Als je houdt van ongerepte natuur en betoverende landschappen, zal je hier de tijd van je leven hebben. We zien heerlijk geurende bossen, wilde bergbeken, klaterende watervallen, besneeuwde bergketens, blauwgroene meren en glinsterende gletsjers.

Met respect voor de natuur

De meeste afstanden overbruggen we met de minibus. Met ferryboten steken we de brede fjorden over. We slapen hoofdzakelijk in tenten en af en toe in een jeugdherberg of berghut. Volgens de Scandinavische rechtspraak mag je wild kamperen, wat we zeker een paar keer zullen doen.

Sportief afzien in een exclusief decor

We wandelen op het grootste Europese bergplateau. We zwemmen in het Mjosa-meer, het grootste van Noorwegen. Er staat een gletsjertocht op de Buarbreen op het programma. In het nationaal park Hardangervidda doen we een 3-daagse, in Jotunheimen een 2-daagse trekking. Het wordt geen wedstrijd, maar je mag niet bang zijn van een beetje afzien. Iedere inspanning wordt beloond met fantastische ervaringen. Zo is picknicken op de top van de Preikestolen, een enorme rots van 600 m, een bijzondere traktatie. En de Voringfossen, de grootste waterval van Noorwegen, laat een onvergetelijke indruk na.  

Een uitstapje naar de bewoonde wereld

We verblijven geen 3 weken in Noorwegen zonder enkele boeiende steden te bezoeken. Zo wisselen we de desolate natuur af met het museumeiland in Oslo en de vismarkt in Bergen. 

dag
01

Vertrek naar het hoge noorden

We laden de minibus vol met de rugzakken, het kampeermateriaal en de nodige levensmiddelen en vertrekken vroeg in de ochtend. In Hirtshals, aan de Deense kust, brengen we onze eerste nacht door. 

dag
02

Wild slapen

De ochtendstond heeft goud in de mond! Zeker als we een energieke ochtendwandeling op het strand kunnen maken. Dan brengt de ferry ons richting Kristiansand. Na ongeveer 4 uur rijst de prachtige Noorse kust voor ons op. 

Via Kristiansand rijden we naar Lauvik en nemen een koele duik in een van de talrijke Noorse meren. Deze dag sluiten we af met het zoeken van een leuke plek om te wildkamperen. 

dag
03

Op het preekgestoelte

Via een overzet komen we bij de Boknafjord. Hier staat de Preikestolen, een 600 m hoge rots. De beklimming naar de top duurt ongeveer 4 uur en je wordt beloond met een van de mooiste panorama’s van Noorwegen. Het is de ideale plek voor een picknick, mét uitzicht over de hele fjord.

In de late namiddag rijden we door naar de zuidkant van het Nationaal Park Hardangervidda. 

dag
04
06

De eerste trekking

Vandaag begint onze 3-daagse trekking in het Nationaal Park Hardangervidda. Alleen het hoogstnoodzakelijke mag mee in de rugzak. De rest laten we achter in de minibus. De tocht leidt ons langs rotsige paden, besneeuwde velden, watervalletjes, … Misschien komen we wel een berglemming, een eland of een rendier tegen. Op ander menselijk gezelschap moeten we niet rekenen. Maar de rust en de sereniteit die je hier ervaart, is onovertroffen. We vinden hier genoeg perfecte plekjes om onze tent op te stellen.

De met sneeuw bedekte landschappen van de Hardangervidda, het grootste bergplateau van Europa, blijven ons fascineren. 

dag
07
08

Opgelet…glad ijs!

We maken een gletsjertocht op de Buarbreen in het Nationaal Park Folgefonna. Tijdens deze wandeling stappen we over, door en langs ijsspleten. We ontdekken watervalletjes in het ijs. Natuurlijk gebeurt alles onder de deskundige begeleiding van een gids en beschikken we over aangepast materiaal. 

De dag daarna gunnen we onze spieren rust. We genieten van de omgeving nabij de waterval Voringfossen en verkennen de Hardangerfjorden. Later op de avond zoeken we onze camping op.

dag
09
10

Bergen

We rijden met de minibus naar Bergen. Daar aangekomen bezoeken we eerst en vooral de vismarkt, waar we ons avondmaal inslaan. We bekijken de Bryggen-kade die op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Daarna zijn er vele opties: een bezoek aan het Hanzemuseum, de Mariakerk, het grootste Aquarium van Europa, of het Edvard Grieg huis. 

We overnachten in Bergen waar we ook de volgende dag doorbrengen. 

dag
11
12

Omringd door de fjorden

’s Morgens vertrekken we richting Aurland. Overal om je heen zie je kleine en grote watervallen: een unieke ervaring! In de namiddag maken we een kayaktocht in de omgeving van het Naeroyfjord. 

De volgende dag maken we ons op voor een stevige dagtocht.  Langsheen het mooiste deel van de Aurlandsdalen trek worden we ongetwijfeld de hele dag betoverd door de onmetelijke natuurpracht van de fjorden.

dag
13

Stilte voor de storm

Vandaag rijden we naar Gjendesheim. Eerst maken we een tussenstop in Lom, met z’n prachtige staafkerk en gezellige terrasjes. In Gjendesheim zoeken we een plaats om te overnachten en bereiden we ons voor op onze tochten  in het Jotunheimen Nationaal Park.

dag
14

In de hoogste regionen

In Jotunheimen vinden we de hoogste bergen van Noorwegen. Vandaag gaan we de uitdaging aan om naar de hoogste bergtop van Noord-Europa te stijgen: Galdhopiggen (2469 m). Dit wordt onze grootste beproeving tijdens de reis. Langs moeilijke rotspaden en met sneeuw bedekte velden bereiken we de top. Onze inspanning loont de moeite, want we krijgen een fraai uitzicht over de besneeuwde bergtoppen van het Jotunheimen Nationaal Park. 

We overnachten aan de voet van de berg. 

dag
15
16

De tweede trekking

We zwerven nu al een tijdje rond in het boeiende Jotunheimen en we hebben het ‘huis der Reuzen’ nog niet verkend. Dat wordt de eerste activiteit van de dag. 

We stappen op de graat van de Bessegen van Gjendesheim naar Memurubu, een tocht van 13 km langs een dieper gelegen meer, waarin we ’s avonds kunnen zwemmen. We overnachten in een “hytte”, een gezellige, typisch Noorse blokhut. 

’s Anderendaags maken we een tocht van 7 uur. We klimmen naar enkele bergmeren en gaan via de Storadalen naar Gjendebu. In de late namiddag keren we met de boot terug naar ons vertrekpunt: Gjendesheim. 

We rijden nog een stukje door via Jotunheimwegen, de toegangspoort tot het Nationaal Park Rondane. We zoeken een wildkampeerplaats in de bossen rond Rondane en maken een gezellig, warm kampvuur. 

dag
17

Nationaal Park Dovrefjell

Vandaag brengen we door in het Nationaal Park Dovrefjell. In dit Nationaal Park leven de enige wilde muskosossen van Europa. We maken er een wandeling waarbij de kans heel groot is om een deel van de muskossenpopulatie te spotten. 

dag
18
19

Oslo, here we come!

We kunnen - en willen - er niet om heen: de Noorse hoofdstad Oslo. De ligging is schitterend: de brede Oslofjord heeft vele uitlopers tot diep in de stad. Vanaf het centrum is het maar een paar minuten lopen naar de haven en de bossen zijn altijd dichtbij. Tegen de glooiende heuvels stijgen de straten tot 400 meter hoogte. Deze stad maakt vast en zeker een goede indruk!

Een greep uit het Oslo-aanbod: het Fram-museum, dat de 3 Noorse Zuidpoolexpedities belicht, en het Kontiki-museum, dat de expedities van de ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl behandelt. Als je geïnteresseerd bent in cultuurgeschiedenis, is het openluchtmuseum Folkemuseet een aanrader. Het Vikingmuseum stelt 's werelds best bewaarde Vikingschepen tentoon. In het Vigelandpark maken we kennis met het werk van de gelijknamige Noorse beeldhouwer. 

Je merkt het, voor elk wat wils…

dag
20
21

Terugreis via Denemarken

Via de Øresundbrug rijden we naar Denemarken waar we nog een korte tussenstop houden. Tenslotte nemen we de ferry van Denemarken naar Duitsland en keren we terug naar België. 

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus en openbaar vervoer
 • overtocht Hirsthals-Kristiansand
 • tolweg Øresundbrug
 • overtocht Rødby-Puttgarden
 • andere ferry’s in Noorwegen
 • boot in Jotunheimen
 • alle overnachtingen (camping, berghut, vrije natuur)
 • gebruik kampeermateriaal
 • gletsjertocht (inclusief materiaal en begeleiding)
 • huur kayak (halve dag)
 • Muskossensafari in Dovrefjell
 • verzekeringen (bijstand, annulatie, vakantieonderbreking en lichamelijke ongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

wandelingen variërend van 5-8 u., 2-daagse en 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak moet dragen, kamperen in de vrije natuur

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden