Een 9-daagse citytrip boordevol cultuur, natuur en ontspanning. Belgrado en Sofia zijn de ideale steden om even van het leven in de Balkan te proeven.

Dubbele citytrip in de Balkan

Deze dubbele citytrip in het Balkangebied zit boordevol cultuur, natuur en ontspanning. Onze groepsreis start in Belgrado, een stad die lange tijd het middelpunt van regionale conflicten was, maar vandaag een uitzonderlijke charme uitstraalt. De Servische hoofdstad is een smeltkroes van culturen, maar is bovenal een bestemming die leeft, dag en nacht. 

Groen in Sofia

Na Belgrado is Sofia aan de beurt. Ook hier geen hordes toeristen. De Bulgaarse hoofdstad herbergt nog tal van hippe winkels, leuke koffiebars en gezellige restaurants waar je enkel locals tegen het lijf loopt. Daarnaast zorgen de vele groene zones ervoor dat Sofia nooit aanvoelt als een grote stad. Voor wie echt wil ontsnappen is er het Vitosha-gebergte, waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over Sofia.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

welkom in Servië!

Na een ochtendvlucht vanuit Zaventem, komen we aan in de Servische hoofdstad Belgrado. Eerste stop? Een van de leukste hostels van de stad, centraal gelegen in een autovrije zone. Vlakbij vloeien de rivieren Donau en Sava samen, een tafereel dat meteen tot de verbeelding spreekt.

Zodra iedereen er klaar voor is, trekken we de stad in. Je merkt al snel dat Belgrado staat voor een bruisende mix van oosterse en westerse invloeden, die je overal terugvindt: van bouwstijlen over culinaire specialiteiten tot de gastvrije Serviërs. Op deze stadswandeling krijgen we ook de gelegenheid om de indrukwekkende orthodoxe kathedraal te bezoeken, bekend voor zijn prachtige plafondschilderingen. 

Bij het vallen van de avond klinken we voor de eerste keer op een deugddoende reis in de Balkan.

dag
02

Belgrado voor gevorderden

We ontwaken in een drijvende hostel aan de oever van de Donau en genieten van een heerlijk ontbijt. Daarna neemt de gids ons mee op een wandeltocht, waarin we alles te weten komen over de rijkgevulde geschiedenis van de Servische hoofdstad. Belgrado ligt al eeuwen op het kruispunt van grote beschavingen, betaalde daar vaak de tol voor, maar is niet klein te krijgen. Vandaag ontdek je waarom.

Voor de shoppers onder ons wordt Knez Mihailova, de bekendste winkelstraat van Belgrado, ongetwijfeld een hoogtepunt. Deze lange voetgangerspromenade heeft prachtige art-decogevels en is zowel ’s avonds als overdag een populair trefpunt voor jong en oud. 

Liever niet te veel winkels? Op het einde van de straat belanden we bij het oude fort Kalemegdan. Hier krijg je een spectaculair uitzicht over de stad en vind je nog Romeinse sporen. Rond het fort ligt een groot historisch park waar in de zomer vaak evenementen plaatsvinden.

dag
03

Zemun en drijvende clubs

De historische wijk Zemun was tot 1934 een onafhankelijk stadsdeel en ook nu nog voelen de inwoners zich baas in eigen huis. Eén ding is zeker: het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Je waant je in een openluchtmuseum met de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije als thema, terwijl de rest van Belgrado een heel andere stijl uitstraalt. Voor een uitzicht over Zemun en de Donau beklimmen we de toren van Gardos. Dit is ook de plaats waar we ons benen even laten rusten en een hapje eten.

’s Middags gaan we op zoek naar de kathedraal van de Heilige Sava, een van de grootste orthodoxe kerkgebouwen ter wereld. Daarna kuieren we verder langs de oevers van de Sava-rivier en dineren we op een van de vele terrasjes. De zonsondergang nemen we er maar al te graag bij. Om middernacht veranderen de drijvende terrassen in ware nachtclubs en dansen we de nacht in. 

Optioneel: vandaag krijg je de gelegenheid om een van de vele musea te bezoeken. Denk maar aan het Museum voor Wetenschap en Technologie, het Tesla-museum of het onlangs gerenoveerde Museum voor Hedendaagse Kunst. 

dag
04

fietsen, street art en ontspanning

Tijd voor wat actie! We gaan fietsen. Bestemming: de trendy Savamala-wijk. Deze buurt onderging de laatste jaren een enorme transformatie en de locals vertellen ons er alles over. Zeker de typische street art zal ons nog lang bijblijven.

Na de fietstocht hebben we twee opties: luieren op een van de stranden van het stadseiland Ada Ciganlija of onze maag vullen in een leuke strandbar. Met opgeladen batterijen kunnen we achteraf de festivalsfeer opsnuiven in de binnenstad. Belgrado organiseert in deze periode tientallen events. Reden genoeg om op verkenning te gaan.

dag
05

op weg naar Sofia

Eet je buik maar vol, want na het ontbijt staat ons een busrit van 5 uur te wachten richting Sofia. Onderweg geniet je van het Balkanlandschap en het aangename gezelschap.

Wanneer we aankomen in Sofia, droppen we eerst onze bagage in ons appartement. Daarna gaan we op zoek naar een gezellig restaurant en strekken we onze benen. Ondertussen proeven we de lokale drank rakia, de typische brandewijn van de Balkan op basis van allerhande soorten fruit.  

dag
06

cultuur opsnuiven in Sofia en kroegentocht

We beginnen de dag met een bezoek aan de imposante Alexander Nevski-herdenkingskathedraal, opgericht ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die het leven lieten in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse bezetters. Wie de smaak te pakken heeft, neemt daarna een kijkje in de Banya Bashi-moskee of de synagoge van Sofia. Na de lunch genieten we van een begeleide wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden uit het communistische stadsverleden. 

Als de zon het in de late namiddag voor bekeken houdt, duiken wij de lokale bars in. Een gids neemt ons mee naar de hipste locaties voor een onvergetelijke kroegentocht. We zijn al over halfweg, dus dringend tijd om de kelen nog eens te smeren. Proost! Of zoals de locals zeggen: Nasdrave!

dag
07

hiken in het Vitosha-gebergte

Sofia ligt aan de voet van het Vitosha-gebergte, het oudste officiële natuurpark in de Balkan. In de winter ideaal om te skiën en te langlaufen, in de zomer dé plek om verkoeling op te zoeken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je hier in het weekend vele locals ziet. 

Hoe we dit avontuur aangaan, kiezen we zelf: een pittige wandeling via de Boyana-watervallen of een meer ontspannen wandeling door de botanische tuinen. Het betoverende uitzicht over de stad is in beide gevallen het eindpunt.

dag
08

kunst en lokale keuken

Het Nationale Cultuurpaleis is een absolute must voor elke citytrip naar Sofia, dus deze stop mag niet ontbreken. Het gebouw is een architecturaal meesterwerk. Voor de constructie ervan werd zelfs meer staal gebruikt dan bij de Eiffeltoren. Daarna krijgen de kunstliefhebbers nog ruim de tijd om de Nationale Kunstgalerij op het Battenbergplein te bezoeken.

In de namiddag wagen we ons aan echte ‘food tour’. Bereid je smaakpapillen maar voor, want onder begeleiding van een lokale gids proeven we verschillende Bulgaarse lekkernijen. De beste eetplekken onthouden we voor de volgende keer. Smakelijk!

dag
09

naar huis en nagenieten

We smullen nog van een heerlijk ontbijt, maar daarna is het tijd om afscheid te nemen. ’s Middags laten we de Balkan achter ons en vliegen we terug naar Zaventem.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Belgrado, Sofia-Brussel
 • luchthaventaksen
 • transport ter plaatse
 • activiteiten volgens programma (gegidste wandeltocht Sofia (3u.), foodtour (2u.), hike Vitosha, fietshuur Belgrado, pubtour Sofia
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • optionele activiteiten
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 220
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, fietsen, hike in het Vitosha-gebergte

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 14 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden