Weidse velden, groene bossen, uitgestrekte kustlijnen en witte kliffen: dat ontdek je in het Deense Seeland. Dat natuurschoon vormt het decor van een zomerse fiets- en kampeertocht. Heerlijk trappen in één van de gelukkigste landen ter wereld.

Een Scandinavisch fietsparadijs

Denemarken herbergt een uitgebreid fietsnetwerk. Duizenden kilometers goed onderhouden fietspaden dooraderen het schiereiland. Het glooiende landschap biedt genoeg afwisseling. Tijdens de tocht slapen we op campings.

Zee, strand en bizons

We doen aan islandhopping op Scandinavische wijze. In het zuiden van Denemarken bevinden zich enkele ongerepte eilanden. We picknicken er in de schaduw van majestueuze krijtrotsen, gaan op zoek naar wilde orchideeën en stoten misschien wel op grazende Amerikaanse bizons.

Uitblazen in historische stadscentra

Om de onthaasting in de natuur te breken, houden we halt in enkele historische stadjes. Als klap op de vuurpijl ontdekken we Kopenhagen, een stad vol variatie.

dag
01

met de trein naar Kopenhagen

’s Morgensvroeg stappen we op de trein in Brussel die ons in Kopenhagen brengt. Tijdens die lange rit kunnen we elkaar alvast leren kennen. Onze eerste nacht brengen we door in een hostel in de Deense hoofdstad.

dag
02

middeleeuwse pracht

Meteen schieten we in actie. We halen de fietsen op en laten Kopenhagen achter ons. Er staat een 60 km lange route op het programma die ons leidt langs de kust, akkers en sympathieke dorpjes. Onderweg stoppen we voor een picknick. De finish ligt in Køge, een bloeiende havenstad. Køge is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Denemarken, maar telt ook enkele moderne wijken. In 2006 werd Køge verkozen tot ‘meest charmante stad van Denemarken’.

We slaan onze tenten op in een camping nabij het stadje en duiken nadien het centrum in voor een concert of een terrasje.

dag
03

ondergronds geheimen in Stevn

We volgen de nationale fietsroute nr. 9 langs de kust. Die stuurt ons door Stevn met zijn krijtkliffen die sinds vorig jaar op de UNESCO-Werelderfgoedlijst prijken. Tijdens de Koude Oorlog werd uit de rotsen een geheim fort gehouwen: Stevnsfortet. Onder de grond schuilt een complex met 1,7 km aan gangen, een ziekenhuis en zelfs een kapel. Het werd tot 2000 gebruikt en doet nu dienst als Koude Oorlogsmuseum.

Via het vissersstadje Rødvig fietsen we verder naar het kleine groene schiereiland Feddet. Daar zetten we onze tenten op met zicht op de Fakse baai.

dag
04

aankomst op het eiland Møn

Na twee dagen fietsen vinden we het juiste ritme. We rijden tot het meest zuidelijke punt van Seeland en steken in Kalvehave de Ulvsund zee-engte over via de indrukwekkende Koningin Alexandrinebrug. We zetten voet aan grond in Møn, een ecologisch juweeltje.

Møn is een paradijs voor al wie graag wandelt of fietst in ongerepte natuur en een magneet voor tal van kunstenaars. De komende twee nachten verblijven we op dezelfde camping om volop van Møn te kunnen genieten.

dag
05

indrukwekkende krijtrotsen

We wandelen naar Møns Klint, een van de meest fascinerende plekken in Denemarken. Groene bossen met verschillende wandelpaden worden begrensd door 120 m hoge krijtrotsen die spectaculair de Oostzee induiken. Bij helder weer kan je de kusten van Zweden en Duitsland zien. Via een trap bereiken we het keienstrand. Niet echt geschikt om te luieren, maar ideaal voor een picknick.

Wie dat wil kan een halve dag de zee opgaan met een kajak om de krijtrotsen te bewonderen. Of wil je je liever verdiepen in de geologische materie in het plaatselijke Geo Center? Op de terugweg genieten we van de uitzonderlijk mooie natuur op Møn. Met wat geluk spotten we wilde orchideeën.

dag
06

de gouden gans van Vordingborg

We keren terug naar het noorden. We nemen afscheid van Møn en fietsen naar Vordingborg. Daar staat de Ganzentoren, een restant van de burcht die de middeleeuwse koning Valdemar Atterdag liet optrekken. Bovenop de 26 m hoge toren prijkt een gouden gans.

dag
07

bizons en zeehonden

We fietsen door Knudshoved Odde, een beschermd natuurgebied met een 16 km lang zandstrand. We zien er grazende Amerikaanse bizons en als het meezit zelfs zeehonden.

Vandaag mag het allemaal wat rustiger. De nationale fietsroute nr. 7 brengt ons langs twee fjorden tot in Naestved, de hoofdstad van Zuid-Seeland. Na enkele dagen onthaasten in de natuur belanden we in het drukke stadsleven. De charme van Naestved schuilt in het oude centrum met zijn middeleeuwse huisjes en gotische kerken. 

dag
08

hip en historisch Kopenhagen

We overbruggen de laatste kilometers in Seeland met de trein. Zo hebben we nog ruim de tijd om Kopenhagen te verkennen. De hoofdstad van Denemarken is compact maar dynamisch. Onze fiets komt dus nog even goed van pas. We kunnen namelijk alle kanten uit in deze historische maar hippe metropool.

We kunnen postkaartfoto’s nemen aan het beeld van de Kleine Zeemeermin, de hippiecommune in Vrijstad Christiania ontdekken of de wissel van de wacht aan het Paleis van Amalienborg bijwonen. Speelvogels draaien misschien liever een rondje in het wereldbekende pretpark Tivoli. Of duik je liever de Deense designwereld in?  ’s Avonds blikken we op restaurant terug op al onze avonturen.

dag
09

hjem sweet hjem

We stappen op de trein naar Brussel met gespierde kuiten en een rugzak vol herinneringen.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Trein Brussel – Kopenhagen (h/t)
 • trein Naestved-Kopenhagen
 • huur fiets (7d)
 • huur 2 fietstassen
 • alle overnachtingen (6 x camping, 2 x jeugdherberg)
 • gebruik kampeermateriaal
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 250
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer actief: 6 dagen fietsen op vlak glooiend terrein. Dagelijks staat 50 tot 70 km op het programma (4 tot 6 uur fietsen). De bagage gaat mee, dus een goede conditie is een vereiste.


Onze voorwaarden