We trekken naar het hart van Midden–Europa. Slovakije is een nog onbekende speler op de reismarkt. Nochtans is het een pareltje op gebied van natuur en cultuur. Het grotendeels ongerepte landschap is bezaaid met prachtige burchten, fascinerende grotten, hoge bergen en schitterende watervallen.

Deze actieve reis is ideaal voor mensen die houden van een grote hap natuur, gekruid met een vleugje cultuur. Hou je wel van een stevige fysieke inspanning?

In de Slovaakse literatuur spelen vele legenden zich af in de Mala Fatra. Wij veroveren het hoogste punt van het Nationaal Park Vel’ký Kriván (1708 m)!

De Hoge Tatra, volgens ingewijden het kleinste en mooiste hooggebergte ter wereld, is het decor voor een paar stevige wandelingen. We nemen de tatratram om op ons begin- of eindpunt te geraken. Onderweg genieten we van de talrijke bergmeren en superieure vergezichten.

In het Slovaaks Paradijs klauteren we langs spelonken en overwinnen hoge rotsen met behulp van ladders en touwen. Je kunt maar beter geen hoogtevrees hebben! Daarnaast doen diepe ravijnen en prachtige watervallen de naam van dit nationaal park grote eer aan.

We ontdekken dit prachtige land grotendeels te voet. Langere afstanden leggen we af met het openbaar vervoer. We logeren in pensions en jeugdherbergen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

met de trein naar Bratislava

Héél vroeg uit je bed, want we vertrekken met de trein naar Bratislava. ‘s Avonds komen we aan in deze prachtige hoofdstad van Slovakije.
We installeren ons in de hostel en sluiten de avond af op restaurant.

dag
02
03

verkenning van Bratislava

Tijd om de historische binnenstad van Bratislava te verkennen. Bratislava Castle, bijvoorbeeld, het stadhuis uit de 14e eeuw met zijn binnenplaats in renaissancestijl, is zeker de moeite waard. Net zoals het Russische monument voor de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog, de St–Maartenskathedraal, de stedelijke galerij, de Michalskastraat, de kerk van de Arme Klaren en het nationaal theater. In de namiddag nemen we de trein naar Zilina. Sommigen beschrijven deze stad als ‘het kleine Praag’. We genieten ervan tijdens een kort bezoek en stappen daarna op de bus naar de Mala Fatra.

dag
04

in stijgende lijn

Vandaag staat een stevige opwarmer op het programma. Vanuit de bossen van Vrátna vertrekt onze beklimming van de Vel’ký Kriván, de hoogste berg van deze streek. Al vlug bereiken we de uitgestrekte Alpenweiden, waar de natuur onze inspanningen vlug doet vergeten. Vandaag kunnen we al 1000 meter op onze klimmeter noteren. ’s Avonds genieten we na van onze vermoeiende en deugddoende dag op een terrasje.

dag
05

en hoger …

We nemen de lokale bus naar Stefanova. Van daaruit vatten we de beklimming aan van de Vel’ký Rozsutec (1609 m). We nemen de weg via de Nové Diery kloof. De tocht gaat over ladders en onderweg zien we talrijke watervallen. Er staan prachtige rotsformaties in de onbeschrijfelijk mooie natuur. Via de bergkam dalen we af naar Terchova, het eindpunt van deze tocht.

dag
06

Op naar het Slovaaks Paradijs

We trekken vandaag het paradijs binnen, het Slovaaks Paradijs welteverstaan. We nemen de trein naar Poprad. Van daaruit sporen we nog een eindje verder zodat we tegen de middag aankomen in Smizany, onze nieuwe uitvalsbasis. In de namiddag maken we nog een wandeling in de buurt van onze slaapplaats.

dag
07

Unesco werelderfgoed: Spisske hrad +Levoca

Vandaag staat er een beetje cultuur op het programma. Met de bus vertrekken we naar Spisske Hrad, deze strategisch gebouwde burcht staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. We bezoeken ook de stad Levoca die eveneens Unesco werelderfgoed is. We overnachten opnieuw in Smizany.

dag
08

De Sucha Belakloof & Tomasovsky Vyhlad

We nemen de bus naar Podlesok. Van daaruit beklimmen we de Sucha Belakloof langs tal van rotsen, touwen en ladders. Hou je hier maar goed vast! De vele watervallen zorgen voor kletterende achtergrondmuziek. Onze wandeling loopt verder via het beroemde Tomášovský Výhľad viewpoint. Hier heb je een prachtig zicht op de omgeving en kan je fantastische foto's maken. Deze plek vergeet je ongetwijfeld nooit! Onze wandeling eindigt in Čingov, hier kunnen we nog een ijsje eten of een glaasje drinken voor we teruggaan naar ons verblijf. 

dag
09

Klimmen en klauteren langs de Via Ferrata

We krijgen maar niet genoeg van het Slovaaks Paradijs en beklimmen vandaag nog enkele touwen en ladders op de Via Ferrata ‘Kysel’. We vertrekken vanuit Čingov, wandelen het eerste stuk om dan te starten aan de Via Ferrata. De Via Ferrata ‘Kysel’ duurt een 2tal uur, is goed toegankelijk en zeker haalbaar voor iedereen zonder hoogtevrees. 

dag
10

de Hoge Tatra

Na een stevig ontbijt nemen we de trein naar Poprad.We stappen over op een andere trein die ons tot aan de voet van de Hoge Tatra brengt. Daar zullen we de komende 4 dagen vertoeven.

dag
11
12

de Tatra-bergen in

De volgende dagen trekken we het hooggebergte in. Afhankelijk van het tempo van de groep kiezen we voor een wandeling over de kam: de tatranska magistralé of kiezen we voor een pittige klim?

We krijgen en maar niet genoeg van! Deze bergen zijn zo fantastisch om  in te wandelen, dat we er nog een extra dag bij doen. Met de groep beslissen we welke wandeling onze voorkeur heeft: mooi en rustig of eerder een uitdagende wandeling?

dag
13

een beloning van de natuur

’s Morgensvroeg vertrekken we vanuit Strbské Pleso. Het hoogtepunt bereiken we bij Bystre sedlo (2300m) vanwaar we prachtige uitzichten hebben op bergmeren en grillige pieken. Hier dalen we verder af, terug naar Strbské Pleso. Onderweg komen we langs talrijke bergmeren en worden we beloond met de meest ongelofelijke landschappen. Deze inspanning levert ons letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van de reis!

Terug in het pension kunnen we nagenieten van dit onvergetelijk avontuur.

dag
14

blitzbezoek aan Wenen

Met de trein steken we de Oostenrijkse grens over naar Wenen. In de namiddag hebben we nog tijd om de hoofdstad beter te leren kennen. Een blitzbezoek in een pracht van een stad. Vergeet het hundertwasserhaus niet! ’s Avonds amuseren we ons op het Prater, deze reuzekermis is een ideale afsluiter van onze geweldige reis.

dag
15

de terugreis

Na het ontbijt sporen we terug in hoge snelheid naar Brussel, waar we ’s avonds aankomen.

Do videnia! (tot ziens)

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Trein Brussel-Bratislava (h/t)
 • alle overnachtingen (pension, jeugdherberg)
 • transport ter plaatse
 • toegang tot het Slovaaks Paradijs en Spisske Hrad
 • Via ferrata (2u)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 220
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Actieve wandelvakantie, max. 9 u. stappen per dag. Via ferrata (2u). Voor deze reis mag je geen hoogtevrees hebben!


Onze voorwaarden