Ecodriving! Ben jij al mee?

Ecodriving! Ben jij al mee?

Ongeveer 30% van de KrisKras-reizen vertrekt met de minibus. Veel voordelen, maar autorijden is ook belastend voor het milieu. Toch kan je je steentje bijdragen en aan ecodriving doen. 

Het uitgangspunt van ecodriving is dat er gemiddeld 10% brandstof wordt bespaard en dat ook de CO2-uitstoot en andere emissies worden beperkt. Bovendien zorgt ecodriving er voor dat door defensief en anticiperend te rijden de verkeersveiligheid verhoogt.

Wat is jouw rijstijl?

Wanneer je aan Ecodriving wil doen is het nodig dat je eerst naar je eigen rijstijl kijkt. Zo is het belangrijk dat je goed nadenkt over wanneer je de auto neemt. Wanneer je even naar de stad 2 kilometer verderop moet, zijn er andere oplossingen dan de auto. Ken je de benenwagen nog? Misschien kan je hem contacteren, hij is het meest milieuvriendelijke vervoermiddel dat er is. Verder denken wij ook nog aan carpoolen, fietsen, openbaar vervoer,… 

Wist je dat sneller schakelen voor minder brandstof zorgt tijdens het autorijden? Bij benzinewagens is het aangewezen om bij 2500 toeren te schakelen, bij dieselwagens op 2000 toeren. Wanneer je wagen zijn snelheid bereikt heeft, rij dan in een zo hoog mogelijke versnelling. 

Hou het verkeer ook steeds in de gaten. Wanneer je ziet dat er in de verte een verkeerslicht of rondpunt is, laat dan gaspedaal los en laat de wagen in deze versnelling uitbollen. Vermijd om te remmen. Door te remmen verlies je energie die juist door de motor is opgewekt. Hierbij kies je ook voor de juiste snelheid. Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik. Het brandstofverbruik stijgt zelfs exponentieel naarmate je nog sneller gaat.

Maak er een gewoonte van om bij een korte stop de motor stil te leggen. Doe dit vanaf het moment dat je langer dan dertig seconden stilstaat. Het kan niet de bedoeling zijn om de motor te laten draaien wanneer je een krant gaat kopen. 

Daarnaast is het ook aangewezen om goed de weg te kennen. Vervuil het milieu niet door omwegen te rijden doordat je de weg niet weet. 

Hoe eco is je wagen?

Een tweede belangrijk iets is de auto zelf. Hier volgen enkele tips voor een duurzame auto. 

Onderhoud van je wagen is zeer belangrijk. Een slecht onderhouden auto rijdt ten eerste minder vlot en vervuilt tot vijf procent meer. 

Op vakantie heb je bagage nodig. Toch is het belangrijk je hierin te beperken. Een fietsenrek en bagage op het dak verhogen de luchtweerstand. Ook bij extra gewicht gaat je verbruik omhoog. 

Als laatste willen we ook nog zeggen dat je de bandenspanning van je auto maandelijks dient te controleren. Een lage spanning zorgt voor meer verbruik en bovendien minder grip op de weg. 

In 2016 bood KrisKras al eens een vorming Ecodriving aan voor haar reisbegeleiders. Zij leerden om te anticiperen in het verkeer, wat leidt tot veiliger en meer ontspannen autorijden. Deze actie kaderde in het Charter Duurzaam Ondernemen van De Provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. VOKA. Ook in 2017-2018 staan er weer nieuwe acties op het programma! 

Bronnen: 

  • http://robsleeuwen.blogspot.be/ 
  • http://houstongreenchamber.org/aaa-released-2014-annual-green-car-guide/ 
  • http://www.mobimix.be/rijgedrag/zuinig
  • http://ecolife.be