Zuidoost-Azië roept vooral beelden op van tropische stranden, indrukwekkende tempelcomplexen, weelderige rijstvelden, een pittige keuken en een vriendelijke bevolking. Maar veel landen in de regio hebben ook een bewogen geschiedenis. Tijdens deze reis naar Cambodja ontdek je het allemaal.

Sportief genieten

We maken een stevige 3-daagse jungletrekking in het bergachtige Rattanakiri. Op de pedalen ontdekken we Angkor Wat, het wereldbekende en onovertroffen tempelcomplex.

Om stil van te worden

Tijdens de Vietnamoorlog en daarna onder de Khmer Rouge, kende Cambodja veel bloedvergieten. Een bezoek aan het Toul Sleng Genocidemuseum in de hoofdstad Phnom Penh doet je adem stokken. Ook al kruipt Cambodja stilaan uit het diepe dal, vandaag merk je nog altijd de impact van die vreselijke geschiedenis.

Absorbeer met al je zintuigen

Onderweg zien we talrijke eetstalletjes met lekkers, monniken in kleurrijke gewaden en vriendelijke mensen.


dag
01

Azië, here we come!

We stappen in Brussel aan boord van het vliegtuig en zetten rechtstreeks koers naar Zuidoost-Azië, op zoek naar de antieke en de nieuwe Khmer-beschavingen.

dag
02

Eerste indruk in Phnom Penh

Na de landing gaan we meteen op verkenning in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja en thuishaven van duizenden tuktuks.

Voor deze kennismaking geven de interesses van de groep de doorslag. Gaan we voor fraai en artistiek? Of gaat onze voorkeur toch uit naar het groezelige, Wild West-achtige kantje van de stad? Op de ‘Russische markt’ kon je enkele jaren geleden nog terecht voor drugs en verboden wapens en drugs. Vandaag bestaat de koopwaar vooral uit souvenirs, antiquiteiten en zijde. Nog een optie: een boottochtje bij zonsondergang met het koninklijk paleis op de achtergrond.

dag
03

de Killing Fields

We blijven nog een dag in Phnom Penh en maken een uitstap naar de beruchte Killing Fields en het Tuol Sleng Genocide-museum. Daar leren we meer over de zwartste bladzijden in de geschiedenis van het land.

Na het bezoek proberen we ons Phnom Penh in te beelden als spookstad onder de Rode Khmer Rouge. Net zoals de rest van het land overigens, toen vrijwel alle inwoners naar het platteland werden gedeporteerd en miljoenen Cambodjanen werden vermoord. 

dag
04

Onderweg

Vandaag reizen we verder naar Kratie.

dag
05
06

2 dagen bij de lokale bevolking op Koh Trong

We varen naar een eiland op de Mekong-rivier in de provincie Kratie. Het eiland Koh Trong ligt op ongeveer 20 minuten van het vasteland. Een houten boot, waar ook de lokale inwoners gebruik van maken, wordt ons belangrijkste transportmiddel.

Tijdens deze fantastische ervaring leren we uit eerste hand hoe de lokale gemeenschap er leeft en met elkaar omgaat. Zwemmen in de machtige Mekong, een begeleide fietstocht, een bezoek aan een drijvend Vietnamees dorp of aan een lokale pagode, lokale lekkernijen proeven in een traditionele setting,… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. We overnachten bij de Cambodjanen thuis. 

dag
07

naar een ander Cambodja

Met plaatselijk vervoer reizen we langs de Mekong-rivier naar Stung Treng. Stilaan komen we in een ander Cambodja terecht. We hobbelen door naar Ban Lung, het trekkerscentrum van het land aan de voet van de Rattanakiri-bergen. Daar installeren we ons in een guesthouse te midden van het groen.

dag
08

voorbereiding in de natuur

Ban Lung heeft slechts één hoofdweg, enkele zijstraatjes en een marktgebouw. Toch is het de hoofdstad van de provincie Rattanakiri. Het trekkerscentrum ligt in een prachtig stukje Zuidoost-Azië. Bovendien is het er aangenaam koel, met dank aan de hogere ligging in de Rattanakiri-bergen.

’s Morgens op de markt verkopen pijprokende Chunchiet-vrouwen hun goederen. Als voorbereiding op onze 2-daagse trekking wandelen we bergop en weer bergaf naar het Yeak Laom, het heilige kratermeer met turkoois water. 

dag
09
11

3-daagse trekking in Virachey National Park

Dit is jungletrekking in de ware zin van het woord. Nergens is een noemenswaardig pad te bespeuren. Zijn we dichter bij de Laotiaanse grens, of bij de Vietnamese? Daar kan alleen onze lokale berggids een antwoord op geven. Onderweg zie je trouwens te veel moois om je daar druk over te maken. We koken ons eigen potje, nemen een verfrissende duik in het water en hangen onze hangmatten op voor de nacht. Zodat we morgen uitgerust ons avontuur verder kunnen zetten. 

Bij onze terugkomst in het guesthouse is die cocktail ruimschoots verdiend!

dag
12

Onderweg

Vandaag reizen we verder van Stung Treng naar Siem Reap.

dag
13
15

Angkor Wat en Siem Reap

We hebben drie dagen om de ruïnes van het machtige Angkor Wat uit te kammen. De indrukwekkende tempels, paleizen, terrassen en overblijfselen van de Khmer-beschaving (zesde tot dertiende eeuw) zijn een natte droom voor archeologen en kunsthistorici. Het zijn heuse steden te midden van het groen. Geen betere manier om die wijd verspreide sites te bezoeken dan met de fiets.. 

Onze uitvalsbasis is Siem Reap, op ongeveer 40 minuten fietsafstand van Angkor Wat. Het is een gezellig stadje met parken en bankjes bij de rivier. In het oranje geklede monniken oefenen er gretig hun Engels met de toeristen. Mocht je even genoeg hebben van de tempelruïnes, dan biedt Siem Reap tal van alternatieven:  een authentieke Apsara-dansvoorstelling meepikken, een andere tempel of een klooster bezoeken, of een ontspannende fietstocht maken langs de rijstvelden. Je kan zelfs een poging ondernemen om het moeilijk uitspreekbare Khmer onder de knie te krijgen. Maar je kan ook gewoon op een terrasje genieten van een onbekend Cambodjaans gerecht.

We zetten in ieder geval een kookworkshop op het programma. Samen naar de markt, klaarmaken en smullen!

We reizen met de nachtbus verder naar Sihanoukville.

dag
16

uitrusten

Tijd om even uit te rusten in Sihanoukville.

dag
17

wondermooie natuur

Vandaag ontdekken we het Ream National Park: 150 km² primair woud met mangroven en moerassen, zeldzame vogelsoorten en een kleurrijke onderwaterwereld. 

dag
18
19

pittig strandleven

We reizen verder naar het zuiden van Cambodja. Deze omgeving staat bekend om zwarte peper en witte zandstranden. Ooit al een peperplantage bezocht?

Afhankelijk van de interesse van de groep en de weersomstandigheden beslissen we hoe we deze laatste dagen invullen.

Kep en/of een bezoek aan het betoverende Koh Tonsay of Konijneneiland, met zijn ongerepte stranden en azuurblauw water behoort tot de mogelijkheden.

dag
20

terug naar de hoofdstad

We keren terug naar Phnom Penh.

dag
21

weer westwaarts

We snuiven nog een laatste keer de Cambodjaanse lucht en de oosterse sfeer op voor we ’s avonds naar de luchthaven terugkeren. Hopelijk kunnen we een paar uur slapen op de terugvlucht, zodat we uitgerust onze geweldige avonturen aan vrienden en familie kunnen vertellen.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Phnom Penh (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, kamperen tijdens trekking, bij inwoners)
 • alle transport ter plaatse
 • 3-daagse pas Angkor Wat + huur fiets
 • kookworkshop in Siem Reap
 • toegang Ream NP
 • toegang Killing Fields en genocidemuseum
 • 3-daagse jungletrekking met lokale gids op basis van vol pension
 • 2-daagse community based tour (inclusief gids, fietstocht en vol pension)
 • aanvraagkosten visum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Actieve vakantie, inclusief 3-daagse jungletrekking door bergachtig gebied waarbij je zelf je rugzak draagt ; fietsen. Het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden vereisen een flexibele ingesteldheid

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 230 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • VISUM VERPLICHT

Onze voorwaarden