De wervelende hoogtepunten van Vietnam zijn een traktatie voor velen: de cultuurzoeker, de natuurliefhebber en de sportieveling. Niet te vergeten worden onze smaakpapillen duchtig verwend door de overheerlijke Vietnamese keuken. Er staan 2 food tours om je vingers van af te likken op het programma, we volgen een authentieke kookles en smullen elke dag van Vietnamese lekkernijen.

Aangrijpende geschiedenis

Een rondleiding in de Vinh Moc tunnels,  een ondergrondse netwerk waar 90 gezinnen woonden tijdens de oorlog grijpt je naar de keel. Vanuit het idyllische Hoi An bezoeken we My Son dat door Amerikaanse B-52’s werd vernield. Maar het wordt ook duidelijk dat de optimistische bevolking een streep heeft getrokken onder deze periode.

Afwisseling gegarandeerd

In Ho Chi Minh City en Hanoi heerst een drukke bedrijvigheid die soms overweldigend, dan weer geruststellend gezellig aanvoelt. Tussen de geurige wierookwolken en kruidenmanden kuieren we rond op de kleurrijke markten. Daarnaast zoeken we tweemaal de rust en de sereniteit van het water op. Zowel de boottocht door de Mekong-delta als de cruise door het bizarre zeelandschap van honderden rotseilanden die steil opreizen uit de Golf van Tonkin – de befaamde baai van Halong – maken indruk.

Aanrader voor actieve reiziger

We fietsen in Hue naar de Verboden Stad en de keizerlijke tombes. Tussen de imposante bergen en heuvels van Sapa maken we een stevige tweedaagse trekking door de dorpen van de Rode Dao en de Blauwe Hmong. Hun gastvrijheid is hartverwarmend, net zoals dit ganse land.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

Brussel – Ho Chi Minh City

We landen in het commerciële hart en de grootste stad van Vietnam: Ho Chi Minh City (HCMC), het voormalige Saigon. Met de taxi trekken we naar Pham Ngu Lao, het reiscentrum van de stad vol pensions, cafés en restaurantjes.

dag
03

Franse invloeden

We doorkruisen HCMC onder meer met de bekende cyclo en dwalen over talrijke marktjes. De sereniteit van de vele tempels is een lust voor het oog en staat in schril contrast met de bewogen geschiedenis van de stad. Nood aan een opkikkertje? Dan stoppen we in één van de vele koffiebars voor een verkwikkende Vietnamese koffie. Vietnam is een voormalige kolonie van Frankrijk en dat is duidelijk merkbaar in de architectuur zoals in de Cathédrale de Nôtre Dame. In de Cholon-buurt zie je dan weer een duidelijke Chinese invloed. Sluiten we de dag af met een maaltijd in een authentiek lokaal restaurant of duiken we Ben Thanh Street Food Market in om onze buikjes te vullen? 

dag
04
06

3-daagse cruise op de Mekong-rivier

In HCMC nemen we eerst de bus en stappen dan aan boord voor onze driedaagse boottocht. Geen betere manier om de sfeer op te snuiven van een van de meest waterrijke gebieden op onze planeet: de Mekong-delta. Deze gigantische rivier ontspringt op het Tibetaanse plateau en mondt vervolgens uit in de Zuid-Chinese Zee, duizenden kilometers verder. Hierbij doorkruist de Mekong China, Myanmar, Laos en Cambodja. We laten ons drie dagen gidsen door de rijstschuur van Vietnam en bevaren talrijke kleine kanaaltjes. Een groot deel van het dagelijkse leven speelt zich af op de rivier. Ook de markten vinden plaats op het water, zoals we zullen zien. In kleine dorpjes zoeken we een slaapplaats. Onze Vietnamese gidsen leren ons hun gewoontes en treden als tolk op voor nieuwsgierige eilandbewoners. We worden volledig ondergedompeld in het traditionele Vietnamese leven. Na drie dagen keren we terug naar HCMC. Zullen we de avond afsluiten met een Vietnamees biertje of cider in een ambachtelijke brouwerij ?

dag
07

HCMC afsluiten met smaak

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van HCMC. Maar eerst staat er nog een smakelijke ochtend tour op het programma. We laten ons leiden door lokale Vietnamese gidsen voor zo’n 4 uur door de straten en steegjes van de stad. Dat wordt smullen tijdens deze foodie tour!

‘s Avonds nemen we in Saigon Train Station de nachttrein naar Danang. Je hoeft je geen zorgen te maken over proviand. Verkopers springen de hele nacht op en af de trein om lekkers te verkopen.

dag
08

charme troef!

Vele toeristen beschouwen het voormalige handelscentrum Hoi An als het mooiste stadje van het Vietnam. Kooplieden bouwden er gedurende eeuwen weelderig uitgeruste woon- en handelshuizen, tempels en vergaderruimten. Inmiddels zijn er heel wat die knap gerestaureerd zijn. Ook is dit een culinaire hotspot met enkele unieke gerechten zoals Banh vac – een smakelijke dumpling met garnalen en knapperige uitjes. Een kookles mag hier dus niet ontbreken waar we ons eigen avondmaal bereiden. Dat wordt smullen! Als kers op de taart steunen we met deze kookles een organisatie die zieke kindjes helpt over heel Vietnam.

dag
09

small, medium, large?

Vandaag genieten we van een vrije dag in Hoi An. Naast tal van andere bezienswaardigheden, is Hoi An dé kleermakersstad. Je hoeft alleen het ontwerp en de stof te kiezen. Laat je maten opnemen en je nieuwe outfit komt eraan!

dag
10

tempelstad My Son

Veertig kilometer verder naar het zuidwesten bevindt zich de tempelstad My Son. Tijdens de dynastie van Champa, ooit een machtig rijk, was het een keizerlijke stad. Tussen de vierde en de dertiende eeuw, de volledige bouwperiode van dit enorme complex, was My Son het religieuze en culturele centrum van de Cham, een hindoeïstisch volk van zeevaarders. De stad is gelegen in een groene vallei waar een frisse duik in de rivier mogelijk is.

dag
11

spectaculaire route

We reizen verder noordwaarts naar Hue. Onderweg worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht! De weg slingert langs Marble Mountains, Hai Van Pass en Lang Co Beach, waar we even de benen strekken. In het gezellige Hue, samen met Hoi An erkend als werelderfgoed op de UNESCO-lijst, bezoeken we de Verboden Stad en de Dong Ba-markt. Op deze bruisende markt vinden we allerlei lekkers en leuke souvenirs voor het thuisfront. 

dag
12

verkenning op de fiets

Vandaag maken we een fietstocht naar de Thien Mu pagode, gebouwd op een heuveltop boven de Parfum-rivier. In deze 21 metershoge achthoekige pagode bestuderen vrome monniken tot vandaag de leer van Boeddha. Omdat we ons al warm getrapt hebben, nemen we er eventueel ook de keizerlijke tombes van Tu Duc en Minh Mang bij.

dag
13

breuklijn

De gedemilitariseerde zone (DMZ) is slechts enkele kilometers breed, maar deze strook deelde Vietnam politiek in twee. Bovenaan lag het communistische Noord-Vietnam, onderaan het kapitalistische Zuid-Vietnam. De DMZ heeft het meest te lijden gehad onder de Amerikaanse bombardementen.

We laten ons de ganse dag leiden door een plaatselijke gids. We bezoeken o.a. de Vinh Moc tunnels waar tijdens de oorlog meer dan 90 gezinnen schuilden voor de oorlog.

’s Avonds nemen we de nachttrein naar Hanoi.

dag
14
15

Parijs van het Oosten

We hebben twee dagen om Hanoi te verkennen. Deze tweede miljoenenmetropool van Vietnam heeft ontzettend veel te bieden. We kuieren langs de kleine straatjes in het sfeervolle oude centrum en aan het Hoam Kiem Lake. De bloemenmarkt, de zeepwinkeltjes en de leerafdeling, de kruidenverkopers en de hoedenmakers … zorgen voor een bruisend gevoel in de stad. De bezienswaardigheden in Hanoi zijn oneindig: boeiende musea, imposante pagodes, gezellige cafés en ontelbare souvenirstalletjes. 

In deze bruisende stad verwennen we onze smaakpapillen met een Street Food tour. We worden gedurende 3 uur rondgeleid door een food blogger met grote passie voor de Vietnamese keuken. Hij neemt ons o.a. mee naar een traditionele markt en laat ons allerlei lekkere specialiteiten proeven.

dag
16
18

2-daagse trekking

Tijd om ons voor te bereiden op de trektocht van de komende dagen. ’s Avonds nemen we in Hanoi een nachttrein die ons de volgende ochtend dropt in het hoge noorden van Vietnam. We spenderen de volgende 2 dagen in prachtige bergdorpjes zoals Sapa, Lao Chai en Giang Ta Chai.

Met onze bagage op de rug vastgegespt, trekken we er met onze Vietnamese gids twee dagen op uit. Verwacht je aan een meeslepende tocht doorheen de weelderige jungle en over steile bergen, groengeschakeerde rijstveldjes en charmante bergdorpjes. Bereid je voor op een trektocht van zo’n 6 uur stappen per dag. We koken en slapen in enkele kleine gemeenschappen van de vriendelijke bergvolkeren Hmong of Red Dao en doorkruisen het prachtige Hoang Lien Son National Park. Na dit onvergetelijk avontuur keren we terug naar Hanoi met de nachttrein. 

dag
19

traditioneel Hanoi

Overdag doen we het rustig aan. Iemand zin in een typische Vietnamese Iced coffee met yoghurt? ’s Avonds staat voor de liefhebbers een optreden van het fameuze waterpoppentheater Mua roi nuoc gepland. Een orkest begeleidt met traditionele muziek de zangers en acteurs. Er wordt gezongen in hoge tonen en gepraat in gestileerde zinnen. Door het water kronkelen draken, glijden buffels, en gaan mensen op jacht naar een tijger. Het waterpoppentheater in het Thang Long Theater is een authentiek avondje uit. 

dag
20
22

3-daagse cruise in Halong Bay

Tijdens deze reis volgt het ene hoogtepunt het andere op. Drie dagen lang varen we door de bijzondere baai van Halong. De – ongeveer – drieduizend eilandjes torenen als wolkenkrabbers uit het azuurblauwe water. Sommige eilandjes hebben hun eigen strandjes en rotsen, gevormd door de wind en de golven. 

Terwijl de meeste eilanden onbewoond zijn, zijn er in Cat Ba enkele vissersdorpjes. Ongeveer de helft van de oppervlakte is er uitgeroepen tot nationaal park. De fauna en flora zijn ontroerend: subtropische wouden, mangrovebossen, zoetwater moerassen, meren en koraalriffen. De eilanden worden volop bewoond door apen, wilde beren, herten, eekhoorns en zeventig soorten vogels.

We verblijven 3 dagen op een prachtige boot en worden begeleid door een professionele lokale gids. Grotten bezoeken, kajakken, fietsen, wandelen, zwemmen in helder blauw water, prachtige uitzichten en zonsopgangen… met volle teugen genieten van dit prachtige werelderfgoed zal niet ontbreken.

Eenmaal terug op het vasteland, nemen we de bus terug naar Hanoi.

dag
23
25

heimwee start in het vliegtuig

Reserveer zeker een gaatje in je rugzak, want in Hanoi kan je unieke snuisterijen en souvenirs kopen. Wie heeft er nog zin in een laatste Banh mi – een overheerlijk Vietnamees belegd stokbroodje? Daarna is het tijd om afscheid te nemen van deze Aziatische parel, want we vliegen weer huiswaarts. Het zal vreemd aanvoelen om – na deze fantastische vakantie – terug voet op Belgische bodem te zetten. Gelukkig kunnen we al onze herinneringen koesteren die we nooit meer zullen vergeten.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Ho Chi Minh / Hanoi-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, hostel, homestay)
 • alle transport ter plaatse (inclusief 2x nachttrein)
 • 3-daagse excursie in de Mekong Delta (incl. gids, overnachtingen met half pension en transport)
 • Food tour HCMC (4 uur)
 • Kookles Hoi An (inclusief avondmaal)
 • Excursie My Son tempels
 • Toegang tot de Verboden Stad in Hue
 • huur fiets (1 dag)
 • DMZ-tour (incl. gids en bezoek Vinh Moc tunnels)
 • Street food tour Hanoi (3 uur)
 • 2-daagse trekking in Sapa Valley (incl. gids, overnachtingen met half pension en transport)
 • 3-daagse excursie in Halong Bay en Cat Ba Island (incl. gids, overnachtingen met vol pension en transport)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven (zoals cafébezoek, souvenirs,...)
 • visum (zelf online aan te vragen - Je krijgt hiervoor alle nodige info van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.)
Reisbudget
€ 475
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

inclusief 1 dag fietsen en een 2-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak draagt; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 105 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort (min. 1 maand geldig na terugkeer)
 • visum verplicht (zelf online aan te vragen - Je krijgt hiervoor alle nodige info van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. 

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden