Edinburgh combineert het beste van twee werelden. Het stadscentrum pronkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en in de omliggende Highlands toont de natuur zich van haar mooiste kant.

Erfgoed in een koninklijk jasje

Op deze 8-daagse citytrip verkennen we de ins en outs van de Schotse hoofdstad. Wisselende bouwstijlen verraden waar de Old Town begint en de New Town eindigt. In 1995 werden de twee stadsdelen samen opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook Leith is een absolute must. Wat ooit een gure havenbuurt was, bloeit nu volledig op. We vinden er o.a. het voormalige schip van de koninklijke familie, The Royal Yacht Britannia. De ‘royals’ hebben duidelijk hun stempel op de stad gedrukt. In The Palace of Holyroodhouse hield Queen Elizabeth II zomerse tuinfeesten voor vooraanstaande gasten. Hoe groot haar achtertuin precies was, ontdekken we tijdens onze klim naar Arthur’s Seat.

Harry Potter en The Highlands

Klimmen doen we ook in de groene heuvels rond Edinburgh, waar we Loch Ness en een whiskyproeverij bezoeken. Tijdens onze busrit door de Highlands herkennen we bekende filmdecors, zoals de naaldbossen uit de Harry-Potterfilms. Een ervaring die ons inspireert om gezellig thee te drinken waar J.K. Rowling haar saga neerschreef.

 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

op verkenning in Old Town

Na een korte vlucht zetten we voet aan de grond in de meest pittoreske stad van Schotland. Omdat het nooit te vroeg is om ons te laten betoveren, gaan we meteen op pad in het historische Old Town. Vanuit de hoofdstraat – vanouds bekend als de Royal Mile – dwalen we met grote ogen af naar de zogeheten ‘closes’: smalle steegjes die naar middeleeuwse hofjes leiden.

dag
02

verborgen stadsparels ontdekken

Niemand kent de verborgen parels van een stad beter dan een local. Idem dito voor onze gids door het bruisende ochtendgloren. Na de lunch ruilen we de stadsdrukte in voor de groene oase van Princess Street Gardens, een populair park in de schaduw van het imposante Edinburgh Castle. Later vandaag staat een bezoek aan het Schotse parlement op het programma. De futuristische look doet ons allesbehalve vermoeden dat we hier een duik in de geschiedenis van Schotland zullen nemen.

dag
03

klimmen naar Arthur’s Seat

Net buiten het stadscentrum ligt de koninklijke ‘achtertuin’ Holyrood Park. Onze eerste stop is The Palace of Holyroodhouse, de verblijfplaats van de Schotse kroonfamilie. We vervolgen onze tocht naar de meest indrukwekkende heuvel van Edinburgh: de 251 meter hoge Arthur’s Seat. Sportievelingen wagen zich aan de steile klim, wandelaars kiezen voor de geleidelijke route. Boven genieten we uitgebreid van het uitzicht. Terug in de stad zoeken we uit wat de komende uren voor ons in petto hebben: de avond is nog jong!

dag
04

in en rond Edinburgh Castle

We breken de week met dé toeristische trekpleister van Schotland. Edinburgh Castle ligt op de rots Castle Rock en kijkt als beschermheer uit over de stad. Onze gids leidt ons langs de Honours of Scotland – ook wel de Schotse kroonjuwelen genoemd. Ook ontdekken we de Stone of Destiny, de eeuwenoude troon van de vorsten. Klokslag 13 uur horen we de One O’Clock Gun, een kanonschot dat ons wakker schudt voor een goedgevulde namiddag. In de verte zien we onze volgende bestemming al: The Royal Yacht Britannia. Op dat schip wanen we ons te gast bij Queen Elizabeth II, terwijl we nippen van een Schotse thee of cocktail. Terug aan land snuiven we de sfeer op van een havengebied in opbloei: de voormalige achterbuurt Leith.

dag
05

met de bus naar Loch Ness

We zijn vroeg uit de veren voor een ‘hickeldy pickeldy roadtrip’ door de Schotse Highlands. Te midden van het filmdecor van Harry Potter en Skyfall – denk aan het diepe dal en de hoge bergen van Glen Coe – bewonderen we de rijke natuur. De eerste bushalte is het (monster van) Loch Ness, de volgende een whiskydistilleerderij. We wanen ons connaisseurs door de vele soorten whisky te proeven.

dag
06

bezoek aan de National Museum

Nadat we gisteren heel wat tijd in de bus hebben gespendeerd, is het tijd om weer in actie te schieten. We maken een fietstocht langs de minder toeristische wijken. Uitblazen doen we in het National Museum of Scotland. Wie waren de eerste bewoners van de streek? Waar kwamen ze vandaag? En hoe is de stad uitgegroeid tot wat ze vandaag is? Een uitgelezen kans om je quizkennis bij te schaven.

dag
07

in de voetsporen van Harry Potter

De filmset van Harry Potter in de Highlands smaakte naar meer. Vandaag ontdekken we waar J.K. Rowling haar leven een nieuwe wending gaf. We zakken af naar het inspirerende thee- en koffiehuis The Elephant House: de geboorteplaats van Hagrid, Voldemort en compagnie. De namiddag kan je zelf naar hartenlust inplannen. ’s Avonds zien we elkaar terug bij een stevige pint en proosten we op een geslaagde uitstap.

dag
08

terug naar Brussel

Tijd om terug te keren naar de dreuzelwereld. Na een heerlijke onderdompeling in cultuur en natuur steekt de ‘wanderlust’ nog voor de vlucht alweer de kop op. Amper een uur vliegen later landen we op Belgische bodem.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Edinburgh (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel)
 • Scott Monument
 • Royal Edinburgh ticket (inclusief Holyrood Castle, Edinburgh Castle, Brittannia Yacht, 48 u busticket)
 • dagexcursie Loch Ness + Highlands + wiskey tour
 • huur fiets
 • alle transport ter plaatse
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, fietstocht, citytrippen kan behoorlijk intensief zijn

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 10 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden