Weinig steden zijn in de afgelopen vijftig jaar zo spectaculair veranderd als Berlijn. Terwijl de stad voor 1989 nog verdeeld was in twee totaal verschillende werelden, vind je er nu één hippe, nieuwe wereldstad. Het vroegere niemandsland tussen Oost en West wordt volgebouwd met prachtige staaltjes van moderne architectuur.

We ontdekken er wereldbekende musea, imposante gebouwen, grote meren en groene parken. De stad is vandaag de thuishaven van trendsetters in muziek, cultuur en kunst. Berlijn ademt een unieke sfeer uit!
De vele musea, monumenten en gedenktekens getuigen van de bewogen geschiedenis van de stad. Zo maken de Brandenburger Tor met de Reichstag op de achtergrond, het nieuwe Holocaustmonument, het Haus am Checkpoint Charlie en de nieuwe Potsdamer Platz deel uit van deze herinneringen.

Tijdens een vrij moment heb je ruim de tijd om het Pergamonmuseum of het Ägyptisches Museum te bezoeken. Ook kasteelliefhebbers zullen in hun nopjes zijn. Met volle teugen genieten we van het bruisende dag- en nachtleven in de verschillende wijken: Mitte, Scheunenviertel, Prenzlauerberg en Kreuzberg.
We doorkruisen de stad vooral te voet, en met de S-Bahn en U-Bahn. Overnachten doen we in een hostel.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog vóór de effectieve reis van start gaat, ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat - afhankelijk van de reis - een paar weken of maanden voor vertrek door.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment dat praktische afspraken gemaakt worden voor het vertrek (waar, wanneer,…) en voor tijdens de reis.

Niet zeker wat er allemaal in je bagage moet, of over welk soort schoenen je best meeneemt? Op de vertrekvergadering krijg je een antwoord op al je vragen.

Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen!

dag
01

klassieke start

’s Morgens sporen we van Brussel naar Berlijn. Geplande aankomst: namiddag. Nadat we zijn ingecheckt in ons hostel gaan we op meteen op verkenning. Dit is tenslotte een citytrip! Enkele klassiekers mogen de spits afbijten. Zo bezoeken we de Reichstag en de Brandenburger Tor. We dineren in een van de vele restaurantjes in de Hackesche Höfe.

dag
02

monumentaal genieten

Als we de lange laan Unter den Linden afwandelen, krijgen we een mooi zicht op een aaneenschakeling van monumenten en historische gebouwen. Ook het ommetje naar de Gendarmenmarkt loont zeker de moeite.  Terecht wordt dit een van de mooiste pleinen van Berlijn genoemd. 

Op de Turkse markt sprokkelen we de ingrediënten voor een lekkere picknick in het park bijeen. Daarna wandelen we via de Oberbaumbrug naar de East Side Gallery : een 1,3 kilometer lang gedeelte van de Berlijnse Muur, waarop meer dan 100 muurschilderingen staan van artiesten van over de hele wereld. We blijven nog even in de buurt hangen en gaan op in de ongedwongen, alternatieve sfeer van de ruwste buurt van Berlijn, Friederichshain.

's Avonds trekken we naar Scheunenviertel waar altijd wel iets te beleven valt. De wijk is bezaaid met gezellige kroegen en er heerst een vrolijk kunstenaarssfeertje.

dag
03

Potsdam

Vandaag trekken we naar Potsdam, ook wel het Pruisische Versailles genoemd. Het meest bekende kasteel is dat van Sans Souci. Het prijkt op de UNESCO-werelderfgoedlijst en wordt geprezen als de parel van de Duitse Rococo. We fietsen langs  andere kastelen, omringd door prachtige parken, en strijken neer in het groen om te smullen van onze picknick.

dag
04

Duitse mijlpalen

's Morgens bezoeken we Kreuzberg, waar we op zoek gaan naar enkele mijlpalen in de Duitse geschiedenis zoals Checkpoint Charlie, het bijbehorende museum en de restanten van de Muur. Het Jüdisches Museum Berlin is een belangrijk museum dat we niet links laten liggen. In de namiddag toont de tentoonstelling Topografie des Terrors ons pakkende foto’s. We beëindigen onze terugblik op een bewogen verleden met een bezoek aan het holocaust monument.

’s Avonds ontdekken we het nieuwe Berlijn en trekken naar het indrukwekkende Potsdamer Platz.  Rondom dit enorme plein vind je moderne kantoren, appartementen, bioscopen, het grootste IMAX-scherm van Duitsland en het museum van de Duitse filmgeschiedenis.

We sluiten de dag af met het bewonderen van de zonsondergang vanop de Fernsehturm.

dag
05

Het verhaal van de muur

In de voormiddag ontdekken we de verborgen ondergrondse wereld van de stad. We nemen deel aan een rondleiding in Berliner Unterwelten, waarin de geheimen van de Berlijnse muur worden prijsgegeven. Na afloop bezoeken we de Gedenkstätte Berliner Mauer, een origineel bewaard gebleven stuk van de muur.

’s Namiddags kan je zelf kiezen wat je nog wil zien. Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het winkelparadijs Kudamm. Verkies je een bezoek aan een museum, een wandeling in het park of een drankje op een terras? Geen probleem. 

Ook ’s avonds komen we ogen en oren tekort in Prenzlauerberg, een van de hipste buurten in Berlijn. Dit is de thuishaven van de studenten, kunstenaars en ‘Alternativen’. Intussen komen ook toeristen hier een vleugje couleur locale opsnuiven.

dag
06

laatste kans

We ontbijten voor de laatste keer samen en pakken in, daarna is het alweer tijd voor de treinrit naar Brussel, waar we dezelfde avond nog aankomen.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Trein Brussel-Berlijn (h/t)
 • alle overnachtingen (hostel)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • huur fiets (1 dag)
 • rondleiding Berliner Unterwelten
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 230
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen en fietstocht


Onze voorwaarden