Kerst in the city

De winter is sprookjesachtig in Estland. En met een beetje geluk kleuren de talrijke groene bossen en wouden er magisch wit, onder een fraai sneeuwtapijt. Geen betere plek voor een avontuurlijke trip in de ongerepte natuur en met voldoende tijd voor ontspanning en cultuur. Want zeg nu zelf, wat is er leuker dan ’s avonds gezellig opwarmen in de sauna of hottub als het buiten ijskoud is? De Esten weten hoe het moet! In Tallinn worden we bedolven onder de pracht en praal van de hoofdstad. De feeërieke kerstmarkt doet dienst als magisch sprookjesdecor. 

Terug naar de natuur 

Wie houdt van natuurreizen weg van de gebaande paden komt in het natuurreservaat Põhja-Kõrvemaa helemaal aan zijn trekken. Ontdek al het moois dat dit prachtige land te bieden heeft tijdens een gegidste tocht op de typische meren of een tochtje op de fatbike dwars doorheen de onmetelijke bossen. De uitgestrekte fauna en flora van deze kleine Baltische staat lijkt wel een verborgen schat. 

Middeleeuwse sprookjesstad 

Eenmaal in Tallinn wanen we ons even terug in de tijd. De prachtige, oude stad veroverde terecht een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hopelijk vallen er sneeuwvlokken, die de historische daken en geplaveide straten bedekken met een laagje zuiver wit. Kaarsen en lichtstralen verlichten de ramen van de sfeervolle cafés en nodigen voorbijgangers uit voor een verwarmende glühwein. De wereldbefaamde kerstmarkt van Tallinn is een absolute must-see. En voor een zoete traktatie zijn we hier ook op z’n plaats, in de bakermat van marsepein.

Tallinn op z’n best 

Maar ook de buitenrand van de Estse hoofdstad is meer dan het bezoeken waard. We verkennen de kleurrijke houten huizen van de opkomende buurt Kalamaja en verwarmen ons in een van de vele hippe cafés van Telliviski. Zin in cultuur? Ook het modernistische Kumu Art Museum, de Russisch-orthodoxe kathedraal en het interactieve Seaplane Harbor Museum met z’n onderzeeër en ijsbrekers staan op het programma.

De temperaturen variëren tijdens de Estse winters van mild tot onder nul, dus neem geschikte kleding mee om je lekker warm te houden. Sneeuw is een leuke extra, maar zeker geen garantie. Maar ook zonder sneeuw kunnen de voorziene activiteiten doorgaan.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

kerstvlucht naar Tallinn

We vliegen van Brussel naar Tallinn, de Estse hoofdstad. Dan sporen we verder naar de grens van het natuurreservaat Põhja-Kõrvemaa. Noord-Kõrvemaa is een gebied vol kleine heuvels, bossen, meren en moerassen. De natuur bleef hier al tientallen jaren onaangeroerd. Een streling voor het oog. Tijdens Sovjettijden had enkel het leger toegang tot dit prachtige plekje wildernis. Dat verklaart meteen waarom alles er zo ruw uitziet.  

We installeren ons in ons huisje waar we de volgende drie nachten zullen verblijven, maar van stilzitten is geen sprake. We geven er meteen een lap op en spelen disc-golf in het donker. Spannend wordt het zeker! Maar die opwinding ebt snel weg in een heerlijk ontspannende sauna, zoals de Esten het doen. 

dag
02

dwars door de Estse bogmeren

Vandaag ontdekken we de natuurpracht van Noord-Kõrvemaa, een landschap waarin moerassen en eskers zich voortdurend afwisselen. De streek telt ongeveer 30 meren en zo’n 20 bogmeren. De Estse bogmeren zijn een begrip. Veel toeristen bedwingen deze moerassen graag te voet. Maar wie niet kopje onder wil, voorziet maar beter aangepaste schoenen. Een magisch paar laarzen die ons droog de bog over helpen, zonder schade aan het milieu te veroorzaken. 

Met een goed gevulde knapzak stappen we twee tot vier uur in deze magnifieke natuurpracht. Een ervaren gids vergezelt ons. Zelfs de sneeuw houdt ons niet tegen. Want eenmaal terug staat de hottub al te dampen. Waag jij je daarna aan een sprong in het ijswater? Met smakelijke maaltijd bij het kampvuur ben je in een wip weer opgewarmd.

dag
03

op de fiets of de latten en in het spoor van de beer

Deze ochtend laten we ons leiden door de onvoorspelbare weergoden. Bij goed weer springen we op onze fatbike voor een adembenemende tour doorheen de uitgestrekte bossen. Ligt er te veel sneeuw, dan kunnen we langlaufen of zoeken we ander vertier. 

’s Middags gaan we heerlijk wandelen in de bossen op zoek naar dierensporen. Onze ‘beregoede’ gids helpt ons hierbij. Wie goed kijkt, komt bevers, vossen, herten, wolven én zelfs bruine beren op het spoor. Wat is het aangenaam vertoeven in deze wonderbare biotoop! Voor we vanavond onder de wol kruipen tonen we ons meester van het gezelschapsspel. Let’s play! 

dag
04

Tallinn, een stad om van te snoepen

Na het ontbijt nemen we de trein naar Tallinn. We checken in in ons charmante hostel waar we de rest van de week verblijven. Daarna trekken we op verkenning langs de geplaveide straatjes van de middeleeuwse binnenstad, opnieuw een knap staaltje UNESCO-werelderfgoed. In de winter is Tallinn op zijn mooist. Van schaatsen op de ijsbaan tot genieten van een glaasje glühwein op de ‘beste kerstmarkt van Europa’ op het prachtige raadhuisplein: hier ben je in winterwonderland.  

Daarna wacht ons iets zoets: we stropen onze mouwen op tijdens een marsepeinworkshop. Vandaag op het menu: gezonde truffels met echte amandelmarsepein en bessenmeel. We komen er alles te weten over de Estse geschiedenis van de zoete lekkernij en de mysterieuze legende van ‘Mart’s brood’. Een feest voor zoetekauwen. En we sturen je niet met lege handen naar huis: na het proeven verpakken we onze truffels in een aantrekkelijk snoeppakket voor thuis … of onderweg, voor wie niet kan wachten. 

dag
05

Boheemse flair in Kalamaja en de creatieve hotspot Telliskivi

Vandaag wagen we ons aan een vleugje cultuur. We starten in Kalamaja: ooit een verpauperd arbeidersdistrict, nu de favoriete verblijfplaats van de hip & trendy. De industriële erfenis is er nog duidelijk zichtbaar: oude fabriekspanden werden omgevormd tot musea, culturele centra, winkels, restaurants en bars. Vandaag zijn de voormalige houten woonwijken bezaaid met charmante bakkerijen en cafés. We kuieren gezellig tussen de instawaardige kleurrijke huizen. Op de markt Balti Jaam, vlak naast het belangrijkste treinstation van de stad, houden we even halt. Dit is de hotspot voor verse boodschappen, eigenzinnig antiek en een ruime selectie streetfood. Ideaal voor een lekkere lunch met typische streekproducten!

Volgende halte: Seaplane Harbour, het populairste museum van Tallinn. Je ontdekt al snel waarom. De eeuwenoude hangar herbergt een watervliegtuig en talrijke maritieme tentoonstellingen vol interactieve mogelijkheden. Je kan er zelfs in een echte onderzeeër klimmen (of was het nu dalen?) We dompelen ons onder in de fascinerende zeevaartgeschiedenis van Estland.

Daarna zetten we koers naar Telliskivi 60: een verzameling oude fabrieks- en spoorweggebouwen die zijn omgetoverd tot een bruisend centrum voor creatieve bedrijven. Verwacht je aan een wijk vol excentrieke eetgelegenheden, trendy cafés en hippe bars. Ook deco-lovers vinden er hun gading in de vele design-, antiek- en vintageshops. Telliskivi 60 is bovendien de thuisbasis van het internationaal gerenommeerde fotografiemuseum Fotografiska Tallinn. Keuze genoeg dus om de vrije uurtjes in te vullen zoals jij dat wil.

Ook voor het avondeten vinden we hier zeker een leuke, orginele plek, zoals de oude Moskouse-Tallinn-treinwagons die nu dienst doen als café en snackbar.

dag
06

DIY-ideeën

Vroeg uit de veren of lekker lang uitslapen? Vandaag beslis jij. Al geven we de uitslapers ongelijk, want er is zoveel te ontdekken. Slenter bijvoorbeeld rond in de binnenstad langs eeuwenoude kerken, charmante winkeltjes en gezellige cafés. Of bezoek het statige Kadriorgpaleis, een indrukwekkend barok bouwwerk uit het tijdperk van tsaar Peter de Grote en vernoemd naar zijn vrouw Catherine. De keurig verzorgde paleistuinen huisvesten enkele musea, waaronder het Kumu Art Museum. 

Kumu is veruit het grootste en meest moderne kunstmuseum van het land, het modernistische complex in glas en beton is op zich al een meesterwerk. Je vindt er zowel klassieke als hedendaagse kunst. Het is niet alleen een aanrader voor kunstliefhebbers, je kan er bovendien ook heerlijk lunchen.

dag
07

Toompea-hoogtepunt en speuren naar het duistere KGB-verleden

Vandaag verkennen we de kalksteenheuvel Toompea, vanwaar de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal kathedraal hoog boven de stad uittorent. We spotten er ook enkele mooie uitzichtpunten die een prachtig stadspanorama bieden.

Daarna verdiepen we ons in de recente geschiedenis van de Esten. Onze historische tour vangt aan bij het Vabamu Museum of Occupations and Freedom en eindigt in de oude binnenstad. In de cellen van het voormalige hoofdkwartier van de KGB-gevangenis, om preciezer te zijn. We leren welke afschuwelijke misdaden er tijdens de bezetting zijn begaan, maar delen ook het gevoel van hoop onder de vele overlevenden van de gevangeniskampen. Corruptie en onrechtvaardigheid maken deel uit van de trieste geschiedenis van de KGB Prison-cellen, maar in Vabamu vangen we een glimp op van een betere toekomst. 

We trekken er daarna nog even rustig op uit, tijdens enkele vrije uren. Misschien nog een laatste blitzbezoek aan de kerstmarkt? En dan dossen we ons uit voor een spetterende nieuwjaarsnacht. Eerst heerlijk dineren en dan om middernacht knallen en dansen we het nieuwe jaar in!

dag
08

nieuwjaar wensen aan het thuisfront

De eerste dag van het nieuwe jaar slapen we lekker uit, maar daarna is dit sprookje helaas ten einde. We pakken onze biezen en vliegen terug naar huis, met een koffer vol souvenirs!  

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Tallinn (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (huisje,hostel)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • disc golf met instructor
 • sauna (1u)
 • moerastocht incl materiaal en gids (2 tot 4u)
 • hottub en sauna (3u)
 • huur fatbike (2u)
 • zoektocht naar dierensporen met gids (2 tot 4 u)
 • workshop marsepein (1u)
 • toegang Seaplane harbour
 • toegang kunstmuseum Kumu
 • toegang en rondleiding met gids Vabamu Museum of Occupations and freedom & KGB-gevangeniscel
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

moerastocht (2 tot 4u), fatbiken (2u), natuurwandeling (2 tot 4u), stadswandelingen in Tallinn

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 16 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden