We maken tijdens de wandeling uitvoerig kennis met de Zwart-Afrikaanse gemeenschap: ontmoetingsplaatsen, organisaties, gebedshuizen en handel in tweedehandsauto's.

We associëren de Zwart-Afrikaanse zichtbaarheid in Brussel meestal met Matonge. De uitstraling van deze historisch gegroeide wijk plaatst andere voorname concentraties van Zwart-Afrikaanse gemeenschappen in onze hoofdstad, ten onrechte, in de schaduw zoals de buurt rond de Abattoir in Kuregem.

Zoals in Kinshasa is er ook in Kuregem een belangrijk handelscentrum met een levendige markt. De aanwezigheid van de markt aan het Anderlechtse slachthuis en de autohandel – de draaischijf van de export van tweedehandsauto’s richting Afrika – deed een ‘Nieuw Matonge’ in deze Brusselse wijk ontstaan.

Kuregem, gelegen vlakbij het Zuidstation, is uitgegroeid tot een centrum van de wereldkeuken. Je vindt er meer gevarieerde en exotische producten dan om het even waar in België en bovendien tegen lagere prijzen. De talrijke winkels zijn gericht op vooral een Zwart-Afrikaans cliënteel.

Praktisch:

Afspraak: NMBS-station Brussel-Zuid (in de Hoofdgang ter hoogte van de sporen 7-8) rond 10 uur.

Einde omstreeks 17 uur aan een Zwart-Afrikaanse ontmoetingsplaats (café) vlakbij het station van Brussel-Zuid, waar nog iets kan gedronken worden

Deelnemers
min. 7 / max. 12
Inbegrepen
  • Afrikaanse lunch met drankje
  • gegidste wandeltocht
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • vervoer (h/t)
  • persoonlijke uitgaven
Activiteitsgraad

matig actief: volledige dag rondwandelen in Brussel


Onze voorwaarden