Waarom wij op 'sneeuwreis' gaan en niet op 'skireis'

Waarom wij op 'sneeuwreis' gaan en niet op 'skireis'

KrisKras heeft verschillende toffe sneeuwreizen op het programma staan!
‘Sneeuwreizen’ dus, geen skireizen. En dat is een bewuste keuze.

Waarom gaat KrisKras niet skiën?

Er zijn verschillende redenen waarom we bij KrisKras geen skireizen aanbieden. Die hebben te maken met onze duurzame visie, op vlak van milieu en klimaat, maar ook op vlak van mensen, dieren en economie. 

- We willen graag iets anders aanbieden dan het typische weekje skiën. Winterse landschappen zijn zo divers!

Waarom zou je je beperken tot de skipistes, als een besneeuwd landschap zoveel meer te bieden heeft? Daarom gaan wij in de sneeuw wandelen (met raketschoenen of zonder), gaan we sleeën, snowtuben (met zo’n rubberen band!), ijsklimmen op een bevroren waterval, langlaufen, doen we een tocht met een huskyslee, of nog zoveel meer.

- Om skipistes aan te leggen, worden veel bomen gekapt. In de zomer blijven er kale hellingen zonder begroeiing over. Voor de aanleg van skipistes worden leefomgevingen verstoord, en worden zelfs delen van bergen met explosieven opgeblazen om ruimte te maken voor mooie pistes en resorts. Met natuurlijk alle gevolgen van dien voor de daar aanwezige dieren en planten. Natuurlijk heeft élke activiteit impact op de omgeving. Geen skireizen aanbieden is één keuze die we maken om die impact te proberen verminderen.

- De gebieden die we op onze sneeuwreizen bezoeken zijn veel minder druk dan de skipistes. Dat is niet alleen aangenamer om in de natuur te vertoeven, maar het biedt ook meer kans op 'echt' contact met locals.

- Als er eens geen dikke laag sneeuw ligt, hoeft er voor ons geen kunstmatige sneeuw voorzien te worden. Het gebruik van sneeuwkanonnen is omstreden vanwege de milieuaspecten: het energieverbruik, het waterverbruik en de afkoeling van de ondergrond waardoor het groeiseizoen ter plekke enkele weken verkort wordt.

-Als er toevallig geen sneeuw zou liggen in die periode kunnen veel van onze activiteiten gewoon doorgaan. Dan gaan we gewoon klimmen in plaats van te ijsklimmen, genieten we van een gewone wandeltocht in plaats van één in de sneeuw,… 

Wat doen we dan wel?

Wintersport is niet enkel skiën, dat is wel duidelijk. Geniet dus samen met KrisKras van een diverse wintervakantie vol toffe activiteiten! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Wandelen met sneeuwraketten: Aosta, Zwitserland, Noors Lapland, Oost-Canada, Zweeds Lapland, Aosta, Tromsø
  • Glamping in de sneeuw: Zweeds Lapland
  • Snowtubing: Salzburgerland, Oost-Canada
  • Hondensleetocht:  Husky-expeditie in Noors Lapland, Zweeds Lapland, Oost-Canada, Tromsø
  • Rendiersleetocht: Tromsø
  • Sleeën: Zwitserland, Oost-Canada, Aosta, Salzburgerland
  • IJsklimmen: Aosta
  • Langlaufen: Aosta, Salzburgerland, Tromsø, Zwitserland, Zweeds Lapland
  • Op zoek naar het noorderlicht: Zweeds Lapland, Tromsø, Noors Lapland

En de typische gezelligheid van een wintersportvakantie krijg je er natuurlijk zomaar bij! 

Bekijk hier alle KrisKras sneeuwreizen komende winter.