In het westen van Europa, geprangd tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, ligt de Spaanse provincie Galicië. Deze groene regio baadt in een mysterieus licht en wordt weleens ‘het land van de duizend rivieren’ genoemd.

Waar de rivieren samenkomen

Al deze rivieren stromen vanuit de bergen naar kust, waar ze de rías vormen: een soort fjordachtige inhammen. Aan de Rías Altas vind je vissersdorpjes, schitterende stranden en bruisende steden. De zuidelijk gelegen Rías Bajas blinken dan weer uit met hun unieke natuurgebieden. Hier is het klimaat zacht, en dat wisten de Galicische voorouders ook al. Getuigen van deze oude beschavingen zijn de vele typische hórreos of graanschuren en de pazos of natuurstenen landhuizen die her en der in het landschap opduiken.

Samen op stap

We gaan op ontdekkingstocht door deze ongerepte streek. Stevige wandeltochten waarbij we genieten van al het moois rondom ons, wisselen we af met bezoeken aan de belangrijkste steden. Voor de zeven wandeldagen, met tussen de drie en de zes uur stappen, moet je beschikken over een goede fysieke conditie en wandelervaring. Verder verplaatsen we ons door de provincie met twee auto’s.

Het water als leidraad

Vanuit A Coruña beginnen we onze reis westwaarts richting Costa da Morte met zijn ongerepte stranden en authentieke vissersdorpen. Aan de kust zien we de woeste zee inbeuken op de ruige rotsen van kaap Fisterra. In het zuiden van de provincie nemen we de boot naar de eilandengroep Islas Cíes, beschermd als Nationaal Park.

Meer leven in de brouwerij

In het kalme binnenland zien we onder meer eucalyptusbossen, oude vuurtorens en kloosters, maar ook de Ribeirowijnregio en een canyon staan op ons programma. We verdwalen in de casco viejo van A Coruña en in Santiago de Compostela ontmoeten we pelgrims uit alle windrichtingen. Ourense met zijn historische binnenstad, verkeersvrije pleintjes en thermale bronnen, biedt ontspanning na onze wandelingen. In Vigo proeven we van de verse oesters op de markt.

We overnachten in kleine pensions en eten ’s avonds in charmante, authentieke eethuizen.

dag
01

flaneren in A Coruña

We stijgen op in Zaventem en landen enkele uren later in Santiago De Compostela, de hoofdstad van Galicië.  Met onze huurwagens rijden we verder naar A Coruña. Te voet verkennen we de stad. We flaneren langs de Paseo Marítimo en in het Parque da Torre.

’s Avonds lopen we door de mooi verlichte straten en genieten we van de zonsondergang bij de Torre de Hercules, een Romeinse vuurtoren uit de tweede eeuw.

dag
02

waar het goed leven is

A Coruña heeft een spectaculaire ligging. Het lijkt wel of iedereen er buiten leeft. Je vindt er van alles: een haven, lekkere visrestaurants, een tof strand, maar ook Romeinse architectuur en leuke musea.

dag
03

naar de monniken

In de buurt ligt het natuurgebied Fragas do Eume. Een tamelijk zware tocht – ongeveer 15 km of 5 uur wandelen – leidt ons langs bossen en rivieren. Onderweg houden we halt bij de resten van het Caaveiroklooster, het oudste benedictijnerklooster van Galicië. De rust die je hier ervaart, is uitzonderlijk. Geen wonder dat de monniken deze plek uitkozen om zich te settelen.

dag
04

met de blik op het water

We reizen westwaarts naar de Costa da Morte. Onze dagtocht loopt van Ponteceso tot Corme. Het mondingsgebied van de Anllónsrivier zien we als een brede stroom of vogelrijk waddenlandschap, afhankelijk van de getijden. Daarna stappen we weer inlands. Over deze tocht van 22 km doen we ongeveer 6 uur.

dag
05

naar het einde van de wereld

Onze tocht gaat voort langs de Costa da Morte. We passeren ongerepte stranden en duinen, onderweg naar het meest westelijke punt van Spanje. Toepasselijk heet deze plek Fisterra, of ‘het einde van de wereld’.

Een korte wandeling van ongeveer twee uur brengt ons naar de Monte do Facho, langs heilige stenen met naar verluidt magische krachten. ’s Avonds is het genieten van de zonsondergang, die je hier zeker niet mag missen.

dag
06

mystiek wandelplezier

Een van de mooiste wandeltochten die je hier kan maken, start vanuit O Pindo. Het decor van sagen en legenden – de berg zou een vruchtbaarheidscultus hebben – is goed voor 4 uur wandelplezier. We moeten 600 m klimmen naar de Monte Pindo, de heilige berg van de Galiciërs.

Na deze inspanning zetten we koers naar het overbekende Santiago de Compostela. Deze stad is het eindpunt van de beruchte pelgrimstocht. We zoeken een gezellig restaurant en genieten van een lekker avondmaal.

dag
07

in de stad genoemd naar Sint-Jacob

Vandaag doen we het wat rustiger aan en bezoeken we Santiago de Compostela. Wist je dat deze stad uitgeroepen werd tot UNESCO Werelderfgoed? Naast historische monumenten biedt Santiago de Compostela heel wat hedendaagse architectuur. Eventueel kunnen we ook een stukje van het bruisende nachtleven meepikken.

dag
08

pauze in Pontevedra

Uitgerust vertrekken we naar Pontevedra. We wandelen er op het Illa das Esculturas, een strook natuur midden in de stad waar beeldhouwwerken opgesteld staan voor het publiek. Uiteraard maken we tijd voor een gezellig terrasje in de zon.

We rijden door naar Ourense, onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

dag
09

in vogelperspectief

Opnieuw tijd voor actie en natuurpracht. In het oosten van Ourense maken we een 6 uur durende, gevarieerde wandeling. Vanaf het uitzichtpunt Balcones de Madrid aanschouwen we in vogelperspectief de spectaculaire canyon van de Silrivier. Op sommige punten is die wel 500 m diep ingesleten.

’s Avonds laten we onze spieren ontspannen in een van de lokale thermale bronnen.

dag
10

mmm …

De omgeving van Ourense is een mix van rotsheuvels en groene valleien. Hier wordt niet alleen tarwe geteeld, het is ook de streek van kaas en wijn. Ribadavia is een aantrekkelijk stadje langs de Miñorivier. In het oude stadsgedeelte vinden we nog een goed bewaarde Joodse wijk.

Nu we hier in het hart van de wijnregio Ribeiro zijn, is een wandeling tussen de wijngaarden een must. En uiteraard moeten we ook proeven van deze bekende Galicische witte wijn in een typische bodega.

’s Avonds is het gezellig rondstruinen onder de mooi verlichte arcaden van de Plaza Mayor en in de verkeersvrije straatjes van Ourense.

dag
11

nog een laatste kuitenbijter

We trekken naar Vigo. In de buurt van Baiona beproeven we onze kuiten nog een laatste keer bij de beklimming van de Galiñeiro. Drie uur later worden we beloond met een fantastisch uitzicht.

In Vigo bezoeken we de haven en eten we oesters op de Mercado da Pedra. We maken kennis met alle beschavingen die Vigo op de kaart hebben gezet in de voorbije eeuwen.

dag
12

exclusieve archipel

Vandaag is de boot ons vervoermiddel. De Islas Cíes liggen vlak bij de kust van Vigo. Deze eilandengroep bestaat uit drie piepkleine eilandjes waar je nog exclusieve maar tegelijk erg fragiele ecosystemen aantreft. Het maximum aantal bezoekers is beperkt tot 2200 per dag om dit unieke natuurschoon te waarborgen. We verkennen dit bijzondere gebied per boot en te voet.

’s Avonds zoeken we ons moe maar voldaan een gezellig restaurantje uit in Vigo om onze laatste avond in schoonheid af te ronden.

dag
13

adiós Galicia!

Nog dat laatste souvenir kopen en dan vertrekken we naar de luchthaven van Santiago de Compostela voor onze vlucht naar België. 

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel - Santiago de Compostela (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension)
 • alle transport ter plaatse (2 huurauto’s)
 • boottocht naar de Islas Cíes
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 260
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 25
 • Riskall: € 50
Activiteitsgraad

actieve vakantie met 7 pittige wandelingen (telkens 3 à 6 u. stappen)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden