Het dunbevolkte Namibië spreekt tot de verbeelding. Schrijf je in voor deze reis en ervaar hoe de werkelijkheid je stoutste dromen overtreft!

Superlatieven der natuur

Op een oppervlakte waarin België 25 keer past, bezit Namibië enkele indrukwekkende nationale en private natuurparken. Tijdens deze reis bezoeken we de meest spectaculaire. We starten met een overweldigend uitzicht over de Fish River Canyon, de op één na grootste canyon ter wereld. Daarna is het de beurt aan de wereldvermaarde Sossus- en Deadvlei, omgeven door indrukwekkende duinen die tot 300 meter hoog zijn. Aanvankelijk nog schoorvoetend dit natuurschoon verkennend, trekken we hierna de Naukluft Mountains in voor twee dagtochten. Daarna blazen we even uit in Swakopmund.

Vol dieren

Via een desolaat maanlandschap langs de kust bereiken we de immense zeehondenkolonie van Cape Cross, een milde voorbode voor het vele wild dat we tijdens onze safari’s in het wereldvermaarde Etosha NP te zien krijgen. Nadien gaan we op ‘bushwalk’, waardoor we naast een bezoek aan de rotsgravures van Twijfelfontein (werelderfgoed) ook een snuifje cultuur opnemen. Als afsluiter bezoeken we het Waterbergplateau, een klein natuurreservaat dat als een groen eiland in de Namibische steppe ligt. 

We overnachten voornamelijk op campings waar de wildernis je ’s nachts trakteert op spannende luisterspelen. Leeuwen horen brullen midden in de nacht, hoeveel keer in je leven maak je dat mee?

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

zuidwaarts op de wereldkaart

We vliegen naar Windhoek.

dag
02

goed begonnen, is half gewonnen

In Windhoek staat de minibus klaar die ons de komende drie weken naar de mooiste plekjes van Namibië brengt. We slaan voldoende voorraad in voor de volgende dagen. Naargelang de vluchturen en ons organisatietalent hebben we tijd over om Windhoek te verkennen.

dag
03
07

voorbij de Steenbokskeerkring

Als je een blik werpt op de wereldkaart, zie je dat we de Steenbokskeerkring oversteken richting Keetmanshoop. De rit gaat over een geasfalteerde weg tot aan het Quiver Tree Forest of Kokerbomenbos. ‘s Avonds zetten we onze tenten op. Geen paniek als je hierin nog wat behendigheid mist, in de volgende weken kan je ruim oefenen.

Tweede stopplaats is de Fish River Canyon, de tweede grootste canyon ter wereld. In de buurt slaan we onze tenten op. Het kleurenspel tijdens de zonsondergang en -opgang is fenomenaal. De natuur laat zich vooral ’s morgens heel erg vroeg van haar mooiste kant zien. En niets leuker dan genieten van de zon die ontwaakt om daarna zelf nog een beetje te dommelen. Bijvoorbeeld tijdens de lange rit naar Aus. Nadien wandelen we onze stramme kuiten los in de prachtige omgeving.

Namibië is een voormalige Duitse kolonie en dat merk je. Na onze rit door de woestijn, waar we hopelijk de befaamde wilde paarden te zien krijgen, komen we aan in Lüderitz. Door de grote gelijkenis met Duitse steden kan het contrast met de vorige omgeving nauwelijks groter zijn. Maar Lüderitz is niet het einddoel, Kolmanskop is dat wel. Door de ontdekking van diamant werd het een volwaardige stad met een bowlingbaan, theater en zelfs een casino. Maar na de Eerste Wereldoorlog kelderde de diamantindustrie. Sinds 1956 is Kolmanskop dan ook een spookstad.

dag
08
09

zand, zand en … zand

Vandaag is de rit redelijk zwaar, maar loont zeker en vast de moeite. We zijn immers op weg naar een van de hoogtepunten van Namibië: de magische Sossus- en Deadvlei. Hier dwaal je urenlang geboeid rond tussen hoge zandduinen die zich voortdurend verplaatsen door de wind. De talrijke kleurschakeringen zijn adembenemend. Geen wonder dat dit surrealistische landschap een favoriet onderwerp is van fotografen. Met een beetje geluk spot je er een Kudu-antilope of klipspringer.

dag
10
11

wandelen in de Naukluft Mountains

De volgende twee dagen verkennen we al wandelend de Naukluft Mountains, ook gelegen in het Namib Naukluft Natuurpark. Eerst staat de Olive-trail op het programma. Deze tocht van ongeveer 11 kilometer is genoemd naar de olijven die hier in het wild groeien. De tweede dag is de iets langere Waterkloof-trail van circa 18 kilometer aan de beurt. Deze wandeltocht brengt ons langs idyllische waterplassen en kletterende watervallen. Voor beide wandeltochten is een goede conditie vereist.

dag
12
13

Swakopmund, voor ieder wat wils …

Vandaag trekken we naar Swakopmund. We pauzeren in Walvisbay, dat bekend staat voor zijn lagune, bewoond door een enorme kolonie flamingo’s. Hun grote aantal zorgt voor een zinderende roze gloed. In Swakopmund hangt een aangename sfeer. Hier kunnen we gerust twee nachten doorbrengen. Bovendien profileert Swakopmund zich als de ‘adventurestad’ van Namibië. De mogelijkheden zijn legio, maar duinsurfen spreekt het meest tot de verbeelding. Wie het liever wat rustiger aan doet, geniet van een terrasje of een strandwandeling. Of boekt een van de vele excursies. Omdat het klimaat hier uiterst wisselvallig kan zijn – op één dag maak je soms vier seizoenen mee – slapen we in Swakopmund in een guesthouse.

dag
14
16

bijzondere ontmoetingen

Het lijkt alsof we met onze minibus rondrijden op de maan. Gelukkig zien we af en toe de Atlantische Oceaan, maar door het ijskoude water is zwemmen geen optie. De zeehonden van Cape Cross hebben hier duidelijk geen last van. Na een frisse duik gaan ze als echte zonnekloppers languit op het strand liggen. Soms telt de kolonie een indrukwekkende 200 000 exemplaren!

In Twijfelfontein bezoeken we de 2000 jaar oude rotsgravures, erkend als Werelderfgoed. We zien er een van de grootste collecties rotsgravures in Afrika. Naast neushoorns, olifanten en giraffes, herkennen we ook menselijke figuren. In Twijfelfontein valt nog veel moois te bewonderen. Wat dacht je van het ‘Petrified Forest’ (‘Versteende Woud’) of de White Lady wandeling?

De dag nadien rijden we verder naar Kamanjab, een streek waar nog veel Himba wonen. Deze nomadische bevolkingsgroep leeft hoofdzakelijk in het ontoegankelijke noordwesten van Namibië (Kaokeveld) op een nog zeer traditionele manier die echter meer en meer in het gedrang komt. De Himba-vrouwen worden gekenmerkt door een rode kleur. Dat is het resultaat van ‘otjize’, een mengsel van geitenvet, kruiden en oker waarmee ze zich insmeren als bescherming tegen de zon. Wie wil kan een Himba-kraal bezoeken en proberen meer te weten te komen over hun manier van leven en denken.

dag
17
19

allemaal beestjes

Etosha National Park is een van de grootste natuurparken van het Afrikaanse zuiden. Om dit gigantische paradijs te verkennen, trekken we voldoende tijd uit. Telkens vanuit een ander rustkamp verkennen we de omgeving tijdens een ochtendsafari. Een greep uit het aanbod: olifant, zwarte neushoorn, giraf, zebra, springbok, gnoe, gemsbok, koedoe, struisvogel, jakhals, hyena, leeuw, luipaard en jachtluipaard. Garanderen dat je ze allemaal te zien krijgt, is onmogelijk. Maar dat het een unieke belevenis wordt, staat als een paal boven water.

dag
20

bushmen

In Tsintsabis bezoeken we een duurzaam gemeenschapsproject rond de cultuur van de Bosjesmannen of de San, een bevolkingsgroep van jagers die oorspronkelijk het zuiden van Afrika bevolkte. Aan de hand van een ‘bushwalk’ krijgen we een beter inzicht in hun relatie met de natuur en hun traditionele manier van leven. ’s Avonds volgt bij het kampvuur nog een verrassing.

dag
21

Waterbergplateau

Het Waterbergplateau ligt enkele honderden meters boven de Kalaharivlakte. Door zijn hogere ligging is er een grotere regenval, waardoor de vegetatie sterk afwijkt van die in het Etosha National Park. Je wandelt hier tussen de bijzondere rode zandsteenformaties, veruit de meest aangewezen manier om de diverse fauna en flora van dit nationaal park te observeren.

dag
22
24

terug naar Windhoek

Voor we terugkeren naar Windhoek, stoppen we in Okahandja voor een bezoek aan de lokale kunst- en ambachtenmarkt. De laatste gaatjes in onze reistassen zijn nu ongetwijfeld gevuld, een teken dat het tijd wordt om huiswaarts te keren. Tijdens onze laatste nacht in Windhoek blikken we terug op de hilarische momenten en de enorme natuurpracht van de voorbije drie weken.

dag
25

back in Belgium

Eenmaal terug thuis doen je schitterende foto’s en je spannende verhalen van dit fantastische avontuur je vrienden watertanden.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
  • vlucht Brussel -Windhoek (h/t)
  • luchthaventaksen
  • alle overnachtingen (campings, guesthouses)
  • gebruik kampeermateriaal
  • transport ter plaatse met minibus (24 d)
  • toegang tot de nationale parken (volgens programma)
  • dinner in Kamanjab
  • ingang Koolmanskop
  • ingang Cape Cross seal
  • bezoek Twijfelfontein + White Lady wandeling
  • bezoek petrified forest
  • Tsintsabis bushwalk + dance + dinner
  • gegidste townshiptour met fiets
  • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
  • Join for Water-bijdrage
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • alle maaltijden
  • overige toegangsgelden
  • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

  • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
  • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
  • medische kosten tijdens de reis
  • bagageverzekering
  • kapitaal reisongevallen
  • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelingen inclusief bezoek aan natuurparken. Door het klimaat, de lange afstanden en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 94 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
  • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
  • inenting gele koorts verplicht
Praktisch

Namibië is een populaire reisbestemming met beperkte overnachtingsmogelijkheden in de nationale parken. Hierdoor kan de voorgestelde planning lichtjes wijzigen.

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden