De wervelende hoogtepunten van Vietnam zijn een traktatie voor velen: de cultuurzoeker, de natuurliefhebber, de sportieveling, de historicus. Ook onze smaakpapillen worden duchtig verwend door de overheerlijke Vietnamese keuken.

Aangrijpende geschiedenis

Een rondleiding in de Vinh Moc tunnels,  een ondergrondse netwerk waar 90 gezinnen woonden tijdens de oorlog grijpt je naar de keel. Vanuit het idyllische Hoi An bezoeken we My Son dat door Amerikaanse B-52’s werd vernield. Maar het wordt ook duidelijk dat de optimistische bevolking een streep heeft getrokken onder deze periode.

Afwisseling gegarandeerd

In Ho Chi Minh City en Hanoi heerst een drukke bedrijvigheid die soms overweldigend, dan weer geruststellend gezellig aanvoelt. Tussen de geurige wierookwolken en kruidenmanden kuieren we rond op de kleurrijke markten. Daarnaast zoeken we tweemaal de rust en de sereniteit van het water op. Zowel de boottocht door de Mekong-delta als de cruise door het bizarre zeelandschap van honderden rotseilanden die steil opreizen uit de Golf van Tonkin – de befaamde baai van Halong – maken indruk.

Aanrader voor actieve reiziger

We fietsen in Hué naar de Verboden Stad en de keizerlijke tombes. Tussen de imposante bergen en heuvels van Sapa maken we een stevige driedaagse trekking door de dorpen van de Rode Dao en de Blauwe Hmong. Hun gastvrijheid is hartverwarmend, net zoals dit ganse land.

dag
01
02

Brussel – Ho Chi Minh City

We landen in het commerciële hart en de grootste stad van Vietnam: Ho Chi Minh City (HCMC), het voormalige Saigon. Met de taxi trekken we naar Pham Ngu Lao, het reiscentrum van de stad vol pensions, cafés en restaurantjes.

dag
03

Franse invloeden

We doorkruisen HCMC onder meer met de bekende cyclo en dwalen over talrijke marktjes. De sereniteit van de vele tempels is een lust voor het oog en staat in schril contrast met de bewogen geschiedenis van de stad. Vietnam is een voormalige kolonie van Frankrijk en dat is duidelijk merkbaar in de architectuur zoals in de Cathédrale de Nôtre Dame. In de Cholon-buurt zie je dan weer een duidelijke Chinese invloed.  Culinaire liefhebbers komen er hun buikje vullen.

dag
04
06

3-daagse cruise op de Mekong-rivier

In HCMC nemen we eerst de bus en stappen dan aan boord voor onze driedaagse boottocht. Geen betere manier om de sfeer op te snuiven van een van de meest waterrijke gebieden op onze planeet: de Mekong-delta. Deze gigantische rivier ontspringt op het Tibetaanse plateau en mondt vervolgens uit in de Zuid-Chinese Zee, duizenden kilometers verder. Hierbij doorkruist de Mekong China, Myanmar, Laos en Cambodja. We laten ons drie dagen gidsen door de rijstschuur van Vietnam en bevaren talrijke kleine kanaaltjes. Een groot deel van het dagelijkse leven speelt zich af op de rivier. Ook de markten vinden plaats op het water, zoals we zullen zien. In kleine dorpjes zoeken we een slaapplaats. Onze Vietnamese gidsen leren ons hun gewoontes en treden als tolk op voor nieuwsgierige eilandbewoners. Na drie dagen keren we terug naar HCMC.

dag
07

extravagante tempels

In Nam Bo, Vietnamees voor het zuidelijke landsdeel, vallen felgekleurde, kerkachtige bouwwerken op. De torens, muren en daken staan vol symbolen, ontleend aan verscheidene religies. Het zijn de tempels van De Cao Dai, een sekte met enkele miljoenen aanhangers. In Tay Ninh, vlakbij de Cambodjaanse grens, staat de hoofdtempel.

‘s Avonds nemen we in Saigon Train Station de nachttrein naar Danang. We reserveerden softsleepers, zodat we toch enkele uren kunnen slapen. Je hoeft je geen zorgen te maken over proviand. Verkopers springen de hele nacht op en af de trein om hun waren te slijten.

dag
08

charme troef!

Vele toeristen beschouwen het voormalige handelscentrum Hoi An als het mooiste stadje van het Vietnam. Kooplieden bouwden er gedurende eeuwen weelderig uitgeruste woon- en handelshuizen, tempels en vergaderruimten. Inmiddels zijn er heel wat die knap gerestaureerd zijn. 

dag
09

small, medium, large?

Vandaag genieten we van een vrije dag in Hoi An. Naast tal van andere bezienswaardigheden, is Hoi An de kleermakersstad. Je hoeft alleen het ontwerp en de stof te kiezen. Laat je maten opnemen en je nieuwe outfit komt eraan! 

dag
10

tempelstad My Son

Veertig kilometer verder naar het zuidwesten bevindt zich de tempelstad My Son. Tijdens de dynastie van Champa, ooit een machtig rijk, was het een keizerlijke stad. Tussen de vierde en de dertiende eeuw, de volledige bouwperiode van dit enorme complex, was My Son het religieuze en culturele centrum van de Cham, een hindoeïstisch volk van zeevaarders. De stad is gelegen in een groene vallei waar een frisse duik in de rivier mogelijk is.

dag
11

spectaculaire route

We reizen verder noordwaarts naar Hué. Onderweg worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht! De weg slingert langs Marble Mountains, Hai Van Pass en Lang Co Beach, waar we even de benen strekken. In het gezellige Hué, samen met Hoi An erkend als werelderfgoed op de UNESCO-lijst, bezoeken we de Verboden Stad en de Dong Ba-markt.

dag
12

verkenning op de fiets

Vandaag maken we een fietstocht naar de Thien Mu pagode, gebouwd op een heuveltop boven de Parfum-rivier. In deze 21 metershoge achthoekige pagode bestuderen vrome monniken tot vandaag de leer van Boeddha. Omdat we ons al warm getrapt hebben, nemen we er eventueel ook de keizerlijke tombes van Tu Duc en Minh Mang bij.

dag
13

breuklijn

De gedemilitariseerde zone (DMZ) is slechts enkele kilometers breed, maar deze strook deelde Vietnam politiek in twee. Bovenaan lag het communistische Noord-Vietnam, onderaan het kapitalistische Zuid-Vietnam. De DMZ heeft het meest te lijden gehad onder de Amerikaanse bombardementen.

We laten ons de ganse dag leiden door een plaatselijke gids. We bezoeken o.a. de Vinh Moc tunnels waar tijdens de oorlog meer dan 90 gezinnen schuilden voor de oorlog.

’s Avonds nemen we de nachttrein naar Hanoi.

dag
14
15

Parijs van het Oosten

We hebben twee dagen om Hanoi te verkennen. Deze tweede miljoenenmetropool van Vietnam heeft ontzettend veel te bieden. We kuieren langs de kleine straatjes in het sfeervolle oude centrum en aan het Hoam Kiem Lake. De bloemenmarkt, de zeepwinkeltjes en de leerafdeling, de kruidenverkopers en de hoedenmakers … zorgen voor een bruisend gevoel in de stad. De bezienswaardigheden in Hanoi zijn oneindig: boeiende musea, imposante pagodes, gezellige cafés en ontelbare souvenirstalletjes.

dag
16
18

3-daagse trekking

Een fascinerende treinrit dropt ons in het hoge noorden van Vietnam. In dorpjes als Bac Ha en SaPa, waar vele etnische minderheden uit de omliggende bergen hun koopwaren aanprijzen, brengen we de volgende drie dagen door. 

Met onze bagage op de rug vastgegespt, trekken we er met onze Vietnamese gids drie dagen op uit. Verwacht je aan een meeslepende tocht doorheen de weelderige jungle en over steile bergen, groengeschakeerde rijstveldjes en charmante bergdorpjes. We koken en slapen in enkele kleine gemeenschappen van de vriendelijke bergvolkeren Hmong of Dao. Na dit onvergetelijk avontuur keren we terug naar Hanoi met de nachttrein in softsleeperklasse.

dag
19

traditioneel Hanoi

Overdag doen we het rustig aan. ’s Avonds staat een optreden van het fameuze waterpoppentheater Mua roi nuoc gepland. Een orkest begeleidt met traditionele muziek de zangers en acteurs. Er wordt gezongen in hoge tonen en gepraat in gestileerde zinnen. Door het water kronkelen draken, glijden buffels, en gaan mensen op jacht naar een tijger. Het waterpoppentheater in het Thang Long Theater is een authentiek avondje uit. 

dag
20
22

3-daagse cruise in Halong Bay

Tijdens deze reis volgt het ene hoogtepunt het andere op. Drie dagen lang varen we door de bijzondere baai van Halong. De – ongeveer – drieduizend eilandjes torenen als wolkenkrabbers uit het azuurblauwe water. Sommige eilandjes hebben hun eigen strandjes en rotsen, gevormd door de wind en de golven. 

Terwijl de meeste eilanden onbewoond zijn, zijn er in Cat Ba enkele vissersdorpjes. Ongeveer de helft van de oppervlakte is er uitgeroepen tot nationaal park. De fauna en flora zijn ontroerend: subtropische wouden, mangrovebossen, zoetwater moerassen, meren en koraalriffen. De eilanden worden volop bewoond door apen, wilde beren, herten, eekhoorns en zeventig soorten vogels. Eenmaal terug op het vasteland, nemen we de bus terug naar Hanoi.

dag
23
24

heimwee start in het vliegtuig

Reserveer zeker een gaatje in je rugzak, want in Hanoi kan je unieke snuisterijen en souvenirs kopen. Daarna is het mooie weer gedaan, want dan vliegen we huiswaarts. Het zal vreemd aanvoelen om – na deze fantastische vakantie – terug voet op Belgische bodem te zetten. Gelukkig kunnen we ook herinneringen koesteren die we nooit meer zullen vergeten.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Ho Chi Minh / Hanoi-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, homestay)
 • transport ter plaatse (trein in soft-sleeper class)
 • 3-daagse excursie in de Mekong Delta
 • excursie My Son tempels (incl. boottocht en lunch)
 • toegang tot de Verboden Stad
 • DMZ-tour (incl.gids en bezoek Vinh Moc tunnels)
 • huur fiets (1d)
 • 3-daagse trekking in Sapa Valley (incl. gids en eten)
 • 3-daagse excursie in Halong Bay en Cat Ba Island (incl. gids en eten)
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen
Inbegrepen
 • Bijstand
 • Vakantieonderbreking
 • Annulering
Niet inbegrepen
 • Bagage: € 15
 • Prestige: € 50
 • Riskall: € 80
Activiteitsgraad

actieve vakantie, inclusief 1 dag fietsen en een 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak draagt; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • VISUM VERPLICHT
Praktisch

voorzie €25 voor fooien


Onze voorwaarden