Het Portugese eiland Madeira wordt ook wel het ‘bloemeneiland’ genoemd. Dankzij het zachte microklimaat is dit eiland het jaar rond een weelderige bloemen- en plantentuin.

Te voet kom je overal

Deze reis is een echte wandelvakantie. Het uitgebreide netwerk van bergpaden langs levadas of irrigatiekanalen, bananenplantages en grillige rotsformaties voert ons door het hart van het eiland. Langs de kust en door de bergen. De combinatiemogelijkheden van wandelingen is groot, alternatieve routes zijn perfect mogelijk.

Heerlijk zuiders genieten

We kuieren rond in charmante vissersdorpjes en in de voormalige hoofdstad Machico. Uiteraard zeggen we niet nee tegen een glas maderawijn op een zonnig terrasje. En heb je al eens kastanjesoep geproefd?

Geen hoogtevrees

De duur van de wandeltochten varieert tussen drie en zes uur. Ze hebben een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Door de smalle bergpaden en soms steile afgronden is deze reis alleen voor mensen zonder hoogtevrees.

We gebruiken het openbaar vervoer om dit bloemeneiland te verkennen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

benen strekken

Na onze aankomst op de luchthaven van Madeira verliezen we geen tijd en reizen onmiddellijk door naar Machico waar we ook overnachten.

dag
02

langs de baai

Madeira wordt niet voor niets een wandelparadijs genoemd, dus dat gaan we ook doen. We wandelen in São Lourenço, de meest oostelijke landtong van het eiland. Deze prachtige uithoek kent een heel aparte flora en geologie. Basaltpieken, gangen gevormd door magma, zandsteen met verrassende texturen … De zee die wild inbeukt op de rotsen, fascineert nog het meest. We leggen in drie uur ongeveer zeven kilometer af, rond de baai van Abra, waar de dieppaarse ‘zeepaardrotsen’ de show stelen. 

‘s Avonds gaan we op zoek naar een heerlijk restaurantje in het schilderachtige vissersdorpje Machico. 

dag
03

de bergen in

Santo da Serra is onze vertrekplaats voor een tocht door de bergen. Die leidt ons veertien kilometer op kleine paadjes, met af en toe een stevige beklimming. Maar de prachtige uitzichten over het dal van Santa Cruz en de geurende fuchsia’s maken deze wandeling meer dan de moeite waard. Boven in Ribeira de Santa Cruz zijn tal van prachtige verborgen plekjes waar we terug op adem komen voor we de terugweg aanvatten. 

dag
04

extra pit

Vandaag staat een pittige wandeling op het programma, mét onze rugzak deze keer. Dertien kilometer klimmen we, langs de levada’s of de bekende irrigatiekanalen, van Ribiera Seca tot in Porto da Cruz in het noordoosten van Madeira. Op de top waait een strakke wind. De noordkust van Madeira is prachtig. Geen andere plek op het eiland kan op tegen deze ruige schoonheid. We genieten van de wind in onze haren en van een portie gezonde zeelucht. Daarna dalen we af naar het kustdorpje Porto da Cruz met zijn vele gezellige terrasjes. 

dag
05

levada do Furado

We nemen de bus naar Ribeiro Fria, het startpunt van een 3,5 uur durende wandeling. Elf kilometer stappen we langs de levada do Furado naar Portela. Onderweg worden we getrakteerd op indrukwekkende landschappen, steile afgronden en prachtige panorama’s van de Torres, São Roque en Faial. 

Na een heerlijke picknick in Portela wandelen we via Cruz da Guarda terug naar Porto da Cruz. We nemen het pad dat de borracheiros vroeger namen om wijn in geitenleren zakken op hun rug naar het zuiden te vervoeren. 

’s Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd en een welverdiende rust. 

dag
06

paradijselijke pracht

De busrit van Porto da Cruz naar Santana langs de oceaan is op zich al de moeite waard. Maar we komen naar Santana voor alweer een stevige dagtocht van ruim tien kilometer, goed voor vier uur klim- en daalplezier. 

Vanuit Santana, waar huisjes met typische strooien daken het landschap uitmaken, wandelen we naar São Jorge en Vigia. Aan onze linkerzijde loopt een bergketen met ons mee, aan onze rechterkant worden we geïnspireerd door de schittering van de diepblauwe zee. Hier is het gevoel dat je in het paradijs bent beland nooit veraf!

dag
07

bloemen, bloemen en … bloemen

Een taxi brengt ons naar ons vertrekpunt Quiemadas. Na al het klimwerk van de voorbije dagen gaat het vandaag een paar keer steil bergaf. We dalen ongeveer 550 meter. Tijdens het eerste deel is de schaduwrijke, kronkelende levada do Calderão Vedre onze metgezel, maar daarna switchen we naar het zonnige hoogland boven São Jorge. Van hieruit kunnen we mijlenver zien, tot aan Santana! Deze wandeling bewijst waarom Madeira ook de ‘bloementuin in de Atlantische Oceaan’ wordt genoemd.

dag
08

tijd voor Funchal

We snuiven uitvoerig de sfeer van Funchal op. De geuren en kleuren op de overdekte markt Mercado dos Lavradores doen ons watertanden.

Als de avond valt, zoeken we de authentieke gezelligheid op in de Zona Velha of Oude Stad. We strijken er neer in een typisch restaurantje, waar we proeven van de overbekende maderawijn. Daarna brengen we onze laatste nacht op dit eiland door in een jeugdherberg.

dag
09

nieuwe afspraak

Mooie liedjes duren niet lang, helaas. We nemen nog wat laatste foto’s voor ons vakantiealbum en vertrekken dan naar de luchthaven. Vaarwel, Madeira. Of beter nog, tot de volgende keer!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Funchal (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (jeugdherberg, pension)
 • alle transport ter plaatse
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 200
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

middelzware dagelijkse wandelingen van 3 tot 6 uur met dagrugzak, behalve 1 dag waarop je zelf je reisrugzak draagt

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 20 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden