Bij deze sportieve wandelreis staat de trein als transportmiddel centraal. We sporen vanuit Brussel met een comfortabele slaaptrein naar Wenen en stappen hier over op de trein naar Slovakije. In Slovakije zelf nemen we ook regelmatig de bergtrein, lekker snel en duurzaam! Deze reis is voor reizigers die houden van avontuur en hiken door de bergen afgewisseld met een snuifje cultuur en actie. We wandelen door het Slovaaks Paradijs en de Mala Fatra, maken een 3-daagse huttentocht in de Hoge Tatra bergen, wagen ons aan een Via Ferrata en snuiven het stadsleven op in Bratislava en eindigen in Wenen vooraleer we de trein terug naar huis nemen.

We trekken naar het hart van Midden–Europa meerbepaald naar het Tatras gebergte op de grens tussen Slovakije en Polen. Slovakije is een nog onbekende speler op de reismarkt. Nochtans is het een pareltje op gebied van natuur en cultuur. Het grotendeels ongerepte landschap is bezaaid met prachtige burchten, fascinerende grotten, hoge bergen en schitterende watervallen.

De Hoge Tatra, volgens ingewijden het kleinste en mooiste hooggebergte ter wereld, is het decor voor een paar stevige wandelingen. We nemen de tatratram om op ons begin- of eindpunt te geraken. Onderweg genieten we van de talrijke bergmeren en superieure vergezichten. Misschien spotten we ook een Tatra gems, marmotten of vossen?

In het Slovaaks Paradijs klauteren we langs spelonken en overwinnen hoge rotsen met behulp van ladders en touwen. Je kunt maar beter geen hoogtevrees hebben! Daarnaast doen diepe ravijnen en prachtige watervallen de naam van dit nationaal park grote eer aan. 

We ontdekken dit prachtige land grotendeels te voet. Langere afstanden leggen we af met het openbaar vervoer. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

met de trein naar Bratislava en verkenning

's Avonds spreken we af in het station van Brussel-Zuid om samen de slaaptrein te nemen richting Wenen. We maken ook tijd om kennis te maken met elkaar.  De volgende ochtend komen we uitgerust toe in het station van Wenen en stappen we over op de trein richting Bratislava. Na een uurtje rijden komen we aan in deze historische stad. We zetten onze bagage af in ons verblijf en trekken de historische binnenstad in. Bratislava Castle, bijvoorbeeld, het stadhuis uit de 14e eeuw met zijn binnenplaats in renaissancestijl, is zeker de moeite waard. Net zoals het Russische monument voor de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog, de St–Maartenskathedraal, de stedelijke galerij, de Michalskastraat, de kerk van de Arme Klaren en het nationaal theater.

dag
03

met de trein naar het Slovaaks Paradijs

We trekken vandaag het paradijs binnen, het Slovaaks Paradijs welteverstaan. We nemen de trein naar Poprad. Van daaruit sporen we nog een eindje verder zodat we in de late namiddag aankomen in Spišské Tomášovce, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. We maken tijd voor een verkennende wandeling in de buurt van onze slaapplaats.

dag
04

De Sucha Belakloof & Tomášovský výhľad

Vandaag staat onze eerste natuurwandeling op het programma. We nemen de bus naar Podlesok. Van daaruit beklimmen we de Sucha Belakloof langs tal van rotsen, touwen en ladders. Hou je hier maar goed vast! De vele watervallen zorgen voor kletterende achtergrondmuziek. Onze wandeling loopt verder via het beroemde Tomášovský Výhľad viewpoint. Hier heb je een prachtig zicht op de omgeving en kan je fantastische foto's maken. Deze plek vergeet je ongetwijfeld nooit! Onze wandeling eindigt in Čingov, hier kunnen we eventueel nog een ijsje eten of een glaasje drinken voor we teruggaan naar ons verblijf.

dag
05

Klimmen en klauteren langs de via ferrata

We krijgen maar niet genoeg van het Slovaaks Paradijs en beklimmen vandaag nog enkele touwen en ladders op de Via Ferrata ‘Kysel’. Deze duurt een 2-tal uur en is zeer toegankelijk. 

In de namiddag is het tijd om naar hogere oorden te trekken en nemen we de trein naar Poprad. Daar stappen we over op de befaamde Tatratram die ons het Hoge Tatragebergte binnenbrengt. 

dag
06
08

3-daagse huttentocht dwars door de Hoge Tatras

Een ervaren lokale gids neemt ons mee op een 3-daagse huttentocht door het Hoge Tatra gebergte. We wandelen van hut tot hut in het prachtige nationale park en genieten van de sfeer van de bergen. We wandelen ca. 5 – 6 u per dag en nemen voldoende tijd om de omringende fauna en flora te bewonderen en zonsopkomsten en zonsondergangen te aanschouwen.

Startpunt is in het dorp "Tatranská Kotlina". 

Vanaf hier volgen we een prachtig pad door sparrenbossen, tot aan de eerste berghut "Plesnivec", waar we de eerste nacht doorbrengen. 

In de namiddag kunnen we iets hoger wandelen, om een prachtig rotsraam te ontdekken, met geweldige uitzichten naar de andere kant van de bergkam. Hier kunnen we beschermde dieren, gemzen, in hun natuurlijke omgeving observeren. 

De tweede dag begint met een kleine wandeling bergopwaarts door het bos. Na ongeveer een uur komen we bij prachtige bloemrijke weiden, omgeven door grote besneeuwde bergtoppen. 

Later komen we bij de grens tussen de Oost Tatras en de Hoge Tatras, waar de "Biele plesá"-meren liggen. Vanaf deze plaats is het al dicht bij onze tweede berghut, naast het groene meer "Chata pri Zelenom plese". 

Op de laatste dag, na ons smakelijk ontbijt, gaan we op weg voor een gemakkelijke, aangename wandeling door het dal van de "Biela voda", vergezeld van het kristalheldere water van de "Kežmarská Biela voda" stroom. 

dag
09

rustdag

Vandaag hebben we een rustdag dubbel en dik verdiend. We slapen lekker uit en overleggen in groep wat we vandaag gaan doen: een verkenning in het dorpje Poprad?  een Escape Room (optioneel ca. €15)? Toch een korte bergwandeling? Een uitstap naar het waterpark (optioneel ca. €20)?

dag
10

Met de trein en bus naar de Mala Fatra

Het is tijd om afscheid te nemen van dit geweldig hooggebergte. We nemen de trein naar Žilina. Sommigen beschrijven deze stad als ‘het kleine Praag’. We genieten ervan tijdens een kort bezoek en stappen daarna op de bus naar de Mala Fatra in het noordwesten van Slovakije. De Mala Fatra met zijn Vrátna Dolina vallei wordt volgens velen de mooiste plek in Slovakije genoemd. We overnachten in de buurt van het charmante bergdorp Terchová. 

dag
11
12

Wandelen in de Mala Fatra

Vanuit de bossen van Vrátna vertrekt onze beklimming van de Vel’ký Kriván (1709 m), de hoogste berg van deze streek. Al vlug bereiken we de uitgestrekte Alpenweiden, waar de natuur onze inspanningen vlug doet vergeten. ‘s Avonds genieten we na van onze vermoeiende en deugddoende dag op een terrasje.

De volgende dag vatten we vanaf Štefanová de beklimming aan van de Vel’ký Rozsutec (1609 m). We nemen de weg via de Nové Diery. De tocht gaat over ladders en onderweg zien we talrijke watervallen. Via de bergkam dalen we af naar Terchova, het eindpunt van deze tocht en van onze wandelingen in de onbeschrijfelijk mooie natuur van Slovakije.

dag
13
14

blitzbezoek aan Wenen

Met de trein steken we de Oostenrijkse grens over naar Wenen. We hebben 2 dagen tijd om de hoofdstad beter te leren kennen. Een blitzbezoek in een pracht van een stad. Vergeet het hundertwasserhaus niet! ’s Avonds amuseren we ons op het Prater, deze reuzekermis is een ideale afsluiter van onze geweldige reis.

De volgende avond nemen we de nachttrein naar Brussel.

dag
15

aankomst Brussel

We komen terug aan in Brussel. Do videnia! (tot ziens)

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • alle overnachtingen (vakantiehuis, hostel)
 • nachttrein Brussel-Wenen (h/t)
 • trein Wenen-Bratislava (h/t)
 • transport ter plaatse
 • 3-daagse huttentocht in de Hoge Tatra (incl half pension en overnachting)
 • Via ferrata (2u)
 • toegang tot het Slovaaks Paradijs gebied
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 240
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Zeer actieve wandelvakantie in het Slovaakse hooggebergte (stevige dagwandelingen + 3-daagse huttentocht), klimmen en klauteren op de Via Ferrata, stadswandelingen.

Ervaring met wandelen in de bergen is aangeraden

Belangrijk
 • ingelopen wandelschoenen met stevig profiel (type B) zijn vereist omwille van het bergachtige landschap
 • afgeraden voor mensen met hoogtevrees
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden