Het Balkangebied kent een stormachtig verleden, maar vandaag behoren Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kroatië tot de mooiste en interessantste landen van Europa.

Duizelingwekkende natuurpracht

Wat gedacht van het Nationaal Park Durmitor in Montenegro? We vergapen er ons aan de machtige bergtoppen en duizelingwekkende kloven. De uitgestrekte weiden en bergmeertjes brengen ons helemaal tot rust.

Historische rijkdom

In buurland Bosnië-Herzegovina verkennen we het Nationaal Park Sutjeska, waarna we richting Sarajevo trekken. Na de oorlog in de jaren 90 is de hoofdstad opnieuw in zijn oude glorie hersteld. Ook de Kravice-watervallen, het middeleeuwse dorpje Pocitelj en de prachtige Stari Most-brug staan op ons Bosnisch menu.

Aan en op het water

In ‘Hrvatska’, zoals de Kroaten hun land noemen, beklimmen we de middeleeuwse stadsmuren van de havenstad Dubrovnik of de ‘parel van de Adriatische Zee’. De laatste dagen brengen we opnieuw door in Montenegro, waar we met de kajak op het reusachtige Meer van Skadar peddelen.

Hou je van een actieve reis boordevol mooie wandelingen, maar kan je ook genieten van cultuur en geschiedenis in de steden? Dan is deze reis echt iets voor jou!

dag
01

warme ontvangst in Montenegro

Ons vliegtuig landt in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Wat ons meteen opvalt: ook in de Balkan kan het flink warm zijn! We reizen onmiddellijk door naar het Durmitor Nationaal Park.

dag
02

Durmitor Nationaal Park

De indrukwekkende landschappen, bergen en meren geven al een voorproefje van wat we de komende dagen mogen verwachten. We maken een eerste lichte wandeling.

dag
03

wandeling naar de ijsgrot

We trekken er meteen op uit naar de ijsgrot van Ledina Pečina. Dit is een pittige dagtocht. We vertrekken op 1500 m en gaan in stijgende lijn tot 2200 m.

dag
04

laatste dag in Durmitor

Vandaag hebben we voor elk wat wils in petto. Wandelfans kunnen Durmitor verder te voet verkennen. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je per boot het meer ontdekken, of de skilift nemen naar een panoramisch uitzichtpunt. Of neem je toch liever de fiets?

dag
05

van Nationaal Park naar Nationaal Park

We laten Durmitor achter ons en reizen door naar buurland Bosnië-Herzegovina. Maar eerst maken we nog een tussenstop aan de Tara Canyon.

Eindbestemming: de woeste bergen van het Nationaal Park Sutjeska.

dag
06

durf jij de beklimming aan?

Vandaag maken we de avonturier in ons wakker! We bedwingen de Maglič (2386 m), de hoogste berg van het land. Bereid je voor op een stevige tocht langs steile hellingen o.l.v. ervaren gidsen.

dag
07

buitengewoon Bosnië-Herzegovina

Het Nationaal Park Sutjeska bewijst dat ook Bosnië-Herzegovina natuurpracht te over heeft. Tijdens onze wandeltocht kan je de ongerepte berglandschappen uitvoerig bewonderen. Onze professionele gidsen kennen de omgeving als hun broekzak en delen hun kennis over de lokale fauna en flora.

Daarna reizen we nog door naar Sarajevo.

dag
08

de rijke geschiedenis van Sarajevo

Sarajevo ademt geschiedenis en cultuur. De Romeinse, Byzantijnse, Osmaanse en Habsburgse bezetters hebben allen hun stempel gedrukt op deze hoofdstad. Her en der zie je trouwens kogelgaten op gevels. Ze herinneren aan de verschrikkelijke oorlog van de jaren negentig. In het stadsmuseum komen we meer te weten over deze donkere periode. ’s Namiddags kan je de stad in eigen tempo verkennen.

dag
09

Uitstap naar Srebrenica

Vandaag krijg je de kans om Sarajevo nog beter te ontdekken.

Liefhebbers kunnen vandaag ook een uitstap maken naar het Srebrenica Genocide Memorial. Deze begraafplaats is ter herdenking aan de slachtoffers van de Srebrenica genocide. Het is een eerder ingetogen en aangrijpend bezoek, maar interessant om wat bij te leren over het verleden van Bosnië.

Na deze uitstap keren we terug naar Sarajevo en krijgt iedereen de tijd om even zijn ding doen!

dag
10

kuieren in Mostar

Ook in Mostar is het oorlogsverleden nog tastbaar. De indrukwekkende Mostar-brug werd destijds volledig vernield, maar is inmiddels heropgebouwd. Daarna kuieren we doorheen de Kujundziluk-bazaar. Tijd voor souvenirs!

dag
11

luilekkerdag

’s Morgens verkennen we samen de binnenstad van Mostar, na de middag doe je waar je zin in hebt. De mogelijkheden zijn talrijk: slenteren door de gezellige winkelstraatjes, verfrissing zoeken in de Neretva-rivier, op een terrasje genieten van de zon …

dag
12

van waterval naar moskee

Vandaag verkennen we de omgeving rond Mostar o.l.v. een plaatselijke gids. We nemen een duik in de spectaculaire Kravice-watervallen. In het stadje Pocitelj, met de bekende Hadzi-Alijamoskee, belanden we plots in oosterse sferen. Uitkijkend over de stad ligt de citadel van Pocitelj, ook terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de oorlog werd de burcht zwaar beschadigd door een aanval van Bosnische Kroaten, tegenwoordig huizen er tal van kunstenaars.

dag
13

een snuifje Kroatië

De komende twee dagen snuiven we de sfeer op in het Kroatische Dubrovnik, een van de mooiste steden van het land. Nochtans heeft het zijn portie vernieling gehad: de aardbeving van 1667 en de bombardementen van 1991 takelden de stad behoorlijk toe. Gelukkig werd deze historische plek weer volledig in zijn glorie hersteld. UNESCO beloonde de glansprestatie met een plaats op zijn Werelderfgoedlijst.

dag
14

zwemmen in de zee

Nadat we de steile stadsmuren hebben beklommen, nemen we een duik in de azuurblauwe Adriatische Zee. Dit is de Côte d’Azur van Kroatië! Daarna observeren we de voorbijgangers op de ‘Placa’ of ‘Stradùn’, de fraaie hoofdstraat van Dubrovnik.

dag
15

de cirkel is rond

We sluiten onze reis af waar we twee weken geleden van start gingen: in Montenegro. We reizen door naar Virpazar aan het Skardarmeer.

dag
16

peddelen in de ongerepte natuur

Na de drukte van de steden zoeken we opnieuw de rust op. De kajak is het ideale vervoersmiddel om het reusachtige Skadarmeer te verkennen. Geniet van de ongerepte natuur. O.l.v. een plaatselijke gids leren we de unieke eilandkloosters kennen, gaan we zwemmen in het rustige water en genieten we van het gevoel dat het meer van ons alleen is.

dag
17

de valleien van het Skadarmeer

We maken een prachtige wandeling o.l.v. een plaatselijke gids. We nemen de tijd om te zwemmen en stoppen bij een lokale boerderij waar we ons culinair laten verwennen.

dag
18

van Podgorica naar huis

Na ruim twee weken is het tijd om de Balkan uit te wuiven. Landen als Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Montenegro zijn getekend door burgeroorlogen, maar kunnen dankzij hun indrukwekkende natuur en rijke geschiedenis weer rekenen op flink wat toerisme. Fijn dat je erbij was!

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Brussel-Podgorica (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostels, B&B en berghut in het Sutjeska Nationaal Park)
 • alle transport ter plaatse met het openbaar vervoer
 • toegang nationale parken
 • kajak in Montenegro (incl. gids en lunch)
 • 1-daagse wandeltocht aan het Skadarmeer (incl. gids + lunch)
 • 2 x 1- daagse wandeltocht in Sutjeska Nationaal Park (incl. gids en vol pension)
 • gids Sarajevo
 • daguitstap rond Mostar
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • toegangsgelden en persoonlijk uitgaven
Reisbudget
€ 390
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

actieve vakantie met verschillende dagtochten en kajaktocht

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden