10 must do’s in Praag

10 must do’s in Praag

Stefaan geeft je zijn 10 tips om een bezoek aan Praag nóg onvergetelijker te maken! Van bier tot een wandeling gegidst door daklozen...

Praag, oftewel Praha, staat bekend als de stad van honderd torenspitsen en verrassend veel groen. De groenzones dringen de stad als het ware binnen over de heuvelruggen. De talrijke hoogteverschillen en de breed kronkelende rivier doorheen Praag, veroorzaken de atypische stedenbouwkundige structuur van deze stad. Samen met de goed bewaarde historische kern, leidt dit alles tot een overvloed aan gezellige en afwisselende locaties.

Voor wie de schoonheid van Praag wenst te ontdekken, zijn er alvast enkele bekende en minder bekende activiteiten:

1.    De Burcht

Vooral in het donker vormt de burcht een idyllisch plaatje vanuit elke hoek van de stad. Beklim je de heuvel, dan kom je terecht in de grootste historische burcht ter wereld. Binnenin vind je tuinen, een kathedraal, kleine gangetjes, en het kantoor en huis van de president. Wappert de vlag hoog bovenop de burcht, dan is hij thuis.

Er wordt gezegd dat elke president een beetje grootheidswaanzin krijgt nadat hij zijn intrek heeft genomen in zijn nieuwe stek, met Praag aan zijn voeten. Vanop de burchtheuvel is het uitzicht over Praag dan ook adembenemend.

burcht

2.    De Karelsbrug

De prachtige Karelsbrug vormt reeds eeuwenlang een druk bewandelde verbinding tussen de burcht en het oude stadsgedeelte. De flanken zijn gedecoreerd met standbeelden en oude lantaarnpalen, waardoor je je zelfs even in een sprookje waant. Overdag vind je op de brug voornamelijk toeristen, kraampjes en muzikanten.

Wens je optimaal te kunnen genieten van het mooie uitzicht op de burcht of op de Moldau, bezoek de brug dan vroeg in de morgen of laat op de avond. Sta je graag in de belangstelling, betreed dan dit stukje cultureel erfgoed met je auto. Zo haalde ook een Chinese toerist enkele jaren geleden de voorpagina van alle kranten, toen hij met zijn huurwagen een ritje maakte over de brug.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3.    Een overvloed aan bier

Je zal het vlug merken, Tsjechen komen graag samen op café. Dit gaat altijd gepaard met hun liefde voor bier.

In de Tsjechische Republiek zijn een pak brouwerijen waar uitstekende pils gebrouwen wordt. Het brouwen van pils ontstond dan ook in de stad Plzeň, op zo’n uurtje van Praag. Dat Tsjechen trots zijn op deze roots, laten ze heel graag blijken. Het gemiddeld bierverbruik per Tsjech bedraagt maar liefst 148 liter per jaar, een waar wereldrecord. Ter vergelijking, de Belg doet het heel wat rustiger met een gemiddelde van ‘amper’ 74 liter.

Opgelet: Een pintje is standaard een halve liter, en doorgaans krijg je een verse pint wanneer je glas bijna leeg is. Vergeet niet om een fooi te geven voor deze uitstekende bediening. Dit wordt dan ook in elk restaurant en café verwacht.

4.    De ideale combinatie bij bier: Tatarák, oftewel Tartaar!

Een bord tartaar bestel je om te delen met vrienden. Je krijgt het geserveerd met bruin geroosterd brood en teentjes look. Bekras het brood eerst met de look en beleg het vervolgens met de Tatarák. Soms krijg je alle ingrediënten afzonderlijk op een bord en kan je de tartaar mengen naar eigen smaak. Handig.

5.    De nationale sport: Paddenstoelen plukken

In het najaar zie je heel wat mensen met een rieten mand in het bos om paddenstoelen te plukken. Er bestaan echter heel wat paddenstoelvarianten. Het herkennen van de eetbare soorten wordt overgedragen van generatie op generatie. Neem voor de zekerheid een gids mee, of ga achteraf gewoon langs bij het ‘Mushroom Advice Centre’, waar een expert jouw collectie nauwgezet zal sorteren. Na het plukken kan je in je hostel de paddenstoelen klaarmaken en nuttigen met brood. Zo heb je alvast een heel goedkope en lekkere snack. Een ideaal bos om van start te gaan is ‘Kunraticky Les’. Deze plek is vanuit het stadscentrum te bereiken met de metro.

6.    De Lennon- wall, meer dan graffiti

Sinds 1980 wordt deze muur volgepropt met teksten van The Beatles, portretten van John Lennon, en symbolen van vrede, liefde en vrijheid. De muur kwam er als protest tegen het communisme in Tsjecho-Slowakije. Tijdens dit regime waren Westerse popsongs verboden. Voornamelijk de liedjes van Lennon beloofden te veel vrijheid, wat hier niet bestond. Sommige muzikanten belandden zelfs in de cel voor het spelen van deze liederen.

Sindsdien verandert de lange muur constant van gedaante. De muur werd meermaals wit geschilderd door de overheid, maar telkens was de muur de volgende dag opnieuw gevuld met poëzie en bloemen. Het communistische regime brak uiteindelijk in 1989, maar de muur zal eeuwig blijven bestaan als herinnering aan deze gesloten periode.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7.    De astronomische klok

Het bestaan van deze klok is een klein wonder op zich. Het is de oudste astronomische klok die nog steeds perfect werkt. Sinds 1410 kan je op deze klok het uur lezen aan de hand van ‘De wandeling van de apostelen’. Daarnaast geeft de klok ook de positie van de zon en maan aan, en in welke maand we ons bevinden. De legende zegt dat de bedenker van de klok, na constructie blind werd gemaakt. Zo werd het onmogelijk om in andere steden dezelfde gedetailleerde ambacht na te bootsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8.    Aan de oevers van de Moldau: Naplavka

Gezelligheid troef! Als er niet afgesproken wordt in een bar, dan vormen de rivieroevers de locatie bij uitstek. Op warme zomeravonden komen hier talrijke Tsjechen samen. Slechts een handvol toeristen kennen deze levendige plek. Er wordt muziek gespeeld en drank verkocht, maar ook eigen proviand is uiteraard toegestaan. Het nachtelijk uitzicht op de burcht draagt extra bij tot de gezelligheid van deze plek.

Elke zaterdagvoormiddag wordt er aan de oevers ook een heuse ‘farmers’ market’ gehouden. Hier kan je naar hartenlust Tsjechische specialiteiten uitproberen. Enkele voorbeelden zijn huisgemaakt brood, Tsjechische wijn en bier, gulash, en gebakjes.

9.    Josefov, de Joodse buurt

Praag kent een rijke Joodse geschiedenis sinds de middeleeuwen. In de 18de eeuw waren Joden goed voor een kwart van de Praagse bevolking. Ze werden verplicht samen te leven in Josefov, de ‘Joodse ghetto’. Door een explosieve groei van Joden in Praag, werd deze buurt een complete warboel. Denk daarbij aan kleine straatjes, bijgebouwen, en slechte riolering. Daarom werd deze buurt volledig herbouwd in de 19de eeuw.

Enkel belangrijke historische gebouwen bleven onaangetast. Onder meer 6 synagogen en een Oud Joods kerkhof vormen vandaag de best bewaarde Joodse monumenten van Europa. Zelfs tijdens de Duitse bezetting bleef alles onaangeroerd door een lugubere beslissing van Adolf Hitler. Hij wou deze buurt inrichten als een ‘museum voor een uitgestorven ras’. Straffe kost, maar zeer zeker het bezoeken waard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10.    Bonustip: Gegidste wandeling door daklozen

In 2012 hebben enkele studenten een vzw opgericht om daklozen een handje vooruit te helpen. Vanuit de vzw worden gegidste wandelingen georganiseerd. Tijdens een wandeling word je door een dakloze op sleeptouw genomen doorheen de stad.

Elke dakloze gids heeft een eigen persoonlijk parcours uitgestippeld. Hij neemt je mee in zijn leefwereld, en vertelt je daarbij over de uitdagingen, de conflicten, en de hoop in de Tsjechische hoofdstad. Geen enkele wandeling is dezelfde. Zo neemt bijvoorbeeld Zuzka je mee op een wandeling over het drugslandschap in Praag, van in het communisme tot nu. Ondra, een gitarist, brengt je dichter bij het leven van de straatartiesten. Karim neemt je dan weer mee in de Praagse onderwereld. Alle mogelijke wandelingen kan je bekijken op pragulic.cz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auteur: Mathias Vanluchene