Wat heeft Marokko voor ons in petto? Groene valleien in dorre berglandschappen met spectaculaire kloven. De gezellige drukte van de soeks, kruidige lekkernijen en muntthee, moskeeën en medersa’s. Voeg daar de gastvrije Berberbevolking aan toe en je krijgt een beeld van Zuid-Marokko.

Wonderen van de natuur

De Atlas biedt fantastische wandelmogelijkheden. De woestijn wiegt je in slaap en kashba’s omarmen je in een fantasierijke wereld. Gaandeweg zal de ongekende veelzijdigheid van dit prachtige Maghrebland zich ontsluieren.

Natuurlijke kleurenpracht

In Marrakech dompelen we ons onder in de hevige kleuren en het gewriemel van Marokko’s meest zuidelijke koningsstad. Daarna is het tijd voor groene rust. We trekken de bergen in naar het hart van zuidelijk Marokko: de Dadesvallei en Merzouga, de poort naar de woestijn. Onderweg reizen we door woeste landschappen, afgewisseld met een weelderige oase. We maken tochten langs piepkleine dorpjes. In het gezellige stadje Essaouira waaien we uit aan de Atlantische kust.

Een boeiende cultuurmix

We verdiepen ons in de plaatselijke cultuur. De routes die we volgen, nemen de Marokkanen ook. Het zijn niet de gemakkelijkste wegen, maar ze zijn een belevenis op zich. We overnachten in kleine pensions en laten onze westerse normen even varen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

eerst acclimatiseren

We spreken af op de luchthaven van Zaventem en vliegen naar Marrakech. Bij aankomst brengt een taxi ons naar het hotel. We maken een korte wandeling en nemen de tijd om te wennen aan de warme temperatuur.

dag
02

de koningsstad

Vandaag bezoeken we de fascinerende stad Marrakech. 's Morgens wegdromen bij de aanblik van de besneeuwde bergtoppen in de Menara-tuinen, in de hete middaguren onderhandelingen voeren in de soeks en 's avonds rondslenteren op Djemaa El Fna. Een prettig afwisselend programma.

dag
03

de mooiste kashba

We laten de vlakte van Marrakech achter ons en rijden in de richting van de Hoge Atlas over de schitterende Tizi’n Tichka-pas op 2260 meter hoogte. De wegen worden smaller, de putten dieper en de bergen alomtegenwoordig. Het gebied is rijk aan kashba’s, deels vesting, deels paleis, van waaruit lokale prinsen kleine en grote gebieden konden beheersen.

Langs een stukje van de oude karavaanroute gaan we naar het versterkte dorp of ksar Aït Benhaddou. We kozen voor de meest indrukwekkende en best bewaarde kashba van het zuiden. Het is niet voor niets dat hier 6 films zijn opgenomen.

dag
04

door de Dadesvallei

 Wist je dat de grootste filmstudio ter wereld zich in Ouarzazate bevindt? Zo is onder meer ‘Gladiator’ hier ingeblikt.

Over Ouarzazate rijden we langs de weg van de kashba’s, van oase tot oase, doorheen de Dadesvallei tot in Tinerhir. De kleurenpracht is ongezien!

dag
05

wandelen in de Todra-kloof

Vandaag verkennen we te voet de Todra-kloof. Enorme rotswanden van honderden meters hoog rijzen steil omhoog. We hebben een fenomenaal uitzicht over een weelderig groen landschap met nomaden en schapenkuddes.

dag
06

op weg naar Merzouga

Na de verkenning van de Dades- en de Todra-kloven rijden we verder naar Merzouga. Het transport neemt het grootste deel van de dag in, maar het betoverende landschap maakt veel goed. En morgen staat genoeg actie op het programma.

dag
07

hobbelen door de woestijn

De ‘Erg Chebbi’ of de zandduinen van Merzouga behoren tot de topattracties van Marokko. Gezeten op een kameel verkennen we dit adembenemende landschap. We slapen onder de sterrenhemel van de Sahara.

dag
08

de Drâa-vallei

Na het ontwaken in de woestijn trekken we verder. De tocht leidt ons langs enorme berglandschappen met steile kliffen en rotsen. We komen aan in Tamnougalt, het begin en tevens de mooiste site van de Drâa-vallei.

dag
09

de parel van het zuiden

We nemen de bus naar Taroudannt. Het is een grote afstand, maar de beloning is groot wanneer we de 'Parel van het zuiden' binnenrijden. Taroudannt ligt in de Anti Atlas, aan de voet van de Hoge Atlas en is omringd door een stadsmuur in aardetinten. Het is de oude hoofdstad van Marokko en ze straalt een aparte charme uit met haar huizen in ‘shocking pink’. 

We huren een fiets om de stad te ontdekken! 

dag
10

een winkellabyrint

We bezoeken de meest levendige soek van Zuid-Marokko. De straten van de medina liggen in de schaduw en zorgen voor de nodige afkoeling. Het is een wirwar van straatjes, waar edelsmeden, antiquairs en beeldhouwers werken en verkopen. Taroudannt is bekend om de kwaliteit van zijn handwerk.

dag
11
12

het blauwe stadje

We rijden door naar Essaouira: een rustig stadje met een heel eigen sfeer. Het lijkt wel een stukje Griekenland met de typisch blauwgeschilderde deuren en luiken. We bezoeken deze havenstad en kuieren over de sqala van de kashba. 

Binnen de indrukwekkende stadsmuren kunnen vooral de vlooienmarkt, de kruiden- en de graanmarkt en de straatjes met de beroemde intarsia houtsnijders op onze interesse rekenen.
Of kies je liever voor het zandstrand om na te genieten en uit te waaien?

dag
13
14

terug naar Marrakech, lekker koken

We rijden met de bus terug naar Marrakech. 

We volgen een duurzame kookworkshop en maken samen een overheerlijke Marokkaanse maaltijd. De opbrengst gaat naar een project dat zich toespitst op het empoweren van kwetsbare Marokkaanse vrouwen. 

De volgende dag dompelen we ons onder in de soeks van de medina. Heb jij de kunst van het onderhandelen onder de knie?

dag
15

insjallah!

En dan is de tijd om naar huis te gaan aangebroken. We vliegen vanuit Marrakech terug naar Brussel. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Marrakech (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (pension, 1 nacht in de woestijn)
 • alle transport ter plaatse
 • gids Dadeskloof en Palmeraie
 • woestijnexcursie Merzouga (op basis van vol pension)
 • gids Aït Benhaddou
 • fietsverhuur in Taroudannt
 • duurzame kookworkshop in Marrakech
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 320
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

korte wandelingen, fietsen in de stad

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 25 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (geldig tot op de datum van terugreis)

Onze voorwaarden