De Elzas, in het noordoosten van Frankrijk, heeft één van de mooiste wijnroutes ter wereld. Tijdens deze reis volgen we de route van Straatsburg kronkelend naar het zuiden tot in het charmante Colmar. Ben je fan van uitgestrekte wijngaarden, authentieke kleurrijke dorpjes met traditionele vakwerkhuizen, heerlijk lokaal eten en imposante kastelen? Dan is deze reis zeker iets voor jou!

Wijn en ambacht 

Een bezoek aan het grootste openluchtmuseum in Frankrijk waar we ons wanen in het unieke ambachtelijke leven van de Elzas, mag niet ontbreken tijdens deze reis. Verder verwennen we onze smaakpapillen tijdens een wijnproeverij en wandelen we langs de wijngaarden.

Een burchtrijke geschiedenis met Duitse en Franse invloeden

Niet enkel de Pruisen en Fransen streden jarenlang om de vruchtbare grond van de Elzas. Het gebied heeft een actieve geschiedenis die teruggaat tot bij de Romeinen. In de middeleeuwen zijn hier dan ook talloze burchten en kastelen gebouwd. De restanten daarvan geven de omgeving een historische toets. We brengen een bezoek aan het indrukwekkende Haut Koenigsbourg kasteel. 

Mix van stad en natuur

Op deze trip brengen we een bezoek langs authentieke wijndorpen zoals Riquewihr, Eguisheim en Ribeauville.  Op de route treffen we ook eindeloze groene gaarden die de biotoop van ooievaars vormen. We zoeken de nesten van ooievaars en andere lokale dieren op in het NaturOparc.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

naar Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas

Voor dag en dauw vertrekken we met de minibus vanuit Gent naar Straatsburg. We beginnen onze vijfdaagse trip door schilderachtige straatjes vol vakwerkhuizen om uit te komen bij de gotische kathedraal, geroemd om haar astronomische klok, hét symbool van Straatsburg. De kathedraal was zelfs voor 200 jaar het hoogste gebouw in de wereld. 

Vervolgens rijden we zuidwaarts richting het authentieke Ribeauville en krijgen we de smaak van de Elzas te pakken in een typische Elzasser Winstub. Zet de traditionele flammekueche en baeckeoffe maar op tafel!

dag
02

ruïnes en ooievaars

We starten de dag met een rustige herfstwandeling langs kasteelruïnes en prachtige uitzichten.

In de namiddag staat NaturOparc op de planning: een natuurdomein dat het voortbestaan van de bedreigde lokale fauna verzekert. Spot jij de ooievaar, grote hamster of otter? 

Tussen de vakwerkhuizen van Ribeauvillé vinden we een restaurantje om de dag af te sluiten. Voldaan nestelen we ons ‘s avonds in een fijn vakantiehuisje op ‘la route du vin’. Hier zullen we drie nachten doorbrengen.

dag
03

tussenstop langs pittoreske wijndorpen

Vandaag leer je de wijnroute van dichtbij kennen. In Ammerswhir en Kayserberg ontdekken we verborgen steegjes en prachtig afgewerkte vakwerkhuizen op zonnige pleinen. Ook een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Riquewihr, wil je niet missen. De wijnwegen rond Beblenheim vormen een aangename afwisseling voor we naar Colmar trekken. Deze iets grotere vakwerkstad is meer dan de moeite waard dankzij haar looierswijk en Klein Venetië. De autovrije binnenstad nodigt ons uit om er tot na zonsondergang rond te kuieren.  

dag
04

Grand Crus wijn en ambachtslui

Tijdens een wandeling met zicht op de wijngaarden en Eguisheim kom je alles te weten over de 7 meest geplante druivenrassen, de 51 Grand Crus van de Elzas en de werkwijze van de wijnboeren. Uiteraard ronden we deze voormiddag af in een koele wijnkelder waar we de verschillende wijnen proeven. 

‘s Namiddags gaan we op bezoek bij het écomusée d’Alsace, 70 traditionele gebouwen uit de hele Elzas werden hier terug opgebouwd. De wagenmaker, smid en pottenbakker verwelkomen ons in hun traditionele werkplaats. In dit openluchtmuseum waan je jezelf in het unieke ambachtelijke leven van de Elzas. 

dag
05

het indrukwekkende Haut-Koeningsbourg

Voor we huiswaarts keren brengen we nog een bezoek aan de indrukwekkende burcht van Haut-Koeningsbourg. Dit kasteel is gelegen op de 755m hoge Stophanberg van waar we een panoramisch uitzicht hebben op de omgeving. Tijdens het bezoek wanen we ons terug in de middeleeuwen. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • alle overnachtingen (gîte, appartement)
 • toegang NaturOparc
 • rondleiding + wijnproeverij
 • bezoek Ecomusée d'Alsace
 • bezoek Haut-Koeningsbourg kasteel
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 150
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen 

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden