Colombia is een ongelofelijk aantrekkelijke bestemming in Zuid-Amerika. De diversiteit is er enorm, zowel in cultuur als natuur. Tijdens je verblijf valt de gastvrijheid van de bevolking meteen op.

Op je lijf geschreven

Hou je van avontuur in een land vol afwisseling? Wil je een open en vriendelijke bevolking ontmoeten? Dan is Colombia de ideale bestemming. Met zijn indrukwekkende koloniale steden, witte exotische palmstranden, mysterieuze jungle en hoge Andespieken opent deze reis een nieuwe wereld. Geen wonder dat Gabriel García Marquez zo veel inspiratie vond in zijn thuishaven.

Ideale mix van natuur, cultuur en actie

We verkennen Bogota met de fiets, verdiepen ons in de kunst van een goede kop koffie in de Zona Cafetera, peddelen de armen van ons lijf op de Rio Fonce, snuiven de koloniale sfeer op in authentieke dorpjes en vertrouwen op onze voeten om ons naar afgelegen jungle-uithoeken te brengen. 

Op zoek naar de Verloren Stad

Tijdens een vierdaagse trektocht gaan we op zoek naar de Verloren Stad die rond het jaar 880 werd opgericht door de Tayrona-indianen. We ruilen comfort in voor de wildernis van de jungle, wassen ons in de rivier en overnachten in hangmatten bij de lokale boeren. Daarna komen we tijdens een driedaags verblijf in het Nationaal Park Tayrona tot rust op heerlijke Caribische stranden.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

instant Zuid-Amerikaans gevoel

We reizen van het wisselvallige België naar het tropische Colombia. Bij aankomst in Bogota worden we direct in de gezellig drukke Zuid-Amerikaanse sfeer gekatapulteerd. We slapen in een rustiek hostel in het oude centrum van La Candelaria.

dag
02

op de fiets door Bogota

Geen betere manier om de dag te starten dan met een gezonde portie beweging! Tijdens een ontspannen fietsrit door Bogota voert onze gids ons langs de must sees. Daarnaast laat hij ons ook kennismaken met het authentieke, ongepolijste Bogota vol tegenstellingen. 

In de namiddag kunnen geïnteresseerden te voet of met de kabelbaan de Monserrate op om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

dag
03

laatste volle dag in Bogota

Onze planning vandaag is niet in steen gebeiteld. Bezoeken we het Museo de Oro of de Fundacion Botero – in het teken van de beroemdste schilder van het land – of nog een ander museum? 

dag
04

vis met fruit?

We nemen de bus naar Neiva en rijden van daar per minibus verder naar Rivera, een piepklein dorpje met heel gezellig marktplein. Dit dorp is vooral bekend vanwege zijn thermale bronnen. Colombianen uit Neiva komen graag naar hier tijdens het weekend.

We overnachten in het heel erg mooie Casa Constantino. We ontdekken het dorpje en de streek, genieten van een aperitief en maken een mooie avondwandeling

dag
05

woestijn

Vandaag staat de Desierto de Tatacoa op het programma. 370km² droogte, bizarre rotsformaties en prikkende cactussen. Deze woestijn is gelegen tussen twee bergketens die alle regenval opslorpen waardoor de woestijn kreunt van droogte. Dit is een prachtig gebied met ’s nachts een bijzonder klare sterrenhemel omdat er zo weinig lichtvervuiling is.

Na een dagje hitte en stof spoelen we ons ’s avonds af in één van de thermale zwembaden rond Rivera.

dag
06

natte wandeling

Een natte wandeldag staat op ons programma. We klauteren en dalen en glijden langs de rivier naar de Cascadas de Bocana. Dit is een heel ontoeristische plaats. Mensen uit het dorp tonen ons de weg op een van de mooiste wandelingen van de reis.

’s Avonds nemen we de nachtbus naar Pereira.

dag
07

gigantische palmbomen in de Valle de Cocora

Vanuit Pereira brengen we een bezoek aan Salento en de Valle de Cocora.

We nemen de bus naar Salento. Het prachtig gelegen Salento is met zijn fel geschilderde huizen het oudste dorp in de koffieregio. Onderweg passeren we door het groene Triangulo del Café. 

In Salento mengen we ons tussen de lokale bevolking in een van de vele cafés en bars. Een typisch gerecht van Salento is de trucha con patacon of forel met gefrituurde bakbanaan, die op allerlei manieren wordt geserveerd. Een propvolle Willy – de in Salento alomtegenwoordige Amerikaanse legerjeep – brengt ons naar de Valle de Cocora. We trekken de hele dag uit om deze weelderige vallei te voet te verkennen. Wie wil, kan daarvoor ook een paard huren. 

De Valle de Cocora staat bekend voor zijn Palma de Ceras, de hoogste palmbomen ter wereld. Ze groeien zeer traag en kunnen tot wel 65 meter hoog worden. Onze wandeling leidt ons eerst door de weiden, omgeven door die reuzenpalmen. Daarna doorkruisen we de mist in het nevelwoud. Met een beetje geluk spotten we kolibries en kleurrijke vlinders.

dag
08

op koffietour

De Zona Cafetera is een prachtig groen en heuvelachtig gebied, omgeven door de bergpieken van de Andes. Het grootste deel van de Colombiaanse koffieproductie is van deze streek afkomstig. Een gids leidt ons door de plantages en leert ons meer over de geschiedenis van de koffie. Met de nachtbus reizen we terug naar Bogota.

dag
09

ontspanning en avontuur

We laten de hoofdstad onmiddellijk achter ons en trekken noordwaarts richting Villa de Leyva, een van de mooiste koloniale plekjes van Colombia. Het staat bekend om zijn enorme Plaza Mayor, fraaie kerken, restaurants en winkels. In de al even prachtige omgeving van het stadje vind je watervallen, een goed bewaard eeuwenoud klooster en het niet te missen fossiel van een prehistorisch monster.

Na nog een voormiddag genieten in Villa de Leyva reizen we door naar San Gil. Ben je klaar voor een perfecte mix van adrenaline en ontspanning? 

dag
10

wildwatervaren op de Rio Fonce

Met klasse II rapids glijden we vandaag door het landschap.  We starten op één uur afstand van San Gil en laten ons meevoeren door de stroming van de Rio Fonce. Die rivier stroomt door een indrukwekkend mooi deel van Santander. We moeten ongeveer dertien kilometer afleggen, goed voor gemiddeld tweeënhalf uur raftingplezier. 

dag
11

stop de tijd

Op een half uur van San Gil ligt Barichara. Het lijkt wel alsof de tijd is blijven stilstaan in dit innemende dorpje sinds zijn ontstaan in 1741. Denk aan geplaveide straatjes, witte koloniale huizen en elegante kerken.

Barichara ligt aan de rand van een plateau met zicht op de Suarez Cañon. Via de Camino Real, ook bekend als de Lenguake-trail, dalen we in twee uur af door de canyon naar het volgende dorpje Guane.  

dag
12

dolle waterpret

Vlakbij de stad Curiti, op ongeveer een kwartiertje van San Gil, kan je in Pescadarito de natuurlijke zwembaden, glijbanen en duikplaatsen in de rivier ontdekken.  We nemen een lokale bus naar Curiti of huren fietsen en wandelen ongeveer drie kwartier naar het eerste zwembad. Wanneer we verder wandelen komen we aan de spectaculaire en 180 meter hoge Juan Curi-watervallen. 

dag
13

voorbereiding in Santa Marta

Na een lange busrit blazen we uit in heerlijk zwoel Santa Marta. Of kiezen we voor een kleiner plaatsje aan de kust en settelen we ons op Taganga. Daarna is het puzzelen, want we vertrekken morgen met alleen het hoogstnoodzakelijke in onze rugzakken.

dag
14
17

4-daagse trekking naar de Ciudad Perdida

Diep in de jungle van de Sierra Nevada de Santa Marta ligt op ongeveer 1200 meter hoogte de precolumbiaanse stad de Ciudad Perdida of de Verborgen Stad. De indianen noemen haar Teyuna. Vier dagen lang klimmen en dalen we in de groene jungle. Talloze keren steken we de Baritara-rivier over om de 1200 stenen te bereiken die leiden naar een van de belangrijkste archeologische plekken van Zuid-Amerika. 

Deze vierdaagse trekking door de jungle en door de uitlopers van het hooggebergte wordt een ervaring om nooit meer te vergeten! Gemiddeld wandelen we vier tot zes uur over golvend terrein. We slapen in hangmatten of op matrassen in simpele hutjes en eten bij de lokale bevolking. Onze lokale gids vertelt ons meer over dit mysterieus gebied, over de Tayrona-indianen en over de Kogi Indigenas, de huidige bewoners van de Sierra Nevada.

dag
18
19

rust

We nemen de tijd om onze kletsnatte kleren te drogen en genieten van de logies en het zwembad.

dag
20
21

2-daagse ontspanning

Het Nationaal Park Tayrona ligt een uur ten noorden van Santa Marta en staat bekend om de mooiste stranden van de Caribische kust. Hier vind je geen typisch witte palmstranden, maar wel uitgestrekte stranden met hoge golven en rotsblokken. Een tropische jungle vormt de achtergrond. 

We wandelen van baai tot baai, zwemmen in helderblauw water en genieten ’s avonds rond het kampvuur na van al die natuurpracht. Daarna dommelen we in slaap in onze hangmat op de desolate Playa Brava.

dag
22

koloniaal Cartagena

Tijdens onze laatste Colombiaanse busrit volgen we de wilde kustlijn. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal! 

In de namiddag kuieren we door de wirwar van steegjes en pleinen binnen de omwallingen van Cartagena, misschien wel de mooiste koloniale stad van Zuid-Amerika.

dag
23

unieke cultuur of weer naar de natuur?

Vandaag zijn er opties. We kunnen Cartagena ten gronde bezoeken en kiezen voor musea, terrasjes en gezellig slenteren. Cartagena is een paradijs voor souvenirjagers. Zoek je nog een typische Panama-hoed of die aparte Colombiaanse tas? Laat het afdingen met de vele artesanos op straat beginnen

Voor een bijzondere culturele ervaring moeten we echter in San Basilio de Palenque zijn. Dit dorp werd tijdens de Spaanse kolonisatie door ontsnapte Afrikaanse slaven gesticht. De huidige bewoners zijn hun directe afstammelingen. Je waant je haast in een ander continent.

Voor de echte strandliefhebbers kan er ook gesnorkeld worden aan het parelwitte Playa Blanca.

dag
24
25

kunst op straat

Na een uitgebreid ontbijt pakken we voor een laatste keer onze bagage in.

Daarna is het moment aangebroken om afscheid te nemen van dit fantastische land. Deze drie weken zijn werkelijk voorbijgevlogen, maar door je ervaringen te delen met vrienden en familie, blijven je herinneringen aan deze geweldige reis springlevend. Doen, dus!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Bogota / Cartagena-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension; hangmatten of hutjes tijdens trekking)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • fietstocht in Bogota
 • koffietoer in Salento
 • gids en vervoer Desierto de Tatacoa
 • ingang thermaal bad Rivera
 • wandeling Cascadas de Bocana
 • rafting
 • inkom Valle de Cocora
 • 4-daagse trekking Ciudad Perdida
 • inkom Tayrona National Park
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 480
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer intensieve rondreis, (stads)wandelingen, 4-daagse trekking waarbij je zelf je dagrugzak moet dragen, rafting.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 108 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Inenting gele koorts is strikt aanbevolen
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden