Zin om weg te dromen? Bekijk online afbeeldingen van ‘Ponta da Piedade’ of Tavira. Het uiterste zuiden van Portugal is de ideale bestemming voor wie houdt van een gevarieerde vakantie! Bovendien is het voorjaar de ideale reisperiode, dankzij het milde zeeklimaat.

Uitgelezen mix

Deze reis is een aaneenschakeling van gezellige stadjes, natuurpracht, de ruige zee en okerkleurige rotsen, vanuit een actieve invalshoek. Daarnaast maken we voldoende tijd vrij om te genieten van een pastel de nata of een andere lokale specialiteit op een terrasje. 

Bewegen in de natuur

We pakken het ook sportief aan. Zo fietsen we samen met een gids door het natuurgebied van de Ria Formosa langs lagunes en zoutpannen. Een wandeldagtocht in de Serra Monchique leidt ons via oude ezelspaden langs sinaasappelgaarden en amandelbomen. Met de kajak peddelen we ons een weg tussen zeegrotten en samen met een marinebioloog gaan we de zee op om dolfijnen te spotten. 

Zegt je dat wel iets?

Hou je ook van historische, ommuurde stadjes verkennen, lokale markten bezoeken en wandelen doorheen prachtige landschappen? Dan is deze reis beslist voor jou! We vliegen naar Faro en reizen ter plaatse met bus en trein. Slapen doen we in hostels.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

op een paar uur in Faro

We springen in Brussel op het vliegtuig naar Faro, de hoofdstad van de Algarve. Net voor we landen zie je al het beschermde natuurgebied van Ria Formosa met z’n wadden, zoutpannen, schiereilandjes en lagunes. 

Nadat we ons geïnstalleerd hebben in het hostel, verkennen we de oude, ommuurde binnenstad van Faro. We slenteren rond in de verkeersvrije straten en dineren in een van de gezellige restaurants aan de binnenhaven van Faro. De ondergaande zon maakt het plaatje compleet.

dag
02

uitstap naar Tavira en olijfolie vers van de pers

Met het openbaar vervoer reizen we verder naar Tavira. Onderweg stoppen we voor een rondleiding op een olijfgaard waar we alles vernemen over de productie van olijfolie. Nadien mogen we natuurlijk proeven. Tavira is misschien wel de mooiste en charmantste stad van de Algarve. Ooit was het een Romeinse haven, later een Moorse vestingstad. Dankzij de tonijnvisserij bloeide Tavira rond de 17e eeuw uit tot de belangrijkste handelsstad in de Algarve. De rijkdom van toen zie je terug in de bouwstijl van herenhuizen en kerken. Vanuit het Castelo dos Mouros krijgt je een mooi uitzicht over de stad. Ondanks het toenemende toerisme heerst hier nog een relaxte en authentieke sfeer. 

’s Avonds keren we terug en we overnachten in Faro.

dag
03

fietsend langs de kust

Samen met een gids fietsen we vanuit Faro naar de ‘salinas’ in het natuurpark Ria Formosa. We volgen de Ecovia Litoral langs de kust en stranden van de Algarve. Gewapend met een verrekijker proberen we vogels te spotten. Sowieso zullen we genieten van het landschap van moerassen, kanaaltjes en eilandjes. Voor we terugkeren, rusten we uit op het mooie zandstrand van Praia de Faro.

In de namiddag zetten we onze reis verder westwaarts naar Praia Da Rocha, een van de meest gefotografeerde stranden op postkaarten. Je snapt meteen waarom. Het is een van de mooiste stranden van de streek, gelegen aan de voet van indrukwekkende rotsen. Tijdens een wandeling langs de kliffen en het strand kunnen we volop deze prachtige omgeving in ons opnemen. 

We overnachten in een tof hostel in de buurt.

dag
04

een dolfijne dag!

Bereid je voor op een van de hoogtepunten van deze reis: dolfijnwatchen! Tuimelaars ken je misschien al van in een zoo of dolfinarium, maar wij gaan ze in hun natuurlijke habitat bewonderen. Een marinebioloog geeft meer uitleg. We varen ongeveer anderhalf uur rond op zoek naar deze bijzondere dieren. Breng een waterdichte jas mee voor als de dolfijnen beslissen om ons te trakteren op een ‘verfrissing’. 

In de namiddag verkennen we Silves. Volgens de Arabische kronieken een plaats van ‘stralende schittering’, nu een bloeiend stadje dankzij zijn citrusgaarden, landbouw en toerisme. Vanaf de kantelen van het rode Castelo genieten we van een uitgestrekt uitzicht. Ook in de kathedraal kijken we even rond. Al slenterend door de steegjes met kleurige huisjes ontdekken we nog resten van de oude stadsmuur. In het centrum voor islamitische kunst vernemen we meer over de Moorse overblijfselen en de prachtige azulejos of wandtegels in de streek.

dag
05

wandelen in de Serra de Monchique

Vandaag trekken we het binnenland in, naar het fantastische natuurgebied van de Serra de Monchique. Samen met een gids wandelen we in deze stille en groene omgeving langs eeuwenoude ezelspaden. Geurige wilde bloemen, eucalyptus- en dennenbomen prikkelen onze zintuigen. Ook vijgen- en amandelbomen en sinaasappelgaarden vormen ons decor. 

Van al dat lekkers krijgen we honger! We lunchen op een leuk terras in het dorp Monchique. Onderweg passeren we een oud klooster en genieten we van het geweldig uitzicht over de vallei. Na ongeveer 11 km wandelen zoeken we onze volgende uitvalsbasis Lagos op. We verkennen de steegjes van de charmante oude stad en we vinden hier zeker een heerlijk restaurantje om bij te praten over onze avonturen van vandaag.

dag
06

per kajak en te voet door okerkleurige rotsformaties

Hopelijk is iedereen goed uitgerust, want vandaag trotseren we de zee per kajak en peddelen we langs de gouden kustlijn. We varen onder enkele zeegrotten door, relaxen op een klein verborgen strandje en nemen met onze snorkels ook een kijkje onder water. 

Daarna maken we alweer een schitterende wandeling. Ditmaal stappen we vanuit Lagos naar de Ponta da Piedade. Het decor van vandaag bestaat uit okerkleurige, grillige rotsformaties en mooie kreken. Het zachte gesteente erodeert makkelijk onder invloed van water en wind.

dag
07

relax, dit is Lagos

Lagos heeft keuze te over om te genieten van onze laatste dag. Hoe je die wil invullen, bepaal je zelf. Rondslenteren op de mercado municipal, een stadswandeling langs de muralhas, een bezoek aan de voormalige slavenmarkt of gewoon souvenirshoppen in een van de vele leuke winkels? Daarna nemen we de trein naar Faro, waar we onze laatste nacht doorbrengen. Deze universiteitsstad kent een bruisend uitgaansleven, laten we ons nog een laatste keer gaan.

dag
08

het laatste ontbijt

Na het ontbijt breekt alweer de tijd aan om terug te keren. Op de luchthaven nemen we nog een laatste keer afscheid van het wondermooie Portugal en vliegen we huiswaarts. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Faro (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hostel)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • fietstocht met gids (3u)
 • boottocht dolfijnspotten (1u30)
 • wandeling met gids (4u) incl lunch
 • zeekajakken en snorkelen met gids (3u)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 200
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actief: 1 fietstocht (3u), 1 wandeling van 6 km en  2 wandelingen van 10 km, zeekajak en snorkelen (3u)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 19 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden