Regen- en nevelwouden, mangroves, palmstranden, savannes, hooggebergtes, koraalriffen en meer dan twaalf klimaatzones geven Costa Rica de gerespecteerde bijnaam ‘tuin van Midden–Amerika’.

Met de natuur als leidraad

Zodra we de hoofdstad San José verlaten, komen we terecht in een landschap van vulkanen en koffieplantages. Tijdens een skywalk – via hangbruggen tussen de boomtoppen – zoeken we in het Monteverde Cloud Forest naar de Quetzal, de heilige vogel van de Azteken. 

Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí, waar we ons wagen aan een spannend rafting avontuur, varen we dwars door de jungle naar het moerasgebied rond Tortuguero.

Alsof de tijd stilstaat

Het gebied rond Puerto Viejo toont een ander stukje Costa Rica: Creoolse taal, reggaemuziek, witte zandstranden en prachtige koraalriffen.

Osa Perninsula

Moeilijk bereikbaar maar algemeen beschouwd als hét mooiste en meest ongerepte stukje Costa Rica. Hier vind je verlaten stranden, echt diep regenwoud en een massa aan zeldzame dieren en vogels. Deze unieke 5-daagse jungle ervaring wordt ongetwijfeld het hoogtepunt van onze reis, een avontuur om nooit te vergeten!

 

 

 

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

van hoofdstad naar hoofdstad

Na een lange vlucht landen we in de vroege avond in San José, midden in de broeierige sfeer van de wervelende hoofdstad.

San José ligt op 1170 meter hoogte in de vruchtbare centrale vallei, de Meseta Central. Hoge bergen en vulkanen omringen de hoofdstad.

We laten ons meedrijven op het ritme van de stad, genieten en snuiven er de typische Midden-Amerikaanse sfeer op. Uiteraard vibreert de avond in San José op de tonen van de salsa! 

dag
02

een wereldse topper

De bus brengt ons naar een van de meest befaamde natuurgebieden ter wereld: het Monteverde Cloud Forest. ‘Monteverde’ verwijst naar de kleine commune die de Noord-Amerikaanse Quakers er stichtten in de jaren 50. Ze leefden er vooral van de landbouw op de vruchtbare bergflanken. 

Het park wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan microklimaten. Dit resulteert in een rijk palet aan groentinten en de meest uiteenlopende vegetatietypes.

Het dorpje Santa Elena wordt onze uitvalsbasis voor de ontdekking van het park.

dag
03

we zoeken het hogerop

Bij zonsopgang verkennen we via hangbruggen, hoog boven het woud gespannen, de hoogste toppen van de woudreuzen. Een unieke ervaring en de ideale manier om op zoek te gaan naar de felgroene Quetzal, de heilige vogel van de Azteken. Wie een extra portie adrenaline wil, kan optioneel gaan ziplinen doorheen het Monteverde Cloud Forest. 

dag
04

Santa Elena Cloud Forest

 In de voetsporen van een gids verkennen we vandaag het Santa Elena Cloud Forest. Laaghangende wolken voorzien de planten van het voortdurende vocht dat ze nodig hebben in deze groen oase. Boomwortels slingeren over de wandelpaden, terwijl de geluiden van vogels en andere wilde dieren door het woud weerklinken. Ben je klaar om prachtige natuur te aanschouwen – tropische vlinders, kikkers of slangen te spotten?

Met de bus rijden we nadien nog door naar Laguna de Arenal, het grootste meer van Costa Rica. Vervolgens staat er ons een boottochtje te wachten naar La Fortuna. Dit is een gezellig dorp aan de voet van de Arenal, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Van tijd tot tijd zijn erupties van as en gesmolten rots en gloeiende lava zichtbaar.

dag
05

vurig optreden

Vandaag verkennen we de vruchtbare streek en het lokale dorpsleven rond de vulkaan. Een bezoek aan de watervallen van La Fortuna mag niet ontbreken. Nadien passeren we langs de natuurlijke warmwaterbronnen in de buurt, zwempret verzekerd! ’s Avonds sluiten we deze geslaagde dag af met een prachtige zonsondergang aan de vulkaan. 

dag
06

dieper in de vallei

Via Ciudad Quesada volgen we in de bus de spectaculaire route naar Puerto Viejo de Sarapiqui, een dorpje in het hart van de Sarapiquívallei. In de omgeving zetten bananenplantages, forelkwekerijen en chocolade de hoofdtoon. Indien iedereen hier zin in heeft kunnen we nog op night tour met een gids, op zoek naar nachtdieren.

dag
07

adrenaline en chocolade

In de voormiddag gaan we raften op de Sarapiqui-rivier onder begeleiding van lokale professionele gidsen. Ben je klaar voor 13 kilometer aan adrenaline, stroomversnellingen, natuurlijke poelen en veel plezier? We stoppen halverwege om even te bekomen en te zwemmen.

Na een welverdiende lunch is het tijd voor een educatieve en interactieve chocoladetour. We bezoeken een cacaoplantage en we krijgen de kans om alle stadia van het chocoladeproces te zien, te proeven, te drinken en te voelen.  

dag
08

met de boot naar Tortuguero

Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí verkennen we eerst nog de omgeving en bezoeken we de talrijke bananenplantages. In de namiddag volgen we met de boot de San Juanrivier naar het noordoosten van Costa Rica. We logeren in Tortuguero, een klein dorpje te midden van dit moerasgebied aan de Caribische kust. Wie is er klaar voor een verfrissende duik in de zee?

dag
09

allemaal beestjes

's Morgens vroeg varen we met de kano langs de vele kreken en rivieren. We speuren de oevers af naar apen, luiaards, toekans en kaaimannen. 

In de namiddag wandelen we door het Nationaal Park met een gids en checken we zeker op het strand of er geen kleine schildpadjes aan het uitkomen zijn.

Optioneel kunnen we ook een bezoek brengen aan het schildpaddencentrum. Hier krijgen we een informatieve uitleg over de levenscyclus van de zeeschildpadden. Wie wil kan een zeeschildpadje adopteren.

dag
10

een ander stukje

We nemen een bus naar Puerto Viejo. Dit zuidoostelijke gebied toont ons een ander stukje Costa Rica met zijn Afrikaanse invloeden. Vanuit de bars weerklinkt reggaemuziek en de witte zandstranden maken het plaatje compleet. We genieten van de prachtige omgeving en het Caribische leven.

dag
11

nationaal park van Cahuita

Vandaag maken we daguitstap per fiets naar het nationaal park van Cahuita. In totaal zullen we zo’n 17 km fietsen. Denk weelderige vegetatie, witte zandstranden, kokospalmen, koraalriffen, mangroves en een warm en vochtig klimaat … Vormt het plaatje zich?

Liefhebbers kunnen snorkelen bij de overweldigende koraalriffen; vissen; of – waarom niet – lekker lui in een hangmat genieten van het tropische panorama? Of heb je nog energie over voor een mooie wandeling naar Playa Grande?

dag
12

relaxen in Puerto Viejo

Een dagje rust hebben we wel verdiend! Lekker uitslapen, een boek lezen, relaxen op het strand, de golven trotseren met een surfbord, … aan jou de keuze.

dag
13

terug naar San José

Met de bus maken we de cirkel rond en rijden we terug naar San José. 

Tijd om ons voor te bereiden op het ongetwijfelde hoogtepunt van deze reis, het 5-daagse jungle avontuur in het Corcovado Nationaal Park, spannend!

dag
14

naar Puerto Jiménez

Een lange busrit brengt ons naar Puerto Jiménez, waar we de nacht spenderen voordat we starten aan ons avontuur.

Deze 5-daagse trekking is onder begeleiding van een lokale Costa Ricaanse organisatie die ecotoerisme uitdraagt. Tijdens de hele trip worden we begeleid door gepassioneerde gidsen en biologen. We steunen hierbij een organisatie die het regenwoud wil beschermen en de ecosystemen tracht te herstellen.

dag
15

Proyecto Ecoturístico La Tarde

We starten de dag met een briefing door onze ervaren gidsen. Gedurende 5 dagen vertoeven we diep in het woud en aan de prachtige ruige stranden van het Corcovado Nationaal Park. We komen aan in Proyecto Ecoturístico La Tarde. Overal zijn vogels te horen. Hier zitten wel 400 verschillende soorten vogels. We eindigen de dag met een gegidste nachttour.

dag
16

Las Patos – Sirena wandeling

Vandaag staat er een zeer stevige wandeltocht van 30 km door primair woud op het programma. We wandelen ongeveer 8u en picknicken onderweg. Het Península de Osa huisvest jaguars, ara’s, tapirs en pekari’s, dieren die in de rest van het land zelden voorkomen. Ogen open houden tijdens de tocht wordt dus de boodschap, want ze laten zich niet zo gemakkelijk spotten. Onze zware fysieke inspanning zal dus ongetwijfeld beloond worden. ’s Avonds worden we opgewacht in het Sirena Biological Station.

dag
17

Sirena – La Leona wandeling

Opnieuw staat er een pittige wandeling op het programma, deze keer met eindbestemming La Leona ecolodge, gelegen aan de Stille Oceaan.

Wees niet verbaasd als je zeeschildpadden tegenkomt op wandelingen langs het strand. Karetschildpadden, lederschildpadden en soepschildpadden komen aan land om eieren te leggen.

dag
18

rustig relaxen

Na de stevige fysieke inspanningen en onvergetelijke indrukken van de voorbije dagen mag er vandaag genoten worden van welverdiende rust in La Leona Ecolodge. Zon, zee en strand – wat wil je nog meer?

dag
19

uitbollen in Puerto Jiménez

Onze laatste dag is aangebroken in deze prachtige omgeving. Rond de middag vertrekken we terug richting Puerto Jiménez.

dag
20

terugrit naar San Jose

Een lange busrit brengt ons terug naar San José. Achteraf genieten we van een gezellige laatste avond samen in de bruisende hoofdstad. Wat is jou het meest bijgebleven van ons jungle avontuur?

dag
21
22

back home

Vandaag is het moment aangebroken dat we afscheid moeten nemen van het prachtige Costa Rica. Wie wil er graag nog een laatste kleurrijk souvenir kopen op de lokale markt? Of spreekt een bezoek aan Museo Nacional met zijn prachtige vlindertuin je meer aan? 

Vanavond vertrekt onze vlucht naar huis. Veel verhalen en ervaringen rijker landen we de dag nadien ’s avonds in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-San José (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, hostel)
 • transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • skywalk Monteverde
 • toegang + gids National Park Santa Elena Cloud Forest
 • toegang watervallen La Fortuna
 • raften (2u)
 • chocoladetour
 • National Park Totuguero: Toegang + kanotocht + wandeling met gids
 • huur fiets (1 dag)
 • toegang National Park Cahuita
 • uitzonderlijke Corcovado National Park jungle trekking (5 dagen – vol pension)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 750
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelingen, fietstocht (17km) en rafting (13km), pittige 5-daagse jungle trekking waarvoor een goede fysieke conditie is vereist, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 105 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 3 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden