorderden. 

Wie weet kunnen we ’s avonds nog een gezellig theaterstuk meepikken in het Theatre by the Lake. 

dag
07
08

tastbare geschiedenis

De Muur van Hadrianus is een begrip uit de geschiedenislessen. Maar wat heeft hij ons te bieden? We genieten eerst van de natuur. Een wandeling langs de historische muur door een Area of Outstanding Natural Beauty, een lyrische maar officiële benaming voor een beschermd natuurdomein, brengt ons bij de waterval Aira Force. De geschiedenis is hier bijzonder tastbaar. We bezoeken een Romeins fort en voelen aan de stenen die de Romeinen beschermden tegen de Picten. Ook het heden charmeert. We houden geregeld halt in de gezellige dorpjes die verspreid liggen over het uitgestrekte gebied

dag
09

ridders en kastelen

We zetten onze tocht verder naar het oosten waar we een afspraak hebben met ridders, prinsessen en hertogen in hun kastelen. Ook bezoeken we het strategisch gelegen Bamburgh Castle. Indien mogelijk, pakken we er Holy Island of Alnwick Castle bij als toemaatje.

dag
10

de industriële revolutie

We reizen van de middeleeuwen naar de industriële revolutie. De teletijdmachine van dienst: het Beamish Living Museum. We stappen binnen in een stadje uit het begin van de 20e eeuw en ontdekken het leven van toen. De boerderij, de school en de koolmijn uit de geschiedenisboeken komen helemaal tot leven. 

’s Avonds rijden we naar Durham, een eeuwenoud universiteitsstadje, waar we opnieuw kantelen bewonderen. We maken nog een wondermooie avondwandeling langs de rivier Wear richting Framwellgate Bridge. 

dag
11

nog een vleugje natuur

Vooraleer we opnieuw de natuur opzoeken in Yorkshire Dales, eten we uitgebreid in de Great Hall. We verkennen de gebieden die we in het begin van onze trip links lieten liggen en verdiepen ons in de edele kunst van het schapendrijven.

dag
12
13

Vikings in York

York is een stad die op vele lagen geschiedenis werd gebouwd. Eerst was er een nederzetting in de prehistorie. Op die grondvesten hebben de Romeinen Eboracum gesticht. Maar York leefde vooral op onder het heerschap van de Vikings. 

Vandaag is het een gezellig stadje waar geschiedenis en cultuur hand in hand gaan met winkels en terrasjes. Het is helaas ook het eindpunt van onze reis, want de dag erna steken we als volleerde Vikings opnieuw de Noordzee over. 

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • ferry Zeebrugge – Hull
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen (bed & breakfast, jeugdherberg)
 • ghyll scrambling
 • mountainbike
 • schapendrijven
 • toegang tot Roman Fort, Bamburgh Castle, Muncaster Castle en Beamish Living Museum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 420
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

een gezonde fysieke conditie en doorzettingsvermogen zijn de voorwaarden om optimaal te genieten van de natuurpracht. We logeren in hostels en in een bed & breakfast.

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden