Missie en visie

Missie

KrisKras wil de reisorganisatie bij uitstek zijn die jongeren van 18 tot 30 jaar leert om duurzaam te reizen, met respect voor de lokale cultuur. Zodat zowel de reizigers als de gastbevolking een positieve impact ervaren.

Visie

We streven ernaar dat jongeren via onze reizen hun kijk op de wereld verbreden. Bij dat leerproces komen vaardigheden kijken, die we mee willen helpen ontwikkelen.
 

Op reis ontdek en beleef je unieke ervaringen die je vaak een leven lang bijblijven. Deze beleving krijg je doorgaans niet op elke reis, maar net als je je onderdompelt in de lokale cultuur. Door te leven zoals de plaatselijke bevolking en met hen te praten. 

Die persoonlijke en interculturele verrijking, daar gelooft KrisKras sterk in. En voor dat leerproces hoef je geen weken rond te trekken in een verre, exotische bestemming. Dat kan evenzeer in eigen land of ergens anders dichtbij. Het kan een korte citytrip zijn of een lange rondreis. En opdat alle deelnemers aan onze groepsreizen daar het maximum uithalen, kiezen we voor kleine groepen. Zo steken we ook iets op van elkaar. 

We hopen dat jongeren na de groepsreis bepaalde zaken beter in perspectief kunnen plaatsen, dat hun sociale skills zijn aangescherpt en dat hun kennis over duurzaamheid is toegenomen. Kortom, dat we via onze reis hebben bijgedragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Pas dan zijn we tevreden.

Zonder onze vrijwilligers, voornamelijk reisbegeleiders, zou KrisKras niet bestaan. Daarom willen we hen een prominente rol geven in onze organisatie.

De reisbegeleiders van KrisKras zijn 23 tot 35-jarige jongeren die onbezoldigd onze reizen begeleiden. Zij krijgen een grote autonomie en verantwoordelijkheid en kunnen via opleiding en persoonlijke ondersteuning hun competenties vergroten. Binnen onze vrijwilligerswerking zetten we in op persoonlijk contact, groepsgevoel en verbondenheid. Net zoals in de rest van de werking van KrisKras willen we ook deze acties en activiteiten laten vertrekken vanuit onze waarden. Zo onderschrijft iedere vrijwilliger bij KrisKras de principes van duurzaam reizen. En omdat we zonder hen niet kunnen bestaan, tonen we regelmatig onze grote waardering voor hun inzet. 

We bieden duurzaam toerisme aan en zetten ook in onze organisatie duurzaamheid bovenaan.

De idee van duurzame ontwikkeling vormt de ruggengraat van onze organisatie. En dat merk je in ons aanbod.

Onze reisprogramma’s zijn geen kant-en-klare pakketten, maar worden voor een deel ingevuld op het moment zelf. Zo beslissen ook de deelnemers mee. In groepjes van zes tot negen deelnemers bezoeken we andere volkeren, regio’s en culturen. Telkens met het grootste respect. We verkiezen een verblijf zo dicht mogelijk bij het sociale leven ter plaatse of in de natuur. Als we ons verplaatsen, nemen we waar mogelijk het openbaar vervoer. Comfort en luxe zijn minder van tel, het contact met de gastbevolking des te meer.

Liefst genieten ook de inwoners van ons verblijf. Daarom kiezen we voor kleinschalige, lokale initiatieven. We logeren bijvoorbeeld in een pension en niet in een internationale hotelketen. Boodschappen halen we bij de kruidenier in de plaats van de supermarkt. 

KrisKras wil een pionier zijn.

Ondanks ons respect voor tradities willen we wel een innovatieve organisatie zijn die durft te veranderen. Meer zelfs, we gaan voor de koppositie binnen onze sector. Bij dit pionierswerk willen we blijven groeien, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zonder de persoonlijke touch uit het oog te verliezen. Dat blijft een belangrijke en unieke troef van KrisKras, bij alles wat we doen.