Wie van vier Canarische Eilanden

Wie van vier Canarische Eilanden

La Gomera, Fuerteventura, Gran Canaria of Tenerife? Wat is het verschil tussen deze vier en waarvoor moet je kiezen? De komende maanden reist KrisKras naar 4 verschillende Canarische Eilanden

Tenerife: Het belangrijkste herkenningspunt van Tenerife is de 3718 meter hoge Pico del Teide,  de hoogste berg van heel Spanje. De streek rond de vulkaan is beschermd natuurgebied en bestaat uit gitzwart lavalandschap, zwavelvelden, rotsformaties en wijngaarden. Andere bijzondere natuurgebieden op Tenerife zijn het groene Anaga gebergte in het uiterste noorden en de Masca kloof in het noordwesten van het eiland. De wandelroute door de kloof richting kust is pittig maar schitterend. Als je dan toch het onbedorven Tenerife aan het verkennen bent, doe dan ook zeker de stad La Laguna aan. Deze wat grotere stad ligt vlakbij de hoofdstad Santa Cruz en het hele historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
La Oratava of Garachico zijn twee pittoreske dorpjes met smalle straatjes omgeven door de typisch Canarische wit- of in pasteltinten gekalkte huizen met natuurlijk een charmant kerkje als middelpunt.

De bijnaam ‘La Isla Redonda’ dankt La Gomera (ca. 370 km2) aan haar ronde vorm. Het kleine eiland met zijn weelderige en groene natuur ligt ten westen van Tenerife. Op La Gomera vind je geen zon-, zee- en strandtoeristen. Het eiland staat vooral bekend als wandeleiland. Ook heerst er nog altijd een hippie-sfeertje. De kust bestaat vooral uit rotsen en kliffen. In het Parque Nacional de Garajonay vind je één van de oudste laurierbossen ter wereld.
Het hoogste punt van het eiland is de op 1487 meter hoogte gelegen Alto de Garajonay. Vanaf de hoogvlakte in het midden van het eiland lopen 50 diepe kloven (barrancos) richting de kust. In het zuidoosten is de vulkanische oorsprong van La Gomera goed te zien bij de drie rotsformaties Roque de la Zarzita, Roque de Ojila en Roque Agando. Bijzonder zijn ook de talloze valleien, de fotogenieke landbouwterrassen op berghellingen en de vele palmen die je overal op het eiland vindt.

Fuerteventura is het eiland met een vrijwel altijd aanwezige zon en wind. Ofwel; surfers paradise! Parque Natural de Corralejo in het noorden van het eiland bestaat uit uitgestrekte zandduinen en je vindt er de mooiste stranden en de beste surfspots. Ook de stranden bij El Cotillo, La Pared en Sotavento in het zuiden zijn gewild bij surfers. Maar Fuerteventura is er ook voor natuurliefhebbers. Uitstrekte landschappen met alle zandtinten
Waar de golven in het noorden van het eiland nogal ruig kunnen zijn vind je in het zuiden fijne zandstranden in beschutte baaien met mooie groene badplaatsen als Costa Calma, Morro Jable en Jandía. Naast het bij surfers zeer geliefde Corralejo natuurpark vind je in het zuiden het Parque National de Jándia, een perfect park voor eindeloze wandeltochten met prachtige uitzichten. Het park zelf bestaat uit steile heuvels en kliffen afgewisseld met een woestijnachtig duinlandschap. Leuke (bad)plaatsen op het eiland zijn het witte dorp El Cotillo in het noorden, het charmante plaatsje Betancuria en Caleta de Fuste, een ideaal vakantieoord voor gezinnen in het oosten.

Gran Canaria
Naast de heel toeristische kanten van het eiland is het binnenland van Gran Canaria één en al rust. Dit is een ruw vulkanisch eiland met eindeloze wandelmogelijkheden, De hoofdstad Las Palmas met haar historische wijk La Vegueta is door UNESCO beschermd. Een bezoek aan het huis van Christoffel Columbus en de Santa Ana kathedraal lonen écht de moeite.
Volgens veel reisgidsen is Teror het mooiste dorpje van het eiland maar dat kan zeker wedijveren met Gáldar.
Op vlak van natuur valt er heel wat te ontdekken. In het uiterste zuiden heb je de duinen van Maspalomas. Hier waan je je echt in de woestijn en kan je prachtig wandelen tussen kust en duinen.
 Vanuit het zuiden leidt de GC 60 naar de Grand Canyon. Een prachtig landschap van uitgesneden dalen en kloven waardoor je je net in het wilde westen waant.
Puerto de Mogan in het westen is een dorpje met witte en felgekleurde huisjes die versierd zijn met heel veel bloemen. In de vissershaven kan je kiezen welke vis je op je bord wil.
De Barranque de Guayadeque in het Oosten kan je helemaal door rijden. Hier hangt een tropische sfeer en passeer je nog veel rotswoningen.