De Aziatische archipel Indonesië telt duizenden eilanden, maar Flores en Sulawesi behoren tot de allermooiste.

Traditionele stammen

We ontmoeten verschillende lokale stammen en verdiepen ons in hun cultuur. Zo maken we op Flores kennis met de Manggarai, de Ngadha en de Lio. Op Sulawesi worden we ingewijd in het leven van de Toraja, het ‘volk van de bergen’. Veelal liggen de dorpen ver van de bewoonde wereld. Om ze te bereiken, is wandelen vaak de enige optie. Zowel bij de Manggarai als de Toraja brengen we een nacht door.

Puur natuur

Of het nu witte zandstrandeilanden zijn, groene rijstterrassen, betoverende bergen, natuurlijke warmwaterbronnen, fleurige koraaltuinen of majestueuze vulkanen, Flores en Sulawesi zullen je verbluffen met hun schoonheid. Regelmatig trekken we onze stapschoenen aan voor korte en langere wandelingen tussen al dat moois.

Zeldzaamheden

De komodovaraan, een beschermde landhagedis, komt alleen voor in Indonesië. Dus als we daar zijn, gaan we uiteraard op zoek. Tijdens het snorkelen ontdekken we een spectaculaire onderwaterwereld.
Hier leer je een andere kant van Indonesië kennen, weg van de platgetreden paden. We genieten van de eenvoud en van de warme ontvangst van de lokale bevolking. Wedden dat deze reis je recht in het hart raakt?

dag
01
02

vlucht naar zowat de andere kant van de wereld

In Amsterdam springen we vol verwachting op het vliegtuig met bestemming Flores, een prachtig eilandje van de Indonesische archipel. We maken wel een tussenstop in Jakarta, dat we kort kunnen verkennen.

dag
03

welkom in het paradijs!

Vandaag vliegen we verder naar Labuan Bajo. De baai van dit vissersdorpje is het duik- en snorkelwalhalla van Indonesië. We installeren ons in onze hostel en rusten een beetje uit. Daarna varen we naar een dichtbijgelegen eiland. Het witte zandstrand geeft meteen een vakantiegevoel. Snorkelend door het helderblauwe water ontdekken we kleurige koraaltuinen

dag
04

komodovaranen, mantaroggen en haaien

Na zo’n twee à drie uur varen, meren we aan op het onbewoonde eiland Rinca. Daar leven komodovaranen, een zeldzame en beschermde diersoort die uitsluitend voorkomt in Indonesië. Met een ranger op kop trachten we tijdens deze tocht deze grootste landhagedis ter wereld te spotten!

In de namiddag gaat onze boottrip verder langs verschillende duikplaatsen waar we al snorkelend de prachtige onderwaterwereld verkennen. Haaien, waterschildpadden, ontelbaar veel soorten kleurrijke vissen … En bij Manta Point kan je zelfs mantaroggen zien. Bereid je voor op een onvergetelijke daguitstap!

dag
05

trekking naar Wae Rebo

In de vroege ochtend verlaten we Labuan Bajo. We vertrekken voor de volgende acht dagen met auto en chauffeur op rondreis doorheen het prachtige achterland van Flores met als eerste stop Denge.

Onze drie tot vier uur durende trekking naar het traditionele Manggarai-dorp Wae Rebo vergt wat inspanning, maar de beloning is groot. De traditionele kegelvormige huizen met bergen op de achtergrond vormen een magisch decor. De bewoonde wereld lijkt nu wel erg ver weg.

We overnachten in een eenvoudige accommodatie en maken kennis met de vriendelijke lokale bewoners. Zij schotelen ons een lekkere maaltijd voor. Onze eerste kennismaking met de Manggarai-stam is alvast geslaagd.

dag
06

Manggarai-tradities in Ruteng

Nadat we afscheid hebben genomen van de fijne inwoners van Wae Rebo wandelen we terug naar Denge. Na de lunch reizen we door naar Ruteng. Daar verdiepen we ons verder in de boeiende Manggarai-tradities. Zo bezoeken we de typerende spiderweb-rijstvelden. Deze rijstterrassen zijn aangelegd in de vorm van een spinnenweb. Wat een indrukwekkend landschap!

dag
07

verder naar Bela Ragi en Bajawa

We trekken door naar Bajawa. Onderweg houden we halt in het dorp Bela Ragi. Daar ontmoeten we voor het eerst de Ngadha-stam. Ook hier is de natuur een plaatje, de drukte van de steden kunnen we ons haast niet meer voorstellen. Een lokale gids neemt ons op sleeptouw. Na een uurtje wandelen worden we ingewijd in de gebruiken en rituelen van de Ngadha. Misschien volgt nog een uitnodiging voor de thee? Daarna reizen we naar Bajawa, waar we overnachten.

dag
08

in het teken van de Ngadha

Vandaag bezoeken we de Ngadha-dorpen Gurusina, Tololewa en Bena. Opnieuw wandelen we met een lokale gids door grote natuurpracht om de dorpen te bereiken en leren we de bewoners en hun interessante tradities kennen. Na zo’n lange tocht mogen we onszelf verwennen met een bad in de natuurlijke warmwaterbronnen van Malanage. Dat doet deugd! We overnachten een laatste keer in Bajawa.

dag
09

van de vulkaan Wawo Muda via Soa naar Riung

In de ochtend wandelen we, ongeveer een uur, naar de vulkaan Wawo Muda. Door zijn verschillende meren wordt die soms ook de ‘mini-Kelimutu’ genoemd. Tijdens het droogseizoen staan de meren doorgaans leeg, maar we zien hun rode kleur op de stenen.

In de namiddag reizen we door naar Riung. Voor de lunch stoppen we bij de warmwaterbronnen van Soa. Als je erin wil springen, houdt niemand je tegen!

dag
10

snorkelen en barbecueën op het strand

Met boot en kapitein verkennen we eerst de ongerepte paradijselijke eilanden rondom Riung. De mangroves huisvesten massa’s vleermuizen. Aan prachtige snorkellocaties geen gebrek.

‘s Middags trakteert de kapitein ons op een kraakverse BBQ op het strand met de vangst van de dag. Ook na dat feest voor de smaakpapillen blijft genieten het thema. Zonnen, lezen, zwemmen … het kan allemaal.

dag
11

hallo, Lio-stam

Onze rondreis gaat verder naar Moni. Zo verlaten we de Ngadha-regio en maken we kennis met de derde stam in Flores: de Lio. Onderweg maken we diverse stops in Lio-dorpen, zoals Wolotopo of Wologai. En dat allemaal omgeven door een adembenemend landschap. Zo staan de groene rijstterrassen en de zwarte zandstranden van Ende voor eeuwig op ons netvlies gebrand. In Ende houden we halt voor de lunch.

dag
12

zonsopgang aan de vulkaan Kelimutu

Vroeg uit de veren vandaag! Om half vijf zetten we aan naar de Kelimutu-vulkaan. Tijdens een prachtige zonsopgang onthullen zich de drie kratermeren, elk met hun eigen kleur, die op zijn beurt blijft veranderen. Ooit waren de meren ‘gewoon’ wit, rood en groen.

We wandelen terug naar Moni voor het ontbijt. In de voormiddag hebben we niets gepland, maar je kan onder meer wandelen of zwemmen aan de waterval. Daarna reizen we door naar Ende voor onze laatste overnachting op het wondermooie Flores.

dag
13
14

start van ons tweede deel avontuur in Sulawesi

Eerst relaxen we nog wat aan de mooie zwarte zandstranden van Ende. Daarna  vliegen we richting Denpasar waar we overnachten vooraleer door te vliegen naar Makassar in Sulawesi.

 ‘s Morgens landen we in Makassar, een wervelende metropool en de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi.

’s Avonds brengt de nachtbus ons naar Rantepao, onze uitvalsbasis om het prachtige en boeiende land van de Toraja, ‘volk van de bergen’, te bezoeken.

dag
15
18

op verkenning bij de Toraja en 2-daagse trekking

We rijden en wandelen langs traditionele dorpen, waar we ondergedompeld worden in de cultuur van de Toraja. De tongkonan, traditionele huizen op palen, hebben de vorm van schepen en zijn getooid met statige daken. Gevels zijn versierd met geschilderde en in hout gesneden motieven, waarachter een rijke symboliek schuilt. Ook bezichtigen we de graftomben, die in kliffen zijn gehouwen. 

De Toraja staan bekend om hun begrafeniscultuur. Die kan tot wel zeven dagen duren, maar altijd zijn er rituelen en offers. We wonen zo’n ritueel bij en brengen hiervoor sigaretten, suiker en andere geschenken mee. 

Tijdens de tweedaagse trekking stappen we zo’n vijf tot zes uur per dag. Daarbij overnachten we in eenvoudige maar traditionele accommodatie in een Toraja-dorp. Dat is de aangewezen manier om de inwoners te leren kennen. 

dag
19
20

onderweg van Rantepao naar Pantai Birai

We zijn even op de baan vandaag en morgen, maar gelukkig is er onderweg zoveel moois. Dit is de natuur op haar best! We pauzeren in Sengkang, waar we ook overnachten. We varen er op het Tempe-meer, de thuisbasis van een uitgebreid vogelbestand. Ook het drijvende dorp is een bezienswaardigheid. Mogen we daar op theevisite?

De volgende dag reizen we in de namiddag verder. ’s Avonds arriveren we in Pantai Bira.

dag
21
22

kleurige koraalriffen in Pantai Bira

Het rustige vissersdorpje Pantai Bira heeft een lang, wit zandstrand, afgeboord met kleine kliffen. Hier komen we om uit te rusten en te genieten. De scheepsbouwtraditie wordt er nog in ere gehouden, wat we zullen merken in de nabijgelegen dorpen. 

Het heldere water van Bira verbergt prachtige koraalriffen. Met wat geduld ontdekken we al snorkelend zelfs een waterschildpad of zeeslang.  Wie even genoeg heeft van het strand kan naar een fantastisch uitkijkpunt wandelen, zo’n 3 km verder. 

dag
23

rit naar Makassar

Vandaag staat ons een rit van ongeveer 6 uur te wachten. Terug naar Makassar, waar we morgen onze terugvlucht nemen. Maar voor het zover is, hebben we misschien nog tijd om het Fort Rotterdam en de havenbuurt te bezichtigen. Nog één keer de lokale sfeer opsnuiven en …

dag
24
25

tijd om terug te vliegen

… dan is het onherroepelijk tijd. Helaas, deze vakantie komt tot zijn einde. Maar wat een reis! We vliegen terug, een massa ervaringen en herinneringen rijker.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • trein Antwerpen – Amsterdam (h/t)
 • vlucht Amsterdam-Labuan Bajo/Makassar-Amsterdam
 • binnenlandse vlucht Ende-Denpasar-Makassar
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer en 8 dagen minibus met chauffeur)
 • alle overnachtingen (incl. ontbijt)
 • boottocht Rinca + diverse snorkellocaties (incl. lunch)
 • toegang nationale parken (2x)
 • snorkeltocht Labuan Bajo
 • trekking Wae rebo (incl. gids, diner, overnachting)
 • gids Bela Ragi
 • gids Ngada dorpen
 • boot/snorkeltoch Riung (incl. lunch)
 • toegang Kelimutu
 • boottocht + toegang Sengkang
 • 2-daagse trekking Tanah Toraja (incl. gids, diner, overnachting)
 • bijwonen begrafenisritueel (incl. gids, toegang, cadeaus)
 • bezoek dorpen/graven Tanah Toraja (incl. gids, toegang)
 • snorkeltocht Pantai Bira
 • toegang Bantimurung
 • verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Verschillende wandelingen, gaande van korte, gemakkelijke wandelingen tot meer intensieve wandelingen. Er zijn twee trekkings in de reis. Bij de eerste trekking wordt er 3 tot 4 uur gewandeld en dag erna hetzelfde terug. De tweede trekking houdt zo’n 5 tot 6 uur wandelen per dag in.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Voorzie € 15 fooi voor de plaatselijke gidsen


Onze voorwaarden