Duurzaamheid in 2019

Meegaan met KrisKras, da’s kiezen voor duurzaam reizen. Duurzaamheid is de rode draad die door onze werking loopt. Aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties nemen we jullie mee in enkele van de vele acties die we in 2019 ondernamen.

Duurzaamheid in 2019

 

SDG’s?

Een agenda van de VN voor duurzame ontwikkeling

  • 17 ontwikkelingsdoelen (SDG’s) om armoede te stoppen en om onze planeet duurzamer te maken
  • 3 dimensies van duurzame ontwikkeling: economisch, sociaal en ecologisch
  • 5 grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap

Wat deed KrisKras in 2019?

Het komt er dus op aan om deze algemene doelstellingen om te zetten tot concrete acties. Hieronder geven we voor elk van de 17 doelen een voorbeeld van hoe KrisKras zich hiervoor inzet.

Doel 1: Geen armoededoel 1

In Ghana gingen we in 2019 op stap met Jamestown Walking Tours. Zij nemen reizigers op een veilige manier mee naar de arme buitenwijken en met de inkomsten steunen zij rechtstreeks de inwoners.

Doel 2: Geen honger

Alle maaltijden voor reisbegeleiders waren vegetarisch! Da’s minder land-en waterverbruik én minder CO2 uitstoot. Sinds 2019 eten we op reis ook minstens één dag per week veggie.

Doel 3: Goede gezondheid en welzijn

Samen met ngo Kiyo, die zich inzet voor kinderrechten wereldwijd, startten we in 2019 een traject op voor meer bewustzijn over kinderrechten tijdens onze reizen! Wordt vervolgd!

Doel 4: Kwaliteitsonderwijs

Ook in 2019 zetten we in op vorming voor onze reisbegeleiders. Op het programma stonden o.a.: groepsdynamica, bushcraft, geweldloze communicatie en boeiend gidsen. Ook de KrisKrasmedewerkers schoolden zich bij op een Congres over duurzaam toerisme.

Doel 5: Gendergelijkheiddoel 5

In Namibië maakten we tijd voor een bezoek aan de Himba in Kamanjab. Vrouwen die door hun man verstoten worden, wonen hier samen met hun kinderen en organiseren hun eigen vorm van toerisme.

Doel 6: Schoon water & sanitair

Ngo Join For Water zet zich in voor drinkbaar water en sanitatie. Iedere deelnemer betaalt €5 extra bij inschrijving, een bedrag dat KrisKras graag verdubbelde naar €14890. Bovendien komen zij 2x per jaar langs op onze opleiding voor reisbegeleiders.

Doel 7: Betaalbare en duurzame energie

KrisKras maakt deel uit van de burgercoöperatie voor hernieuwbare energie Ecopower. Zij voorzien 100% groene energie. 

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Fair Trade chocolade, koekjes, fruitsappen, wijn en koffie: een evidentie bij KrisKras dankzij onze structurele samenwerking met de Wereldwinkel.

Doel 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Ook in 2019 maakten we gebruik van Cambio autodelen. Een duurzame, milieubewuste manier van verplaatsen.

Doel 10: Ongelijkheid verminderendoel 10

De organisatie Hand in Hand uit Ghana zet zich al jaren in voor kinderen met een beperking. In Ghana worden deze mensen vaak uitgesloten en achtergelaten door bijgeloof. We logeerden in hun gastenverblijf, steunden op deze manier hun project en maakten kennis met hun familiale manier van werken.

Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen

KrisKras zette in 2019 een nieuwe partnership op met Tesfa Tours uit Ethiopië. Zij organiseren community-based toerisme met als doel de leefomstandigheden in lokale gemeenschappen te verbeteren en hen kansen te geven om zelf te ondernemen.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

We werkten voor de 1e keer met herbruikbare bekers tijdens onze Indian Summer Party. Santé.

Doel 13: Klimaatactie

KrisKras compenseert alle minibusreizen en alle vluchten van reisbegeleiders via Treecological. In totaal compenseerden we voor €7195 aan CO2.

Doel 14: Leven in het water

In Italië investeert het WWF in het Bosco Pantano di Policoro  in een herstelcentrum voor zeeschildpadden. We plannen hier een geleide tour door het gebied en een bezoek aan het dierenopvangcentrum.

Doel 15: Leven op het landDoel 15 ok

We startten in 2019 met een onderzoek naar dierenwelzijn op reis. We bevroegen deskundigen en startten met het screenen van onze programma’s. In 2020 gaan we hiermee verder.

Doel 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Door de organisatie van een inspraakmoment voor reisbegeleiders, online bevraging van al onze stakeholders en het opzetten van nieuwe werkgroepen (duurzaamheid, vorming & beleid) proberen we iedereen te betrekken en zo transparant mogelijk te communiceren!

Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

KrisKras werd ‘Pulsegenoot’ in 2019. Transitienetwerk Pulse zet zich in voor het sneller bereiken van een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving door de sectoren cultuur, jeugd en media te verbinden. Daar werken wij graag aan mee!