Doedelzakken, kilts, whisky en kastelen … dat moet Schotland zijn. Maar in dit intrigerende land valt meer te ontdekken! En dat gaan we twee weken lang doen. Met het hartelijke ‘Come awa’in’ worden we verwelkomd.

Typisch Schots

We bedwingen enkele toppen in de Schotse Hooglanden, klimmen tot aan de tweede grootste waterval van Groot-Brittannië en overwinnen de Ben Nevis, 1344 meter hoog. Uiteraard gaan we ook op zoek naar het monster van Loch Ness en leren we hoe whisky wordt gemaakt.

Stadsleven

Daarna duiken we het stadsleven van Edinburgh in. We genieten van een terrasje, kuieren rond in de straten, bezoeken enkele musea en het Edinburgh Castle.

Ruwe bolster, blanke pit

Schotland behoort niet tot de grijze middenmoot, maar bestaat uit uitersten: het is hard, ruw en woest, maar ook mooi, charmant en gezellig. Dit is een reis voor iedereen die van afwisseling houdt en niet bang is van enkele stevige wandelingen. We slapen de helft van de vakantie in tenten en de helft in een jeugdherberg, waar we zelf ons potje koken.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

te land en ter zee

We stouwen onze minibus vol en rijden naar Rotterdam. Daar nemen we ’s avonds de ferry naar Hull. Tijdens de oversteek merken we meteen wie beschikt over de sterkste zeemansbenen. Na het avondmaal kruipen we vroeg onder de wol. Onze hut wenkt!

dag
02
03

hoog in de Hooglanden

We meren aan in Hull, blij dat we weer vasteland onder onze voeten hebben! Je strekt best de benen nu, want er wacht ons nog een rit naar de Schotse Hooglanden.

We rijden noordwaarts tot Loch Lomond en het Trossachs National Park. Rob Roy Grot, de Robin Hood van de Schotse Hooglanden, zou zich hier hebben schuilgehouden nadat hij was ontkomen aan zijn belagers. Het Trossachs National Park is een groot gebied. Met het park wil men het gebruik van natuurlijke rijkdommen promoten en het beheer van dit stukje natuurpracht wordt ernstig genomen. Het behoud van de natuur en het culturele erfgoed staat er centraal. We maken een wandeling van ongeveer drie uur langs de oevers van Loch Lomond, het grootste meer van Schotland. Ook voor vele Schotten is deze prachtige omgeving de ideale vakantiebestemming. Vanavond slaan we voor het eerst onze tenten op, aan de oevers van dit indrukwekkende meer.

Klaar voor het grotere werk? Ook een beklimming van Ben Lomond staat op het programma. Een stevige klim, maar tegelijk de ideale opwarmer voor onze komende avonturen.

dag
04

onze eerste munro

Warm je beenspieren op, want vandaag verkennen we de zuidelijke toppen van de Black Mount-keten. De tocht is slechts 13 kilometer lang, maar vergt toch een goede vijf uur stappen. Ons doel van de dag? De top van de Stob à Choire Odhair, een zogeheten munro of Schotse berg hoger dan 914 meter. Op 954 meter hoogte hebben we een onvergetelijk mooi zicht op onze omgeving. Ook al staat deze munro bekend als een makkelijke klim, toch mogen we de inspanning niet onderschatten.

De minibus brengt ons naar Fort William, waar we de nacht doorbrengen in een hostel. Fort William ligt aan de oevers van Loch Fine en in de schaduw van de Ben Nevis, met zijn 1344 meter de hoogste berg van Groot-Brittannië. Dit knooppunt van weg- en spoorverbindingen vormt het hart van de Schotse Hooglanden. In deze stad vind je vele strategische forten, grote en kleine. Hier eindigt ook de populaire wandelroute West Highland Way. Na de eerste verkenning van de stad staan we voor de keuze: wagen we ons aan het lokale gerecht ‘haggis’ of kokkerellen we liever zelf vanavond?

dag
05

een topdag

Vandaag laten we ons betoveren door Fort William en de majestueuze Ben Nevis. Om de top van de hoogste berg van Schotland te bereiken, moeten we eerst 13 kilometer overwinnen, maar na ongeveer acht uur hebben we ons doel bereikt. Kilometers ver zie je de pracht van de Hooglanden met de verschillende lochs en munros … adembenemend mooi!

Eenmaal terug beneden geven we onze benen wat rust.

dag
06

Ontdekking van het mystieke eiland Skye

De komende drie dagen verkennen we het mystieke eiland Skye.

Het woeste landschap op het schiereiland Trotternish zorgt voor een van de mooiste delen van Skye, het tweede grootste schiereiland van Schotland. Met de minibus rijden we naar Portree, het vertrekpunt van de Trotternish Ridge of Skye. Vandaag staat een wandeling van 7 kilometer op het programma, goed voor ongeveer 4 uur wandelplezier.  

De steile rotsmassa van de Trotternish Ridge of Skye bestaat uit een vrijwel aaneengesloten rij basaltkliffen. Al vanop de weg ziet het er overweldigend uit, maar van dichtbij is het nog spectaculairder. De Storr is de hoogste top van de kam, maar het is de opmerkelijke rotszuil daaronder die de meeste aandacht trekt. Die staat ook bekend als The Old Man of Storr. 

’s Avonds verwennen we onze smaakpapillen met een zelfbereide maaltijd. 

dag
07

high in the Skye

Het ruige berglandschap met zijn scherp getande pieken en vreemde vormen houdt ons helemaal in de ban. Aan de kust kan je zelfs Europese otters en zeehonden spotten.

Nog op ons verlanglijstje vandaag: een bezoek aan Staffin Bay en het Duntulm Castle. In de namiddag doen we de Rubha Hunish wandeling. Rubha staat voor klif, punt of schiereiland. Rubha Hunish zelf ligt helemaal bovenaan Skye, het uiterste topje, ver van de bewoonde wereld. Het idyllische landschap van machtige bergen en weidse valleien maakt er opnieuw een onvergetelijke dag van. Een wandeling waar we ook weinig toeristen zien.


Gisteren hebben we al een glimp opgevangen van Portree, maar vanavond gaan we nader kennismaken met de grootste stad van Skye. In totaal telt het schiereiland ongeveer 10 000 inwoners, het merendeel woont in Portree. Door zijn ligging in een baai was het ooit een levendige havenstad.

’s Avonds proeven we een biertje of gaan we voor een Schotse whisky.

dag
08

Schotse kastelen

Het landschap van Schotland is bezaaid met ruïnes en kastelen. Elk kasteel heeft zijn eigen geschiedenis van clans, heersers en oorlogen. Tijdens deze reis zullen we er dan ook heel wat bezoeken. Vandaag kunnen diegenen die wensen een bezoek brengen aan Dunvegan Castle, hoofdzetel van de clan MacLeod en gebouwd in de 13de eeuw. Nog altijd bewoont de clan MacLeod het kasteel. De Schotse clans zijn bekend tot over de landsgrenzen heen. Het woord ‘clan’ betekent eigenlijk ‘kinderen’, maar in Schotland geeft het een stamverband aan, waarbij de leden eenzelfde voorouder hebben. MacLeod staat dus voor ‘afstammeling van Leod’. 

Dichtbij Duntulm Castle, een kasteelruïne in het noordelijke deel van Skye, maken we een wandeling van zo’n drie uur. Als we geluk hebben, kunnen we walvissen, dolfijnen en zeehonden spotten. 

Op onze terugweg naar het vasteland, maken we nog een lekkere stop aan de Talisker-distillery. 

dag
09

de Falls of Glomach

‘s Ochtends rijden we naar Elian Donan Castle. Het is een prachtige burcht op een heel schilderachtige plek. Ongetwijfeld ontdekken we hier meer over de beroemde, onsterfelijke Highlander.

Daarna gaat onze tocht verder naar de waterval van Glomach, de tweede hoogste van Groot-Brittannië. Smeer je kuiten alvast in, want het is ongeveer vier uur klimmen – hoewel we slechts 11 kilometer hebben afgelegd. Het zicht vanop de Five Sisters of Kintail doet je alle inspanningen vergeten!

dag
10

bezoek aan Nessie

We reizen verder en onderweg stoppen we om Urquhart Castle, Fort George en Elgin Cathedral te bewonderen. Maar we rijden ook langs Loch Ness en dat mogen we niet links laten liggen. Dit prachtige meer oefent op vele mensen een grote aantrekkingskracht uit met zijn wereldbefaamde bewoner: het monster van Loch Ness. Deze vallei is een van de niet te missen bezienswaardigheden van Schotland en een echt ecologisch paradijs.

dag
11

superlatieven in Schotland

Glenmore Forest Park is het jongste nationaal park van Schotland, maar het kan uitpakken met het grootste natuurreservaat van het land. Bovendien ligt het Cairngormgebergte, de hoogste landmassa van Schotland, ook binnen de grenzen van het Glenmore Forest Park. Die bestemming moeten we bezoeken!

In dit geweldig mooie park kunnen we een dag rusten, kanovaren of een laatste grote wandeling maken op de Cairn Gorm (1245 meter) of de Ben Macdui (1309 meter).

dag
12

onderweg naar Edinburgh

Vanavond willen we in Edinburgh zijn, dus we hebben nog een flinke rit voor de boeg. We houden even halt aan het Stirling Castle, een van de grootste kastelen van Schotland. Hier werd in 1543 Queen Mary of Scots gekroond. Enkele van Schotlands belangrijkste oorlogen werden hier gevoerd. Het Wallace-monument herinnert ons aan deze woelige gebeurtenissen.

Daarna is het de beurt aan de Rosslyn Chapel. Volgens de legende verborgen de tempeliers in deze kerk de heilige graal. Wie de film The Da Vinci Code zag, herkent zeker het bouwwerk.

‘s Avonds komen we aan in Edinburgh. We zetten het weekend goed in en wagen een stapje in het nachtleven van de Schotse hoofdstad. De jeugdherberg van Edinburgh wordt onze nieuwe uitvalsbasis.

dag
13
14

Cultuur en Harry Potter

Naast enkele opmerkelijke musea en een rijk cultureel leven, beschikt de stad nog over een schat aan bezienswaardigheden. Iedereen vindt er zijn gading en we hebben enkele dagen de tijd om te genieten van al dat moois. Misschien kunnen we ons allerlaatste kasteel bezoeken? In Edinburgh Castle, het bekendste kasteel van het land, vinden tal van activiteiten plaats. 

We kunnen ook kiezen om de Harry Potter-wandeling te maken. Deze wandeling brengt ons naar de plaatsen die JK Rowling heeft geïnspireerd om de Harry Potter-boeken te schrijven. 

dag
15

op de terugweg

We slaan ingrediënten voor onze picknick in en rijden naar Hul, waar we 's avonds inschepen. In de bar of het restaurant van de ferry keuvelen we gezellig na over de fantastische tijd die we samen hebben beleefd.

dag
16

Rotterdam-Gent

Al omstreeks 9.30 uur ’s ochtends komen we aan in Rotterdam. We vatten onze laatste etappe aan en even later eindigt deze reis waar ze is begonnen: aan het KrisKras-kantoor in Gent.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
  • alle transport per minibus
  • overtocht Rotterdam-Hull (heen/terug)
  • alle overnachtingen (2 x 4-persoonshut met stapelbedden tijdens overtocht, 6 x camping, 6 x hostel)
  • Explorer Pass (14dagen)
  • gebruik kampeermateriaal
  • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
  • Join for Water-bijdrage
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • alle maaltijden
  • overige toegangsgelden
  • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

  • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
  • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
  • medische kosten tijdens de reis
  • bagageverzekering
  • kapitaal reisongevallen
  • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actieve reis: goede fysieke conditie vereist, stevige wandelingen (4 tot 8 uur) door heuvelachtig landschap

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
  • Internationaal paspoort verplicht
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden