Reizen naar een rode zone

Reizen naar een rode zone

Tot nu toe reisde KrisKras tijdens de coronacrisis enkel naar groene en oranje zones, en niet naar rode. Na rijp beraad hebben we besloten om hier vanaf dinsdag 10 augustus meer nuance in te brengen.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, overheden maken onderscheid tussen kleurcode rood en donkerrood, en natuurlijk is ook de ene reis de andere niet. Je kan een citytrip naar een drukke stad niet vergelijken met een wandelreis in de open natuur, hoewel het duidelijk is dat het risico op een eventuele besmetting bij die laatste reis een stuk lager ligt.

Reis per reis de situatie bekijken

In plaats van reizen naar rode zones dus automatisch te annuleren, bekijken we de situatie vanaf nu reis per reis.

We houden hierbij onder andere rekening met het type reis en het programma van de reis. Een kampeerreis met eigen vervoer waarbij er weinig contact is met mensen buiten de groep, zal eerder groen licht krijgen dan een citytrip naar een drukke stad. Het spreekt voor zich dat wij de beslissing of een reis kan doorgaan in een bepaalde rode zone heel goed overwegen en absoluut geen onnodige risico’s nemen!

In sommige gevallen kan het programma gewijzigd worden om de reis covid-proof te maken. Bij belangrijke wijzigingen aan het programma brengt de reisbegeleider je op de hoogte.

Om veiligheid binnen de groep te garanderen, moet elke deelnemer aan de reis ofwel volledig gevaccineerd zijn (+1/2 weken, afhankelijk van je vaccinmerk) of een recente negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Ben je nog maar gedeeltelijk gevaccineerd of vertrekt de reis voordat de voorgeschreven wachttijd na je 2e vaccinatie verstreken is? Ook dan moet je een PCR-test laten doen. Het kan dan ook zijn dat je op de bestemming bijkomend tussentijdse PCR-testen moet afleggen. De kosten daarvoor zijn voor eigen rekening. Volledig gevaccineerd op reis vertrekken, geniet dus zeker de voorkeur.

En wees gerust: de reisverzekering die is inbegrepen bij je reis, geldt ook bij reizen naar een rode zone.

Wat bij terugkeer uit een rode zone binnen de Europese Unie?

-Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Dan moet je niet in quarantaine en je ook niet laten testen.

-Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Dan moet je je laten testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Je gaat in quarantaine tot je je negatief testresultaat krijgt (meestal 1 dag). 

Wat bij terugkeer uit een rode zone buiten de Europese Unie?

-Heb je een vaccinatiecertificaat? Dan moet je je laten testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Je gaat in quarantaine tot je je negatief testresultaat krijgt (meestal 1 dag). 

-Heb je geen vaccinatiecertificaat? Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en 7 nadat je thuiskomt van je reis. (Er zijn enkele landen waarvoor dit niet zo is. Je vindt deze lijst op info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/)

Annulatie

Wil je zelf je inschrijving annuleren voor een reis naar een rode zone waarvan wij oordelen dat ze veilig kan doorgaan? Voor reizen geboekt vanaf 10 augustus 2021, gelden de normale annulatietermijnen en -kosten.  Schreef je je voor 10 augustus in, dan geldt onze eerdere policy i.v.m. rode zones en kan je kosteloos annuleren.