Regen- en nevelwouden, mangroves, palmstranden, savannes, hooggebergtes, koraalriffen en meer dan twaalf klimaatzones geven Costa Rica de gerespecteerde bijnaam ‘tuin van Midden–Amerika’.

Met de natuur als leidraad

Zodra we de hoofdstad San José verlaten, komen we terecht in een landschap van vulkanen en koffieplantages. Tijdens een skywalk – via hangbruggen tussen de boomtoppen – zoeken we in het Monteverde Cloud Forest naar de Quetzal, de heilige vogel van de Azteken.

Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí varen we dwars door de jungle naar het moerasgebied rond Tortuguero.

Alsof de tijd stilstaat

Het gebied rond Cahuita toont een ander stukje Costa Rica: inwoners met een donkere huidskleur, een Creoolse taal, reggaemuziek, witte zandstranden en prachtige koraalriffen. 

Omdat we geen lange afstanden afleggen, zijn de verplaatsingen met de bus of boot beperkt. Eenmaal ter plaatse verkennen we te voet of op de fiets onze omgeving.

Osa Perninsula

Moeilijk bereikbaar maar algemeen beschouwd als het mooiste en meest ongerepte stukje Costa Rica. Hier vind je verlaten stranden, echt diep regenwoud en een massa aan zeldzame dieren en vogels.

 

 

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

van hoofdstad naar hoofdstad

Na een lange vlucht landen we in San José, midden in de broeierige sfeer van de wervelende hoofdstad.

San José ligt op 1170 meter hoogte in de vruchtbare centrale vallei, de Meseta Central. Hoge bergen en vulkanen omringen de hoofdstad. San Jose is geen stad van bezienswaardigheden en koloniaal verleden maar we wennen er aan de Centraal-Amerikaanse sfeer en plannen onze reis.

We laten ons meedrijven op het ritme van de stad, genieten  en snuiven er de typische Midden-Amerikaanse sfeer op. Uiteraard vibreert de avond in San José op de tonen van de salsa! 

dag
02

een wereldse topper

De bus brengt ons naar een van de meest befaamde natuurgebieden ter wereld: het Monteverde Cloud Forest. ‘Monteverde’ verwijst naar de kleine commune die de Noord-Amerikaanse Quakers er stichtten in de jaren 50. Ze leefden er vooral van de landbouw op de vruchtbare bergflanken. 

Het park wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan microklimaten. Dit resulteert in een rijk palet aan groentinten en de meest uiteenlopende vegetatietypes.

Het dorpje Santa Elena wordt onze uitvalsbasis voor de ontdekking van het park.

dag
03

we zoeken het hogerop

Bij zonsopgang verkennen we via hangbruggen, hoog boven het woud gespannen, de hoogste toppen van de woudreuzen. De ideale manier om op zoek te gaan naar de felgroene Quetzal, de heilige vogel van de Azteken.

dag
04

Santa Elena Cloud Forest

In de voetsporen van een gids verkennen we vandaag het Santa Elena Cloud Forest.

dag
05

opgelet voor vulkanen

Met de bus rijden we naar Fortuna, een gezellig dorp aan de voet van de Arenal, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Van tijd tot tijd zijn erupties van as en gesmolten rots en gloeiende lava zichtbaar. Een stevige wandeling toont ons de omgeving en we vangen de eerste glimpen op van de indrukwekkende vulkaan.

dag
06

vurig optreden

Op de fiets verkennen we de vruchtbare streek en het lokale dorpsleven rond de vulkaan. In de late namiddag trekken we te voet naar de vulkaan. Ruimschoots op tijd om er een prachtige zonsondergang te aanschouwen. Met een beetje geluk zien we de roodgloeiende lavastromen.

dag
07

dieper in de vallei

Via Ciudad Quesada volgen we in de bus de spectaculaire route naar  Puerto Viejo de Sarapiqui, een dorpje in het hart van de Sarapiquívallei. In de omgeving zetten bananenplantages, forelkwekerijen en chocolade de hoofdtoon.

dag
08

met de boot naar Tortuguero

Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí verkennen we eerst nog de omgeving en bezoeken we de talrijke bananenplantages. In de namiddag volgen we met de boot de San Juanrivier naar het noordoosten van Costa Rica. We logeren in Tortuguero, een klein dorpje te midden van dit moerasgebied aan de Caribische kust.

dag
09

Tortuguero

In de voormiddag bezoeken we het schildpaddencentrum. Hier krijgen we een informatieve uitleg over het levenscyclus van de zeeschildpadden. Wie wil kan een zeeschildpadje adopteren.

In de namiddag nemen we de tijd om te genieten van de omgeving.

dag
10

allemaal beestjes

’s Morgens vroeg varen we met de kano langs de vele kreken en rivieren. We speuren de oevers af naar apen, luiaards, toekans en kaaimannen. 

In de namiddag wandelen we door het Nationaal Park en checken we zeker op het strand of er geen kleine schildpadjes aan het uitkomen zijn.

dag
11

een ander stukje

Op de boot doorkruisen we de jungle. De weg naar de bananenhavenplaats Limón kronkelt tussen roerloze krokodillen en zonnebadende schildpadden. Daar nemen we een bus naar Cahuita. Dit zuidoostelijke gebied toont ons een ander stukje Costa Rica. De inwoners – afstammelingen van de Afrikaanse slaven die op de bananenplantages werkten – hebben een heel donkere huidskleur en spreken een Creoolse taal. Vanuit de bars weerklinkt reggaemuziek en de witte zandstranden maken het plaatje compleet. De perfecte plaats dus om van de laatste week te genieten!

dag
12

nationaal park van Cahuita

Vandaag trekken we het nationaal park van Cahuita in. Denk weelderige vegetatie, witte zandstranden, kokospalmen, koraalriffen, mangroves en een warm en vochtig klimaat … Vormt het plaatje zich?

Liefhebbers kunnen snorkelen bij de overweldigende koraalriffen; vissen; of – waarom niet – lekker lui in een hangmat genieten van het tropische panorama? Of heb je nog energie over voor een mooie wandeling naar Playa Grande?

dag
13

Puerto Viejo

Vanuit Cahuita reizen we verder naar Puerto Viejo, de laatste stop vooraleer we terug naar het drukke stadsleven trekken.

We genieten nog van de prachtige omgeving en het Caribische leven.

dag
14

relaxen op de fiets

Fietsend verkennen we de omliggende dorpen. De tocht voert ons langs uitgestrekte cacaoplantages en regenwoud. We laten ons meeslepen door het Afro-Caribische levensritme. Onderweg pikken we nog een bezoekje mee aan een organische boerderij of aan een leguaanfarm.

dag
15

terug naar San José

Met de bus maken we de cirkel rond en rijden we terug naar San José. Tijd voor souvenirtjes en een drankje op een gezellig terras.

Zin om het Nationaal theater te bezoeken of  de markt? Alles kan nog.

dag
16

naar de krater van de Irazu

Hoe ziet de binnenkant van de aarde eruit? Vanuit San Jose vertrekken we met de bus naar de Irazu-vulkaan waar we bovenop de krater genieten van het uitzicht. We moeten snel zijn want de mist kan heel snel opkomen.

dag
17

naar de Península de Osa

Vandaag staat een lange busrit op het programma. We verplaatsen ons naar het prachtige Penínsulo de Osa voor het hoogtepunt van deze reis. Gedurende 5 dagen vertoeven we diep in het woud en aan de prachtige ruige stranden van het Corcovado Nationaal Park. We komen aan in Proyecto Ecoturístico La Tarde. Overal zijn vogels te horen. Van de bijna 400 soorten is er 1 soort met 17 ondersoorten die alleen hier voorkomt.

dag
18

Las Patos – Sirena wandeling

Vandaag staat een stevige wandel tocht van 24km door primair woud op het programma. We wandelen ongeveer 8u en picknicken onderweg. Het Península de Osa huisvest jaguars, ara’s, tapirs en luipaarden, dieren die in de rest van het land niet meer voorkomen. Ogen open houden tijdens de tocht wordt dus de boodschap, want ze laten zich niet zo gemakkelijk spotten.

’s Avonds worden we opgewacht in het Sirena Biological Station.

dag
19

in en rond Sirena Biological station

We plannen een dauwtrip naar de rivier om dieren en planten te zien ontwaken. Na het ontbijt wandelen we rond Sirena. Ongeveer een tiende van alle zoogdiersoorten uit Noord- Midden en Zuid-Amerika komt in het Corcovado NP voor. Kapucijnapen, eekhoornapen, miereneters, tapirs, pekari’s zou je met een beetje geluk van op de wandelpaden moeten kunnen zien. Reken erop dat je op elke wandeling door water zal moeten waden.

dag
20

Sirena – La Leona wandeling

Vandaag staat opnieuw een pittige wandeling op het programma met als eindbestemming La Leona ecolodge, gelegen aan de Stille Oceaan.

Wees niet verbaasd als je zeeschildpadden tegenkomt op wandelingen langs het strand. Karetschildpadden, lederschildpadden en soepschildpadden komen aan land om eieren te leggen.

dag
21

rustig relaxen

Na de stevige voorbije dagen mag er vandaag genoten worden van welverdiende rust in La Leona Ecolodge.

dag
22

terugrit naar San Jose

We staan op voor dag en dauw om terug te reizen naar San Jose. We kopen onze laatste kleurrijke souvenirs en genieten van een laatste avond in de hoofdstad van dit prachtige land.

dag
23
24

back home

Vandaag vertrekt onze vlucht naar huis. Veel verhalen en ervaringen rijker landen we in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-San Jose (h/t)
 • luchthaventaksen
 • departure taks
 • alle overnachtingen (pension)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • toegang tot de nationale parken
 • gids nationale parken (2x)
 • huur fiets (2 d)
 • skywalk in Monteverde
 • toegang watervallen in Fortuna
 • kanotocht Tortuguero
 • gids wandeling PN Tortuguero
 • toegang schildpaddencentrum Tortuguero
 • 5-daagse begeleide Corcovado Cultural experience (op basis van vol pension)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 600
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actief: wandelingen en fietstochten, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 52 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)

Onze voorwaarden