Deze groepsreis is een aanrader voor sportieve buitenmensen. We wandelen door het Piringebergte, kajakken tussen de bergpieken van Rhodope en mountainbiken in de buurt van Sofia. Om optimaal van de Bulgaarse natuurpracht te genieten, slaan we zelfs enkele nachten onze tenten op. Onderweg maken we ook kennis met de beren in het Dancing Bears Park. Kortom: Bulgarije heeft alles in huis voor een onvergetelijke reis.

Het leven zoals het is (en was) … de Balkan

De rijkgevulde en soms woelige geschiedenis van Bulgarije wordt weerspiegeld in enkele culturele parels: de historische binnenstad van Sofia, het iconische Rilaklooster, de stad van de tsaren, de mix van bouwstijlen in Plovdiv en nog veel meer. Daarbovenop wagen we ons aan een interessante taal- en cultuurles, én duiken we de Bulgaarse keuken in op een foodtour. Zo kiezen we volop voor couleur locale in de Balkan! 

Tijdens een vertrekvergadering ontmoet je alvast je reisgenoten en begeleider, en maken we enkele praktische afspraken. Twijfel je over wat er allemaal in je trekzak moet of welke schoenen je het beste meeneemt? Op deze bijeenkomst vóór vertrek krijgen al je vragen een antwoord.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Bulgarije, we komen eraan!

In de namiddag vliegen we naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. We installeren ons in een centraal gelegen hostel, onze uitvalsbasis voor de volgende dagen, en trekken er meteen op uit. Deze multiculturele stad is gekend om zijn relaxte, jeugdige sfeer. Dat merken we direct aan de hippe winkels, leuke koffiebars en gezellige restaurants. Bovendien bieden de talrijke groene zones genoeg opties om even te ontsnappen aan het bruisende stadsleven. Voor elk wat wils, dus.  

dag
02

taal- en cultuurbad in Sofia

Na het ontbijt gaan we op verkenning in Sofia. Eerste stop: de heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal, opgericht ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die het leven lieten in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse bezetters. Daarna stappen we door naar de Banya Bashi-moskee of nemen we een kijkje in een van de grootste synagoges van Europa.

Een toffe taal- en cultuurles maakt deze dag compleet. Wist je bijvoorbeeld dat Bulgaren knikken als ze ‘neen’ bedoelen en hun hoofd schudden om te bevestigen? Onze eerste woorden en zinnetjes oefenen we na de les bij een lekker avondmaal. Zo kunnen we tijdens de rest van deze rondreis door Bulgarije de inwoners begroeten in hun eigen taal en zelfs al kleine conversaties houden.

dag
03

mountainbiken en kroegentocht

Tijd om de kuiten in te smeren! Vandaag springen we op een mountainbike voor een tocht in de omgeving van Sofia. Geen afmattende bergetappe, maar een aangename fietstocht die voor iedereen toegankelijk is. Een lokale gids vertelt ons onderweg meer over Sofia, de streek en de Balkan.

Wie na een dagje fietsen nog genoeg energie over heeft, kan het nachtleven van Sofia induiken voor een memorabele pub crawl. Proost! Of zoals de locals zeggen: Nasdrave!

dag
04

daguitstap naar het Rilaklooster

Vandaag gaan we terug in de tijd met een bezoek aan het Rilaklooster. Dat klooster ligt te midden van de bergen op bijna 1200 meter hoogte en staat symbool voor de bewustwording van de Slavische identiteit na eeuwen van bezetting. Van de meer dan 160 kloosters in Bulgarije is dit ongetwijfeld het mooiste. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een typisch voorbeeld van de Bulgaarse renaissance.

dag
05

Dancing Bears Park

We verlaten Sofia en nemen de bus richting Bansko in Zuidoost-Bulgarije. Dit historische stadje heeft een gezellig middeleeuws centrum en is een van de toegangspoorten tot het indrukwekkende Piringebergte. Bovendien ligt het vlak bij Dancing Bears Park. Je herkent het misschien van oude Balkanfilms: dansende beren die kunstjes uitvoeren tot groot jolijt van jong en oud. Tot voor de eeuwwisseling was dit ook de trieste realiteit, maar sinds 2000 krijgen heel wat beren een tweede leven in het Dancing Bears Park. We krijgen een rondleiding en gaan op zoek naar de 20 uitgedanste beren in het 120.000 vierkante meter grote park. 

dag
06

wandelen in het Piringebergte

In de winter is het Piringebergte een populair skigebied, maar in de zomer is het perfect om de benen te strekken tijdens een pittige bergwandeling. Dat hoef je ons geen tweemaal te zeggen. We laten onze stappentellers overuren maken, maar de prachtige vergezichten compenseren ruimschoots onze inspanningen. En voor wie een echte verfrissing nodig heeft, zijn er altijd de 180 gletsjermeren en koude bergstroompjes. 

dag
07

schilderachtige treinrit

Het is tijd om richting Plovdiv te reizen, maar dat doen we op een wel heel speciale manier: met de Rhodope Narrow Gauge-trein. In een slakkentempo van gemiddeld 25 kilometer per uur, banen we ons een weg door het rotsachtige gebied tussen Bansko en Plovdiv. Onze voeten kunnen de rust gebruiken na een dagje hiken, maar we raden je toch aan om je ogen open te houden. Google gerust wat afbeeldingen van deze epische treinrit en je weet meteen waarom.

dag
08
09

cultuur in Plovdiv

Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije, is geheel opgetrokken in traditionele Bulgaarse bouwstijl en krijgt daarom vaak de naam een openluchtmuseum te zijn. Zowat elke beschaving uit het turbulente Bulgaarse verleden liet hier zijn sporen na. Het pronkstuk is zonder meer het gerestaureerde amfitheater. Laat je daarnaast verbazen door de geweldige musea, moskeeën, tempels en kerken. Oefen intussen je Bulgaars en proef van de lokale lekkernijen. Eens we alle geheimen van Plovdiv kennen, verlaten we de stad en zoeken we een kampeerplek op in het Rodophegebergte.

dag
10
11

kajakken en kamperen in het Rodophegebergte

Het is zomer in Bulgarije, dus een beetje waterpret mag niet ontbreken. We kajakken op het Shiroka Polyana-meer en genieten van de uitgestrekte weiden, dennenbossen, kliffen en kloven rondom ons. Na een heerlijke dag op het water, kamperen we bij de dam. Ver weg van het massatoerisme en met enkel het gezelschap van ontelbare scholen vissen in het meer, maken we er een onvergetelijke avond van.

De volgende ochtend meer van dat: kajakken op het Golyam Beglik-meer. Wanneer de energie uit onze armen dreigt te verdwijnen, keren we terug naar Plovdiv. 

dag
12
13

cultuur en foodtour in Veliko Tarnovo

’s Morgens nemen we de bus naar het bekende plaatsje Veliko Tarnovo. Met zijn smalle straten en traditionele huizen is dit een van de meest pittoreske steden van Bulgarije. Zeker de ruïne van het fort Tsarevets Citadel, een restant van het Tweede Bulgaarse Rijk, is adembenemend. Het prachtige panorama over de middeleeuwse stad krijg je er gratis bovenop.

Daarna wacht ons een dag die volledig in het teken staat van de Bulgaarse keuken. Tijdens een foodtour met lokale gids verwennen we onze smaakpapillen: van tarator-soep over shopska-salade tot Bulgaarse baklava. Smakelijk!

dag
14

genieten in Sofia

Onze laatste volle dag van deze zalige vakantie brengen we door in Sofia. Terug naar waar het allemaal begon. Het Nationale Cultuurpaleis, een architecturaal meesterwerk, is een absolute must. Wist je dat voor de constructie ervan meer staal werd gebruikt dan bij de Eiffeltoren? Daarna bezoeken we een museum, nemen we plaats op een terras of verdwalen we in de winkelstraten. ’s Avonds zoeken we een tof adres om deze reis in schoonheid af te sluiten.

dag
15

terug naar België

Een laatste ontbijt op Bulgaarse bodem, nog snel iets bezoeken in de stad of souvenirs kopen … en dan het vliegtuig op. Na twee weken Balkan vliegen we terug naar Zaventem. Aan deze rondreis door dit fantastische land zullen we nog vaak met warme gevoelens terugdenken!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Sofia h/t
 • alle transport ter plaatse
 • alle overnachtingen (hostel, B&B, kamperen tijdens kajaktocht)
 • activiteiten (taalles, gegidste foodtour, toegang en gids Rila Klooster, huur mountainbikes + begeleiding met gids, Plovdiv (2d.), huur kajakken, toegang Dancing Bear Park, 2-daags ticket Veliko Tarnovo )
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden en activiteiten
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Wandelingen, 2 dagtochten met kajak, mountainbiken (ongeveer 5u.)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 18 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • je hebt géén internationaal paspoort nodig voor deze reis
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden