Tijdens deze rondreis door het uiterste Zuiden van India combineren we de tempels van Tamil Nadu met het weelderig groene Kerala.

Tamil Nadu: tempelweelde, hindoecultuur & spiritualiteit 

Vanuit Chennai trekken we zuidwaarts naar Mamallapuram, een levendig vissersdorp met indrukwekkende strandtempels en rotssculpturen. Prachtige stranden zijn de uitgelezen plek voor onze eerste surf- en yogalessen. We staan niet enkel op een surfplank maar laten deze reis ook onze smaakpapillen werken. Kruiden, foodtours, kookworkshop, streetfood… het passeert tijdens deze reis allemaal de revue.

We zetten onze tocht verder richting Madurai, het kloppend hart van Tamil Nadu, met de Sri Meenakshi Temple. Je kan er uren ronddwalen in de bazaars, geleid door scherpe geuren, felle kleuren en indringende gezangen.

Het land van de kokosnoten: Kerala 

Na deze intense onderdompeling in de hindoe-cultuur, ontdekken we in Kerala (‘het land van de kokosnoten’) een ander facet van Zuid-India: eindeloze ongerepte natuur. De uitgestrekte zandstranden worden geflankeerd door dichte palmwouden. We worden er ondergedompeld in het lokale dorpsleven. 

Overweldigende jungle en culinaire superlatieven 

In Periyar, het grootste natuurreservaat van Zuid-India, trekken we de jungle in. De groene uitlopers van de Ghats zijn bedekt met koffie-, thee- en rubberplantages. Hier kweekt men de meeste gegeerde specerijen ter wereld. Andere geneugten vinden we in de Zuid-Indische keuken, die door het rijke aanbod van verse ingrediënten tot de meest geraffineerde van India behoort. 

Klaar voor deze onvergetelijke rondreis boordevol indrukken, geuren en kleuren? 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

Brussel – Chennai

We stappen op het vliegtuig voor een vlucht van Brussel naar Chennai. Na een nachtvlucht en een overstap in Dubai landen we de volgende avond in Chennai waar het 4,5 uur later is dan in België. We gaan rechtstreeks naar ons logement en nestelen ons in een gezellig verblijf. We genieten van een welverdiende rust. Een wondermooi avontuur staat ons te wachten…

dag
03

surflessen en UNESCO werelderfgoed

In de voormiddag reizen we 2 uur verder langs de Coromandelkust, naar het mooie kustplaatsje Mamallapuram. Lokale surfleraars leggen ons de eerste kneepjes van het vak uit. Nadien trekken we – stevig ingesmeerd – met onze plank en wetsuit het water in.  We voelen ons helemaal klaar om de golven te trotseren.

Het dorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de aantrekkelijke mix van zon, zee, zand en luieren kan je hier ook genieten van het culturele erfgoed dat de strandtempels en rotssculpturen te bieden hebben. Vandaag is het dorp nog steeds bekend om zijn steenkappers, dus overal hoor je het tikkende geluid van hamer op steen. 

Overnachten doen we in Mamallapuram.

dag
04

fietsen langs vissers en yoga

Vandaag huren we fietsen en verkennen we de afgelegen strandtempels en de kleine vissersgemeenschappen. Een mooi voorbeeld van Pallava-architectuur zijn de Five Rathas, uit de rotsen gekapte tempels. 

We genieten van de Indische keuken en maken een wandeling langs het strand waar de vissers hun netten binnenhalen. Al eens geproefd van chaï uit een handgemaakt kleien kopje van een straatkraampje? Indiërs slurpen dit de hele dag door…

Vandaag wagen we ons ook aan een eerste yogales op zoek naar innerlijke rust in een land waar nieuwe indrukken nooit ver weg zijn. We slapen als een roos in Mamallapuram.

dag
05
06

tempels in Trichy

Via Chengalpattu nemen we de trein naar Tiruchirappalli (Trichy). We komen aan in de late namiddag en we installeren ons in onze verblijfplaats. Trichy is een levendige stad met buitengewone tempels. We bezoeken Rock Fort tempel, spectaculair gelegen op een 83 meter hoge, uitstekende rots. De ligging en de pelgrimstocht naar boven beloven een bijzondere ervaring. De steile klim op de 437 trappen kan in de hitte best lastig zijn, maar is zeker de moeite waard. Na deze korte maar krachtige inspanning kunnen we verpozen in alle sereniteit: we bezoeken de Sri Ranganathaswamy-tempel en de Sri Jambukeshwara-tempel. Ook de ghats, waar men rituele wassingen doet, zijn een boeiende belevenis.

’s Avonds nemen we de trein naar Madurai waar we overnachten.

dag
07

food tour en mystiek in het oude Madurai

De meest indrukwekkende tempel van Tamil Nadu bevindt zich in Madurai: de Sri Meenakshi-tempel. In het hart van de oude stad ligt dit pareltje van Dravidische architectuur. Deze is van top tot teen bewerkt met kleurrijke afbeeldingen van goden en godinnen, dieren en mythische figuren.

Na alles rustig te hebben ontdekt, verkennen we de binnenstad. Madurai is een van de oudste steden van Zuid-India. Een stad van pelgrims, bedelaars, ossenkarren, heilige koeien, riksjarijders en zakenmannen.

Daarna maken we ons klaar voor een heuse ‘foodtour’. Tijdens deze tour doorkruisen we de stad om de beste culinaire gerechten te proeven in de lokale restaurantjes. We gaan naar plekken waar toeristen niet komen, de echte hidden gems, alles begeleid door een gepassioneerde Indische foodie. Hierna heeft de Indische keuken geen geheimen meer voor ons.

dag
08

Gandhi en markten

Vandaag brengen we een bezoek aan het Gandhi museum, een herdenkingsmuseum dat opgericht werd voor Mahatma Gandhi, de grondlegger van de moderne staat India en wereldberoemd als voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. 

Daarna is er nog tijd om een yogasessie mee te pikken. In de namiddag genieten we verder van al het typische dat Madurai te bieden heeft: bazaars, de groentemarkt, de kruidenmarkt,…

’s Avonds nemen we de nachttrein naar Trivandrum.

dag
09

beachlife in Kerala

Nadat we aangekomen zijn in het uiterste Zuiden van het Indische subcontinent, reizen we een beetje verder naar het strand van Varkala. We komen hier tot rust na onze hectische dagen in de stad.

Vandaag staat er een surfles op de planning. Verder: luieren, snuisteren, lezen, zwemmen. We doen waar we zin in hebben. Waaiende palmen en een mooi uitlopend zandstrand maken het plaatje compleet.

We overnachten in Varkala.

dag
10

magie op het water

We staan vroeg op vandaag. We beleven the Golden Hour tijdens zonsopgang, vanop het water. Prachtige foto’s gegarandeerd! Reken op drie uur kajakplezier met gids en een sprookjesachtig decor doorheen de binnenwateren en meren van Kerala. De echte waaghalzen kunnen vandaag misschien (optioneel) paragliden.

We overnachten een laatste keer in Varkala.

dag
11

Kollam - Alleppey

’s Morgensvroeg stappen we op de trein naar Kollam om daar de boot naar Alleppey te nemen. Kollam is een rustige handelsstad en een van de oudste havensteden in de Arabische zee. Een prachtige trip met de boot brengt ons bij de groene backwaters die  typisch zijn voor Kerala, kokospalmen, cashewplantages en traditionele dorpen.

In Allepey wandelen we langs de schaduwrijke lanen, omgeven door grote en kleinere kanalen. We krijgen een beeld van het dagelijkse leven aan de oevers en genieten van de rust van de dorpen.

dag
12

rust en yoga

Vandaag is er tijd om even te rusten met een gezamenlijke yogasessie. Zij die willen kunnen een tempel bezoeken of souvenirs scoren in de vele smalle steegjes. 

dag
13

traditionele dans in Kumily

We rijden door naar de Western Ghats naar Kumily. We verkennen het stadje en ’s avonds gaan we naar een Kathakali-voorstelling. Dit is een typische dansvorm die zijn oorsprong vindt in Kerala zelf. De beschilderde maskers en verfijnde kostuums van de dansers maken het een prachtig spektakel. 

dag
14

jungletocht, bamboe raften en olifanten

Periyar Wildlife Sanctuary is een nationaal park in Zuid-India in de bergen van de Western Ghats. Beschermd natuurgebied (zo’n 750 km²) bewoond door bizons, wilde beren, languren, meer dan 1000 olifanten en een vijftigtal tijgers zijn de toppers van dit park. Onze gids leidt alles in veilige banen. Verkoeling vinden we op onze bamboorafts. 

Onze slaapplaats bevindt zich in Kumily.

dag
15

kruidenwandeling en Indiase kookles

Vanille, kaneel, muskaatnoot, kardemom, kruidnagel, peper…Het wordt een pittig gekruid dagje: vandaag staat een spice tour op het programma. Kleine tuintjes en grote plantages geven je een idee van het productieproces: van de oogst tot de verwerking. De geuren doen ons watertanden. Al zin in een van de vele heerlijke curry’s die daarmee in de Indische keuken worden bereid? We gaan zelf aan de kookpotten staan. Het wordt smullen, bijkruiden, proeven, ervaren... Jij zal zeker indruk maken bij het thuisfront met je nieuwe kook-skills!

dag
16

verfrissing en thee in Munnar

In de ochtend nemen we de bus naar Munnar, een hillstation. We laten de vochtige warmte van het laagland achter ons en genieten van frisse berglucht, rollende groene heuvels en steile bergspitsen. Munnar is het centrum van ’s werelds hoogst groeiende theeplantages. Je vergaapt je aan frisgroene theeplantages, kleine dorpjes, watervallen en een schitterend berglandschap. 

dag
17

Munnar en omgeving

We wandelen de volledige dag in de omgeving rond Munnar en brengen ook een bezoek aan het theemuseum. ’s Avonds kunnen we bijvoorbeeld een Hindi-film meepikken en genieten van het aanstekelijke enthousiasme van de Indische toeschouwers. We slapen nog een nacht in Munnar.

dag
18

Kochi

Vroeg op weg met de bus! Dit keer gaat de reis naar Kochi (Cochin). We zigzaggen door de bergen om af te dalen naar het rustige Fort Cochin. 

Deze stad is al meer dan 600 jaar een trefpunt voor handelaars en reizigers. Het is nog altijd de levende getuige van zijn gevarieerde verleden: grote vierkante visnetten aan de waterkant, een 16de-eeuwse synagoge, oude moskeeën, Portugese huizen en vervallen paleizen van de Britse Raj. Het resultaat is een mix van elementen uit middeleeuws Portugal en Holland en Britse Country huizen, neer geplant aan de groene Malabarkust. We wandelen door het koloniale verleden, scoren de laatste souvenirs, zitten neer aan de waterkant en genieten 100% van onze laatste dag met chai, kokoscurry en een lassi.

dag
19

vlucht naar Brussel

Met 1001 nieuwe indrukken nemen we afscheid van India. In de voormiddag boarden we richting België. Daar komen we ’s avonds aan, met een nieuwe groep vrienden en een reisavontuur om nooit te vergeten. 

We maken ongetwijfeld al plannen om elkaar terug te zien & misschien droom jij al van een nieuw KrisKras-avontuur?!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Chennai/Cochin-Brussel
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (guesthouses, hostels, lokale B&B’s, kleinschalige hotels…)
 • fietstour Mamallapuram (incl. gids)
 • toegang Five Rathas, Rock Fort en tempels Trichy, Meenakshi tempel + gids
 • 2 x surfles + huur wetsuit / materiaal
 • foodtour in Madurai (incl. eten)
 • Gandhi museum
 • sunrise trip Varkala
 • Periyar tour (incl. gids, bamboo raften & lunch)
 • spicetour Kumily
 • bezoek theemuseum
 • hiking Munnar
 • Kathakali-dansvoorstelling
 • yogalessen (x3)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • kostprijs visum
Reisbudget
€ 320
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Fietsen, kajak, surflessen, yoga, wandelen, bamboe raften. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 180 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT (min. 6 maanden geldig vanaf datum van binnenkomst)

Onze voorwaarden