Hou je van afwisseling? Ben je geïnteresseerd in de eeuwenoude Mayacultuur? Heb je een avontuurlijke spirit? Als je al deze vragen met een volmondige ‘ja’ beantwoordt: lees verder, deze reis is geknipt voor jou!<br/>

We starten en eindigen in Antigua. Twee 3-daagse trektocht leidt ons langs spectaculaire ravijnen, rivierkloven en oude Mayadorpen. Aan het diepblauwe meer van Atitlán komen we terug op adem. 

Na de kleurrijke markt van Chichicastenango begeven we ons inde bergen van Cuchumatan voor een tweede driedaagse.

Watervallen en mayacultuur bij Tikal

We gaan op zoek naar de watervallen van Semuc Champey. Een bezoek aan de wereldwijd bekende site van Tikal maakt onze cocktail compleet met een flinke scheut cultuur. 

Daarna keren we terug naar het ons ondertussen vertrouwde Antigua. 

We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De lokale bussen zitten vaak volgeladen. Dit kan vermoeiend zijn, maar het levert wel nauwe contacten op met de plaatselijke bevolking. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

waar of niet waar?

Vanuit Zaventem vliegen we naar Guatemala City, waar we in de late namiddag toekomen. We reizen meteen een uurtje verder door naar Antigua. Er wordt beweerd dat dit de mooiste stad is van Centraal-Amerika. Op een terrasje kan je voor jezelf uitmaken of je het eens bent met deze boude uitspraak.

dag
02

de bekoring van Antigua

UNESCO zal alvast niet tegensputteren, dat bewijst de plaatsing van Antigua op de lijst van werelderfgoed. Met een koloniale bouwstijl, typische marktjes en een adembenemende ligging in de vallei van Panchoy is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Vandaag maken we voor het eerst kennis met al dat moois. Zet al je zintuigen op scherp! 

We bezoeken de prachtige kathedraal van Santiago en de kleurrijke markt. Antigua is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn jade; een bezoek aan het jademuseum mag niet ontbreken. 

We wandelen langs prachtig gerestaureerde gebouwen en romantische ruïnes. Op de marktjes proeven we versgeperste vruchtensappen en gluren we binnen in de patios, waar de bougainville in alle kleuren pronkt.

dag
03
05

3-daagse in de sporen van de Maya’s

 

Voor het ochtendgloren komen de gidsen ons ophalen met een busje. We ontbijten onderweg. De eerste dag vliegen we er stevig in. De tocht leidt langs diepe ravijnen, rivierkloven, ceremoniële Mayasites en dan gaat het opwaarts tot aan de overblijfselen van Mayadorpen. Onze kampeerplek bevindt zich op een smalle richel met een prachtig uitzicht. Een diner onder de sterren is de perfecte afsluiter.

Bij zonsopgang wordt het ontbijt geserveerd. De tocht begint met een stevige klim naar 2700 meter hoogte. Het landschap is surreëel en doet denken aan Schotland. 

Op de top pauzeren we om terug op adem te komen. Na de lunch volgt een zachte klim naar 3000 meter hoogte. Bij helder weer hebben we hier een van de meest spectaculaire zichten van Guatemala: ‘the ring of fire’. Beeld je in: 15 vulkanen, uitgestrekt van Antigua tot de Mexicaanse grens.

Die avond overnachten we op een bergkam. Aan de ene kant hebben we zicht op de vallei van Almolonga, aan de andere kant zien we de lichtjes van Quetzaltenago.

Opnieuw ontbijt bij zonsopgang. Onze laatste krachtinspanning leidt ons naar de vulkaan Pico Zunil. We starten onze bochtige en glibberige weg naar beneden door een dik en tropisch nevelwoud tot aan de thermale wateren van Fuentes Georginas. Hier droppen we onze rugzakken en laten onze vermoeide benen en lichamen weken, terwijl we genieten van een ijskoud drankje en een welverdiende maaltijd.

Na de lunch laden we onze spullen in het busje dat ons naar Panajachel brengt. 

dag
06
07

rust aan het mooiste meer

Panajachel ligt in de hooglanden van Guatemala aan het meer van Atitlán, op een hoogte van 1597 meter. Een dag rust hebben we wel verdiend! Voor diegenen die nog energie over hebben, is een boottochtje op het meer gepland. Het heldere blauwe water wordt omringd door 3 vulkanen. Volgens Huxley is dit het mooiste meer ter wereld! 

dag
08

op weg naar Chichicastenango

We  begeven ons naar Chichicastenango, het kloppend hart van de maya-cultuur. Het is een kleine stad gelegen op 1965 meter en het is beroemd om zijn witte huizen en berucht om de kleurrijke markt. 

dag
09

De kleurrijkste markt van Centraal-Amerika

De markt van ‘Chichi’ is zonder enige twijfel de kleurijkste van Noord- en Centraal-Amerika, wie weet misschien wel van heel het continent? We geven onze oren en ogen de kost en laten ons bekoren door al het moois en mystieke dat het stadje te bieden heeft. We vinden hier niet enkel de K’iche Maya’s uit de directe omgeving terug, maar aanschouwen ook tal van marktkramers uit alle uithoeken van Guatemala, die de vele bevolkingsgroepen en verschillende talen representeren: Mam, Ixil, Kaqchikel en andere. Ze verkopen elk hun eigen producten in een kakafonie van kleur, dialecten, kostuums en geuren. 

Na al het shoppen, bezoeken we de Santo Thomas kerk en de El Calvario kapel. Ook een bezoek aan het wel zeer kleurrijke kerkhof mag niet ontbreken. Het toont duidelijk dat er in deze stad een bijzondere mix van religies terug te vinden is. We gaan naar de uitkijkpost Pascual Abaj, waar we hopelijk getuige zijn van een ceremonie. We leren meer over de shamans.

dag
11
13

te voet naar Todos Santos de Cuchumatan

We rijden met de bus gedurende 1,5u naar Xepiun waar de trek begint. Over kleine paadjes wandelen we naar de Parramos Grande en genieten we van het uitzicht over de rivieren tot we aankomen in het dorpje Palop waar we de eerste nacht doorbrengen bij een gezin.

Na het ontbijt bij ons gastgezin wacht ons een steile klim maar op de top worden we beloond met een spectaculair uitzicht over Palop en de omliggende groene bergen. Na 2u wandelen door dennenwoud komen we aan op een hoogte van 3320m. In de namiddag zakken we af naar de onderliggende vallei.

De laatste dag staan we heel vroeg op om de hoogste top van Guatemala te beklimmen. Boven zien we de vulkanen Santa Maria en Tajumulco liggen. De laatste 4 wandeluren brengen ons naar de weg waar we de bus naar Todos Santos de Cuchumatan nemen.

Gedurende de drie dagen vermijden we de hoofdwegen maar trekken langs verborgen bergpassen en hoogvlaktes.

Warme kleren zijn noodzakelijk want op 3000m hoogte kan het heel koud worden.

dag
14

op weg naar Cobán

We laden onze spullen in een busje en trekken richting Semuc Chapey in de omgeving van Cobán. Cobán ligt in het Oosten van Guatemala. Hier overnachten we om de lange busrit naar Semuc Chapey te onderbreken.

dag
15

waterplezier in Semuc Chapey

Op het menu staat caving en tubing geprogrammeerd. We ondernemen een grottentocht op ouderwetse wijze. Hoe we dat doen blijft een verrassing! Daarna staat tubing op het programma: op autobinnenbanden volgen we de stroming van de rivier. Waterpret gegarandeerd!

De watervallen van Semuc Champey genieten wereldfaam en kunnen we niet links laten liggen. Semuc Champey is een natuurlijk wonder, bestaande uit een 300 meter lange natuurlijke brug waarop verschillende vijvers liggen. De prachtige omgeving en de heldere vijvers zorgen voor een mooie afsluiter van deze schitterende dag.

dag
16

slapen aan het water

Tijdens een 5 à 6 uur durende busrit naar het noorden passeren we een fraai landschap. De schitterende natuur wordt afgewisseld met enkele kleine dorpjes. Dan komt ons doel in zicht: het meer van Petén Itza. Hier leven vele gracieuze vogels, een ontroerend beeld.

Onze slaapplek bevindt zich aan de rand van het water. Wat een zalig rustig plekje! De broeierige warmte nodigt uit tot een zwempartij in een uniek decor. 

dag
17

ontzagwekkend!

Vandaag wacht ons een dagje cultuur. We bezoeken Tikal, geniale bouwwerken die de Maya’s realiseerden zonder kennis van het wiel, zonder lastdieren of metalen voorwerpen. Dit is de Mayacultuur in al haar grootsheid! 

We zien piramides die net boven het regenwoud een straaltje zon opvangen. Op de achtergrond horen we het kabaal van apen die zich door het groen slingeren, kwakende toekans en het gezang van vreemde vogels.

dag
18

van meer tot meer

We laten Flores aan het meer van Péten Itza achter ons, maar niet getreurd want we trekken richting het meer van Izabal waaruit de Rio Dulce ontspringt. In het stadje met de gelijknamige naam als de rivier brengen we onze avond door. 

dag
19

Op de Rio Dulce

We varen op de Rio Dulce en begeven ons richting Livingston. De boottrip is spectaculair en we laten ons 30 km stroomafwaarts varen.  

Livinston zelf is enkel te bereiken per boot en daardoor geniet het van een sublieme setting. Het uizicht en de ligging van Livingston zijn niet alleen prachtig, het is ook de enige Garifuna stad in Guatemala. 

dag
20

De Caribische zee

We varen op de Caribische zee en settelen ons op de Playa Blanca voor een dagje heerlijk relaxen. 

dag
21

instappen

We beginnen de busritten te appreciëren. En maar goed ook! De tocht naar Antigua neemt enkele uren in beslag. 

dag
22

terug naar Antigua

In het museum La Azotea krijgen we een overzicht van de koffieteelt. We nemen een kijkje in la merced en beginnen onze souvenirs in te slaan

dag
23
24

terug naar huis

Na een heerlijke vakantie is het einde aangebroken. Kort na de middag vertrekken we naar Guatemala City, waar we het vliegtuig naar Brussel nemen. De volgende dag zijn we terug in onze eigen vertrouwde omgeving, een fantastische ervaring rijker!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Guatemala City (h/t)
 • luchthaventaksen
 • departure taks
 • alle overnachtingen (pension, kamperen tijdens trekking)
 • begeleide trekking Western Maya Highlands trail (in vol pension)
 • begeleide trekking Todos Santos de Cuchumatan
 • excursie Semuc
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

inclusief twee zeer actieve 3-daagse trekkings waarbij je zelf je rugzak moet dragen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. Guatemala is een bergachtig land en verplaatsingen kunnen heel traag vooruitgaan.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 105 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT (min. 6 maanden geldig vanaf datum van binnenkomst)

Onze voorwaarden