Doet de naam Azoren een belletje rinkelen? Deze archipel bestaat uit 9 vulkanische bewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan, tussen Portugal en de VS. Het onafgebroken subtropisch Atlantisch klimaat zorgt voor een typisch landschap.

Doet de naam Azoren een belletje rinkelen? Deze archipel bestaat uit 9 vulkanische bewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan, tussen Portugal en de VS. Het onafgebroken subtropisch Atlantisch klimaat zorgt voor een typisch landschap. Groene weiden, exotische planten en bloemen, vulkanische kraters, bergen, watervalletjes en meren. Kortom, een paradijs voor natuurliefhebbers. In de Atlantische Oceaan leven vele walvissen en dolfijnen, waarvan we er zeker enkele zullen spotten!

We kuieren door schilderachtige dorpjes. In de warmwaterbronnen van Furnas of op het strand is het heerlijk relaxen. Met de ferry hoppen we van eiland naar eiland. We verplaatsen ons met het openbaar vervoer, maar de meeste trekpleisters ontdekken we te voet. Ook een downhill fietstocht staat op het programma. 

De wandeltochten variëren van 4 uur tot een dag. Soms overbruggen we honderden meters hoogte. Als het weer het toelaat, beklimmen we de Pico-vulkaan. Met zijn 2351 meter is dit de hoogste berg van Portugal. Het is doorzetten, maar alle tochten zijn geschikt voor iedereen met een basisconditie. Door de wandelingen over smalle paden langs vulkaankraters en steile afgronden heb je best geen hoogtevrees!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

de grootste

We vliegen via Lissabon naar Ponta Delgada, de grootste stad van de Azoren, gelegen op São Miguel, het grootste eiland van de archipel. Na aankomst nemen we een taxi naar het pension, onze uitvalsbasis in São Miguel.

Na het avondmaal sluiten we af met een stukje verse ananas en genieten we verder van de avond met een glaasje lokale wijn.

dag
02
03

het westen

De eerste dagen verkennen we de westkant van dit prachtige eiland. We wandelen bovenop de kraterrand rondom Cete Cidades en bewonderen het prachtige landschap. De krater is gevuld met verschillende meertjes, elk met hun eigen kleur. De wandeltocht eindigt in Moisteiros. Als het weer het toelaat, nemen we een duik in de Atlantische Oceaan.

dag
04
05

het midden

Tijd voor de natuurpracht in het centrale deel van São Miguel. Hier maken we onder meer een wandeling naar Lagoa do Fogo. Deze dagtocht voert ons langs heuvelachtige paden en watervallen naar een van de mooiste meren van de Azoren. Onderschat het niet, we bedwingen vandaag 700 meter.

Dat de Azoren vulkanische eilanden zijn, merken we duidelijk in Furnas. Geisers, kokende modderpoelen, zwavelbronnen, … het is er allemaal te vinden. Wie zin heeft, kan in een van de warmwaterbronnen zwemmen. Nadien bezoeken we de Terra Nostra botanische tuin. We moeten zeker proeven van de plaatselijke specialiteit: de stoofpot cozido, klaargemaakt in de vulkanische kraters.

dag
06

perfecte afsluiter

We sluiten af met een prachtige rondrit. Deze voert ons langs het pittoreske Nordeste, Ribeira Grande en langs indrukwekkende theeplantages. Dit zie je nergens anders in Europa! We pauzeren bij idyllische watervalletjes en mooie uitzichtplaatsen. 

dag
07

met de boot naar Terceira

Na het laatste ontbijt op Sao Miguel nemen we de ferry naar Terceira. Een uitgelezen moment om te lezen, kaartjes te schrijven, uit te waaien op het dek en te genieten van de watervogels die de boot volgen. Misschien worden we zelfs vergezeld door dolfijnen of walvissen.  

We arriveren in Terceira en installeren ons in het pension. Het weer kan variëren en de vertrektijden van de ferry veranderen naargelang die weersomstandigheden. Een dag vertraging is niet uitgesloten. 

dag
08
10

Terceira

De hoofdstad van Terceira is Angra do Heroismo, een prachtige stad. Sinds de ontdekking van de Azoren was dit een van de laatste stops van de schepen op weg naar Amerika. Angra do Heroismo prijkt ondertussen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

Terceira heeft natuurpracht te over. We wandelen rustig langs de hoge kliffen in het westen van het eiland. Het binnenland met zijn talrijke vulkanische kraters heeft veel moois te bieden.  

Verder staat het eiland bekend om zijn grotten die diep in de vulkaan gevormd zijn. Onder begeleiding van een gids kunnen we bij voldoende interesse deze spelonken bezoeken.  

We hebben wel wat rust verdiend na onze inspanning en we gaan met een bootje naar heel bijzondere vissen kijken. De inwoners van de Azoren hebben altijd al geleefd van de walvissen. Vroeger jaagden ze op deze grote dieren, nu beschermen ze de walvissen in projecten van ecotoerisme. Een excursie ‘whale watching’ mocht dan ook niet in het programma ontbreken. 

Volgende halte op onze ‘ferry route’: São Jorge. 

dag
11
13

op zoek naar rust in São Jorge

Dit is hét eiland bij uitstek voor liefhebbers van rust en natuur. Het landschap is weelderig groen en overal bloeien kleurrijke bloemen. Langs de kust liggen her en der lieflijke dorpjes. In alle stilte maken we ontspannende wandelingen langs de paden die door de boeren gebruikt worden om hun fajas te bewerken. We genieten van prachtige vergezichten en spotten er vele vogels.  

São Jorge heeft geen zandstranden, maar we kunnen zwemmen in de baaien en havens. Vanuit Velas wandelen we langs enorme heuvelruggen en kliffen tot aan de andere kant van het eiland.

dag
14
15

Pico op Pico

Onze eilandentocht blijft duren. Deze keer kiezen we voor Pico. Hier beklimmen we de Pico, de hoogste vulkaan van Portugal. We rijden naar het vertrekpunt, zo moeten we die eerste kilometers niet te voet doen.  Na een paar uur bereiken we de top, waar we – als het weer meezit - een fenomenaal uitzicht hebben over de Azoren. Na de afdaling komen we op krachten in een gezellig restaurantje.  

dag
16

aantrekkelijk Faial

Het einde van de reis nadert, maar we hebben nog een eiland te bezoeken. De ferry brengt ons naar Horta, de hoofdstad van Faial én van de Azoren. De stad nodigt uit tot een relaxte stadswandeling, een souvenirjacht, een terrasje, … Ook de haven is een bezoek meer dan waard. Hier meren alle zeilboten aan die de Atlantische Oceaan oversteken.  

 
dag
17

wie is de snelste?

Vandaag is onze laatste volle dag. We worden tot aan de top van de vulkaankrater gebracht. Eerst genieten van het uitzicht en dan … de fiets op! Iedereen daalt af in eigen tempo. Voor de recordbrekers: 33 minuten is de snelste tijd ‘downhill’ die we tot zover optekenden.  

dag
18

vertrek en weerzien

Een laatste Azoren ontbijt, maar dan kunnen we het niet langer uitstellen. We vliegen terug naar Brussel, waar we afscheid nemen van elkaar en van een heerlijke tijd samen!  

De verplaatsingen tussen de eilanden gebeuren per ferry. De afvaarten zijn niet dagelijks en omwille van weersomstandigheden worden de vaarschema’s soms aangepast. Mogelijk moeten ook wij dus  aanpassingen in het programma doorvoeren.  

Leeftijd
31 tot 39 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Ponta Delgada / Horta-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer en huurwagens)
 • alle overnachtingen (hotel, hostels, pensions)
 • ferry’s
 • gids beklimming Pico
 • huur fiets (1 d)
 • excursie Whale watching
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • KrisKras-begeleiding
 • Join for Water-bijdrage
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 550
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

dagwandelingen van 4u tot 7u met hoogteverschillen tot 1300 meter, 1 dag fietsen 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 18 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

De verplaatsingen tussen de eilanden gebeuren per ferry. De afvaarten zijn niet dagelijks en omwille van weersomstandigheden worden de vaarschema’s soms aangepast. Mogelijk moeten ook wij dus  aanpassingen in het programma doorvoeren. 

 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden